Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. március 3., szombat

22.852 - ​Czeglédy Csaba mehet vissza a börtönbe > ​2018. március 2. 15:45

Czeglédy Csaba mehet vissza a börtönbe
Bácskai Balázs

​​
2018. március 2. 15:45
Felfüggesztette Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.
Az ülésen 4-en szavaztak a felfüggesztésre, 2-en ellene.
Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele csütörtökön vált jogerőssé. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert
a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Az NVB következetes gyakorlatát folytatva pénteki ülésén azért függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlésiképviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Czeglédy Csaba mentelmi jogának a felfüggesztésével kapcsolatban a 888.hu megkereste ifj. Lomnici Zoltánt. Az alkotmányjogász szerint teljesen jogszerű az az NVB határozat, amely jogorvoslat nélkül vonta meg Czeglédy Csabától a képviselőjelölti mentelmi jogot. Ifj. Lomnici Zoltán azt is hozzátette, hogy a döntést Czeglédy egyetlen egy helyen biztosan megtámadhatja, mégpedig az Alkotmánybíróságon (AB). Azonban ha az AB-hoz fordul a szocialista ügyvéd, akkor annak nincs semmilyen halasztó hatálya az ellene immár újra folyamatban levő büntetőeljárás és az ezzel járó kényszer intézkedések vonatkozásában sem.

Czeglédy Gyurcsány embere

A Fidesz-frakció szerint Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc embere, a Czeglédy-ügy pedig Gyurcsány Ferenc és az egész baloldal korrupciós ügye.

A kormánypárti képviselőcsoport Gréczy Zsolt DK-szóvivő pénteki sajtótájékoztatójára reagált, amelyen elhangzott: a kormány a Czeglédy-üggyel Gyurcsány Ferencet akarja lejáratni, Czeglédy Csaba "egy politikai indíttatású koncepciós per áldozata" és "hős", aki példát mutat az egész nemzetnek.
A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, elképesztő, hogy Gyurcsányék hősként ünnepelnek egy "durva adócsalót", aki csak azért hagyhatta el a börtönt, mert "gátlástalanul" visszaélt a joggal, Gyurcsány és az MSZP segítségével ajánlásokat gyűjtött, hogy képviselőjelöltként kiszabadulhasson.
Czeglédy Csaba valószínűleg a DK-nak gyűjtötte az ellopott milliárdokat – írták, hozzátéve, hogy szerintük Czeglédynek a börtönben a helye, vissza kell kerülnie oda.