Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 5., szerda

15.481 - Farkas ígérete Orbánnak: feltérképezi a választókorú cigányságot


*** www.nemzetihirhalo.hu *************

Farkas ígérete Orbánnak: feltérképezi a választókorú cigányságot
2012, augusztus 30 - 14:35 HVG nyomán: barikad.hu

Farkas Flórián a HVG-nek adott interjújában elismeri: valóban működött az etnobiznisz, valamint jól halad a választókorú cigány lakosság feltérképezése is. Az ORÖ elnöke szerint a romák választották meg a Fideszt kétharmaddal, továbbá örömmel veszi a szegregációt, ha az önálló önkormányzatokhoz vezet.

A cigányvezető a lapnak azt nyilatkozta, hogy a devecseri és ceglédi akciók politikai akciók voltak, de nincs ideje kiállni, mondván a rendőrség elvégzi a dolgát, ők pedig a háttérben dolgoznak a romapolitikán. Farkas Flórián elmondta: Orbán Viktornak megígérte, hogy felméri a magyar választókorú cigányok számát, ami eddigi számítások alapján félmillió fő felett van. Továbbá húszezernyi roma fiatal lesz 2014-re választókorú, és ennyire tehető a vegyes házasságok száma is.


Arra a kérdésre, hogy mire kívánják felhasználni ezt, Farkas Flórián így felelt: több tízezer cigányt akarnak munkához juttatni minél hamarabb, nem feltétlenük a közszférában. Véleménye szerint a roma vállalkozók térnyerése is fontos feladat, valamint a kis- és középvállalkozások megerősödése is orvosolhatja majd a cigányság munkanélküliségi gondjait.


Farkas Flórián bevallotta, minta még nincs erre, de azon dolgoznak, hogy megvalósuljon egy ilyen foglalkoztatási szövetkezet. Szerinte jó pályán vannak, és a miniszterelnöki keretmegállapodás egyedülálló. Ahogy elmondta, több ezer romát juttattak már munkához, és majd talán emelni is tudják a 47 ezer forintot, mert szerinte a cigányok dolgozni akarnak, és "téves az az előítélet, hogy büdös nekik a munka."


Kifejtette azt is, hogy a cigányok választották meg a Fideszt kétharmaddal, és felhatalmazták őket, hogy új romapolitika valósuljon meg. "Ha ez a terv szegregáció, akkor mi ezt vállaljuk. A nemzetiségi kisebbségek után most már a romák is működtetnek majd saját intézményeket Magyarországon" - mondta Farkas. Ugyan pénz még nincs, ahogy nyilatkozta, sőt, "megalázó" 150 ezer forintért egy ember végzi három munkáját az ORÖ-nél az elnök állítása szerint, aki jövőre visszafordíthatatlan eredményeket ígért.


Farkas Flórián szerint "előítéletesség", hogy a cigányok rosszul bánnak a pénzzel. Továbbá elismeri, hogy volt etnobiznisz, de az "ilyen-olyan" felhasználású pénzeket szerinte nem a romák fordították rossz célra.


Mint ismeretes, Farkas maga is felhasznált "ilyen-olyan" célra pénzeket, legalábbis a Lungo Drom pénzügyeit vizsgáló ügyészség szerint. Farkas Flóriánt akkor, 1998-ban Göncz Árpád kegyelemben részesítette. Továbbá két évvel ezelőttről ismeretes olyan eset, ahol a szalonnai Orgona Győző, Rusznyák Dezső és Kálló Gábor román, ruszin és horvát kisebbségi önkormányzati jelöltként indult több választáson is a több százezer forintos támogatások érdekében, pedig bizonyíthatóan cigány származásúak.


Kapcsolódó cikkek:

   Vissza kell szorítani az etnobizniszt! Nyomoznak a Jobbik feljelentése alapján
   Farkas Flórián: Orbán Viktor és kormánya számíthat ránk (NOL)
   Megalakult a Roma Koordinációs Tanács (kormany.hu)