Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 17., kedd

19.910 - Egy egész hadsereg vigyáz Putyinra Budapesten > 2015. február 16., hétfő 15:28, > forrás: MNO, szerző: Veczán Zoltán


Egy egész hadsereg vigyáz Putyinra Budapesten


2015. február 16., hétfő 15:28, frissítve: hétfő 17:38 , forrás: MNO, szerző: Veczán Zoltán

A saját biztonsági szolgálata mellett a Terrorelhárító Központ (TEK) is beszáll a Budapestre látogató Putyin elnök védelmébe – közölte Georg Spöttle biztonságtechnikai szakértő az MNO-val, és azt is megtudtuk, miért van lezárva a fél város ilyenkor. Egy neves étterem szakácsa pedig arról beszélt, hogy a középkori királyi lakomákhoz hasonlóan a mai vezetők is előkóstolót alkalmaznak egy-egy ilyen külföldi látogatás során, nehogy megmérgezzék őket.

Ismert, az orosz elnök kedden Budapestre látogat, ahol energiabiztonsági témákról és az orosz–ukrán konfliktusról is szó esik. A város életét fenekestül felforgatják az elnök személyének védelme érdekében bevezetett biztonsági intézkedések; ezekről kérdezte meg az MNO Georg Spöttle biztonságtechnikai szakembert.

„Alapvető szabályok vannak, minden városban ugyanolyan éberen vigyáznak a testőrök a prominens személyekre" – mondta el Spöttle. A Berlinben korábban hosszú évekig vezetők védelmében részt vevő szakember elmondta: hiába gondoljuk terrorszempontból veszélytelennek a fővárost, e tekintetben mindegy, hogy Budapestről vagy Kabulról beszélünk, ugyanolyan magas szinten készülnek a biztonságiak a prominensek védelmére.

Jobb a TEK híre, mint hinnénk

A TEK-nek a magyar közvélekedésben gyökeret vert nézetekkel ellentétben, amelyeket például a lábon lövős fiaskó táplált, nagyon jó a nemzetközi megítélése, az egyik legjobb kommandónak tartják az unión belül, amelyre maximálisan rá meri bízni magát akár Merkel, akár Putyin – mondta el Spöttle. A szakember rámutatott: baleset mindenhol előfordul, ahol a lőfegyverrel mint munkaeszközzel bánnak, ahogy egy irodában is leeshet és összetörhet egy laptop, úgy a nagy számok törvénye alapján itt is történhet baleset. Berlini évei során volt, hogy napi ezer lövést is le kellett adnia gyakorlatozás közben, és neki is volt olyan kollégája, aki egy ilyen során megsérült, egyszóval erre nincs orvosság.

Szinte mozgó erőd a páncélautó

Alapvetően mindenki hozza a saját testőreit a saját országából; van, aki a páncélautójához is ragaszkodik, itt megoszlik a tábor – Obama szokta hozni a saját járművét, Merkel legutóbb Magyarországon a TEK autóját használta.

Putyin maga egyébként egy Mercedest használ, de van saját gyártmányú páncélautója is. Az autóknál – ezek többféle páncélozottsági fokozatúak – amúgy alapsztenderd, hogy a páncélzata kivédje egy AK47-es gépfegyver golyóit, és erős fenékpáncélja legyen, hogy az útburkolat alá rejtett robbanószer ellen is védjen. Mint mondta, egy ilyen autó hermetikusan lezárható, így gázgránát ellen is védelmet nyújt, belső légáramoltató rendszerének köszönhetően pedig huzamosabb ideig is el tudja látni oxigénnel a bent lévőket. Nagyon komoly az egészségügyi felszerelés is bent, valamint minden testőrnek van erre vonatkozó, évente megújított képesítése is – Spöttle maga Berlinben fél évet tanult egy baleseti sebészeten.

Vigyáznak rá égen és földön

„Egyébként minden országban az odautazó államfő vagy kormányfő védelméről a saját testőrei mellett a helyi terrorelhárítás is gondoskodik, és nekik jelenti be, hogy hány testőrt és milyen fegyvereket kíván behozni az országba – ez Putyinnál elég komoly erőket jelenthet" – jegyezte meg.

