Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. február 3., vasárnap

210 - Írta Frigyesy Ágnes: A Moldvai csángóknak kétségbe vonják magyar mivoltukat!

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: vasárnap, 2008. február 3. 15:15
An: Kutasi József
Betreff: XII. Csángó Bál Budapesten

 

 

 

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


A moldvai csángóknak kétségbe vonják magyar mivoltukat
XII. Csángó Bál Budapesten

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg a "Csángó Bált" a budapesti Petőfi Csarnokban, 2008. február 2-án. A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Egyesület szervezésében tartott népszerű rendezvényt Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke, a rendezvény fővédnöke nyitotta meg.

- Lélekben mindig együtt vagyunk a csángókkal és a határon túli nemzetrészekkel - mondta ünnepi beszédében Súlyom László. Majd hozzátette: - A csángó kultúra a magyar kultúra szépséges és egyben a legveszélyeztetettebb része. A moldvai csángóknak kétségbe vonták, s a mai napig kétségbe vonják magyar mivoltukat, és sajnos a katolikus egyház sem áll mellettük. A köztársasági elnök jogi megoldást javasolt, hogy a moldvai csángó magyarok magyar nyelven misézhessenek 2006. novemberi vatikáni látogatása alkalmával, a szentszéki államtitkárral folytatott megbeszélésén.

A kétórás színpadi műsorban kiváló csángó-magyar énekesek, néptáncegyüttesek léptek fel és adtak ízelítőt a csángó kultúra javából. Mátyás István Pusztinából felszólalásában hitvallás tett az anyanyelv megőrzésének és a hit megtartásának fontosságáról. A Diószegi László által rendezett kétórás színpadi műsorban Domokos Pál Péter archív fotóit láthatták az érdeklődök. A XII. csángó bál hajnalig tartó táncházzal zárult.

A 250 ezres moldvai csángó magyarságnak csupán töredéke, mintegy 60 ezer fő beszéli a magyar nyelvet, melyet azonban nem gyakorolhatnak sem a közigazgatásban, sem az oktatásban, sem a moldvai katolikus egyház keretei között.

Frigyesy Ágnes