Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 5., szerda

15.480 - Kilencmilliós jutalom a közmédia vezetőjének 2012, szeptember 4 - 09:33 Népszabadság - barikad.hu

www.nemzetihirhalo.hu *************
Bérplafon? Kilencmilliós jutalom a közmédia vezetőjének
2012, szeptember 4 - 09:33 Népszabadság - barikad.hu

Kilencmillió-egyszázezer forint prémiumot kapott Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója a 2011-es munkájáért - írja a mai Népszabadság.

A médiaalap vezetőjének szerződésében az áll, hogy havi bruttó kétmillió forintos személyi alapbérén túl külön feladat elvégzéséért prémium állapítható meg, amelynek éves mértéke nem haladhatja meg öthavi bérét.

2010-ben Orbán Viktor a közszféra dolgozóira vonatkozóan kétmilliós bérplafont hirdetett meg, ám erről később kiderült, hogy nem vonatkozik az állami vállalatok vezetőire és a politikusokra sem.

A lap megkeresésére a médiahatóság közölte, hogy "az MTVA vezérigazgatójának személyi alapbére bruttó 2 millió forint. Vagyis az állami szférában bevezetett, jelentős megtakarításokat eredményező kétmilliós bérplafon az MTVA vezérigazgatójára is vonatkozik". A lap azonban rámutat, hogy a prémiummal együtt Böröcz átlagos havi jövedelme 2011-ben (személyi alapbér plusz a prémium 1/12-ed része) bruttó 2 millió 758 ezer forintra jön ki.

Júliusban a négy közmédium vezetője is kapott prémiumot. A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának többsége összesen csaknem 15 millió forint jutalmat ítélt meg az MTV, a Duna TV, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatóinak. Medveczky Balázs (MTV) 4,2 millió, Jónás István (Magyar Rádió) 4,3 millió, Belénessy Csaba (MTI) 4,8 millió és Dobos Menyhért (Duna TV) 1,1 millió forint prémiumot kapott.

2011 májusában a közmédia hatszáz dolgozóját érintő létszámleépítést jelentett be Böröcz István. Az MTVA közleményében így indokolta a csoportos kirúgásokat: "az átalakítás célja az adóforintokat hatékonyan és átláthatóan felhasználó, a belső párhuzamosságokat megszüntető, nézettségében és hallgatottságában a jelenlegit felülmúló rendszer kialakítása."

Kapcsolódó a Kuruc.info-ról:
   Kommunista besúgót nevezett ki a közszolgálati alap élére Szalai
   Dübörög az elszámoltatás: most éppen Molnár Gyulát és Lakos Imrét mentették fel
   Dübörög az elszámoltatás: most éppen Molnár Gyulát és Lakos Imrét mentették fel
   Forradalom után két évvel: Lamperth Mónika oktathat a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (Szent Korona Rádió)