Védett rádiófrekvenciát is ők biztosítanak a vendég testőrségének és kíséretének. Emellett a felderítés is alapvetően az adott ország terrorelhárításának, azaz esetünkben a TEK-nek a dolga: napokkal előbb bejárják az összes szóba jöhető útvonalat, amelyen a prominens elhaladhat, nincs-e építkezés, útszűkület, ami esetleg gátolná az elnöki konvojt. Két-három alternatív útvonalat is kidolgoznak baleset, vagy bármilyen más probléma esetére. Légi felderítést is végeznek, drónokkal vagy helikopterekkel előzőleg a levegőben is végigjárják a várható útvonalakat, ezt egy fél órával a konvoj érkezése előtt is megteszik.

Még a csatornákat is átvilágítják

Ugyanígy ellenőrzik a magas rangú vendég szállását, étkezőhelyeit is, és minden olyan helyszínt, ahol a konvoj megáll, hogy megbizonyosodjanak róla, nincs-e bármilyen zavaró tényező. Ebbe beletartozik a csatornák átfésülése – példaként felhozta, hogy – amint Budapesten – Berlinben a G8-ak találkozójánál is lehegesztették a csatornafedeleket, megelőzendő, hogy bárki robbanószerkezeteket tegyen oda.

Ha kedves az élete, ne fényképezzen

A környékbeli lakásokat is átfésülik, bemennek, átnézik, ki lakik ott, és ott is tartózkodnak, amíg a prominens vendég kiszáll és áthalad azon a szakaszon, hogy minden veszélyes tényezőt kizárjanak. Épp ezért – figyelmeztetett Spöttle – életveszélyes dolog lehet megpróbálni például teleobjektívvel lefotózni Putyint, mert a testőrök csak annyit láthatnak, hogy egy cső nyúlik ki egy ablakból, amit fegyveres támadásként azonosíthatnak. Éppen ezért ilyenkor le kell engedni a redőnyt, be kell húzni a függönyt, és tilos kinyitni az ablakot – főleg most, télen, amikor még feltűnőbb és gyanúsabb egy nyitott ablak.

Vlagyimir Putyin 2005-ös finnországi látogatásán testőrei gyűrűjében. Budapestre is komoly biztonsági intézkedések közepette érkezik majd az orosz elnök
Vlagyimir Putyin 2005-ös finnországi látogatásán testőrei gyűrűjében. Budapestre is komoly biztonsági intézkedések közepette érkezik majd az orosz elnök
Fotó: Europress/AFP

Merkelre mintegy 50-60 biztonsági őr vigyázott, ebből körülbelül negyven volt a saját embere, a többit a TEK adta – mondta Spöttle, hozzátéve: Putyin erre biztosan rátromfol, összesen várhatóan vagy száz biztonsági vigyázza majd az elnök lépteit.

Otthonról hozzák az alapanyagot, de a szakácsot is

Megkérdeztük egy nívós budapesti étterem szakácsát, aki már jó néhány befolyásos vendég fogadásán részt vett, miként is történik egy ilyen külföldi vezető fogadása. Ő elmondta, hogy ilyenkor az igazán befolyásos emberek számára valójában nem is egy-egy étterem főz, hanem a saját, otthonról hozott személyzete, sőt sokszor az alapanyagot is ott szerzik be aszerint, hogy előreláthatólag mit fog enni a prominens – elvégre nem ül be egy étterembe, és választ az étlapról, hanem jó előre megkomponált protokoll szerint szolgálják fel számára a fogásokat.

Extrém példák

Általában hónapokkal előbb megérkeznek a saját biztonsági emberei, akik felmérik nemcsak az épületet, ahol sor kerül majd az étkezésre – természetesen nem a vendégtérben, hanem a különteremben –, hanem annak tágabb környezetét is; és őt magát sem a főbejáraton, hanem szervizutakon kísérik be, hogy ne nagyon találkozzon vele az „utca népe". A szakács olyan extrém példákkal is találkozott már a befolyásos tisztségviselők körében, akik nem csak a saját evőeszközeikhez ragaszkodtak, de még a bútorokat is otthonról hozatták. A felszolgáló személyzetet ilyenkor – tudtán kívül – alaposan átvilágítják, de emlékszik egy ázsiai vendégre, akinek a felszolgáló a közelébe sem mehetett, félúton átvette a saját embere az ételt, és ő vitte oda a prominensnek. Putyin érkezésekor egyébként is a fél város le lesz zárva, a konvojt sem lehet majd autóval megközelíteni, az épületek tetejét is ellepik az őrszemek – emlékeztetett.