Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2008. július 27., vasárnap

1.060 - NÉZZÉTEK A DÁTUMOT! HA EZ IGAZ, AKKOR A NÉP HÁTA MÖGÖTT KÉSZÜL VALAMI, A MÉDIA MEG HALLGAT RÓLA. EZ EGYENLŐ A KIVÉGZÉSÜNKKEL,

Von: János Czapp [mailto:czapp81@gmail.com]
Gesendet: vasárnap, 2008. július 27. 15:56
An: Kutasi József
Betreff:
MAGYAR NEMZETI BANK ÉS A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM

NÉZZÉTEK A DÁTUMOT! HA EZ IGAZ, AKKOR A NÉP HÁTA MÖGÖTT KÉSZÜL VALAMI, A MÉDIA MEG HALLGAT RÓLA. EZ EGYENLŐ A KIVÉGZÉSÜNKKEL, A PÉNZÜNK ÉRTÉKE NEM LESZ ELÉG! AZONNAL TEGYÉTEK KÖZZÉ!

 

 

 

 

Üdvözlet

Közlemények

2007. évi sajtóközlemények

2006. évi sajtóközlemények

2005. évi sajtóközlemények

2004. évi sajtóközlemények

2003. évi sajtóközlemények

2002. évi sajtóközlemények

2001. évi sajtóközlemények

2000. évi sajtóközlemények

Hírek

Kiadványok

Statisztikák

Sajtóesemények

Elnöki programok

Fotógaléria

Videógaléria

Beszédek, előadások

MNB gyors válasz

Jegybankunk hírlevél

Kérdések és válaszok

Információk a jegybankról

Űrlapok

2008. évi sajtóközlemények

Eurobevezetés: elkészült a Nemzeti Átállási Terv első változata

2008. július 7.

Eurobevezetés: elkészült a Nemzeti Átállási Terv első változata

Eurobevezetés: elkészült a Nemzeti Átállási Terv első változata

Társadalmi vitára bocsátják a tervezetet

 

A Kormány megtárgyalta és jóváhagyta a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság (NEB) által készített Nemzeti Átállási Terv első változatát. Az átállási terv célja, hogy számbavegye az eurobevezetéssel kapcsolatos gyakorlati teendőket, javaslatokat tegyen a gazdasági szereplőknek a már most elvégezhető és a jövőben elvégzendő feladatokra, feltárja a döntési pontokat, illetve azonosítsa a folyamat mérföldköveit. A Nemzeti Átállási Tervet a szervezet ősszel társadalmi vitára bocsátja annak érdekében, hogy megismerje az érintettek véleményét és azt az átállási terv jövő évi aktualizált változatában hasznosítsa.

 

Az euro bevezetése a gazdasági feltételek (az ún. maastrichti kritériumok) teljesítése mellett jelentős gyakorlati teendőkkel is jár. Például: minden szervezetnek át kell állítania számviteli, bérszámfejtő rendszerét; a bankoknak át kell váltaniuk a bankbetéteket és az ügyfelek hiteleit forintról euróra, fel kell tölteni euróval a pénzkiadó automatákat; a közszférának koordinálnia kell az adó, járulékszabályok esetleges módosulását, a szociális juttatások átszámítását. A fogyasztóvédelmi szerveknek fel kell készülniük az új árak ellenőrzésére az indokolatlan áremelések elkerülése végett; az érintett informatikai rendszereket át kell programozni, hogy a forint-euro konverziót automatikusan kezelni tudják. Hangsúlyt kell fektetni a lakosság és ezen belül is különösen a hátrányos helyzetű csoportok tájékoztatására. Az átállás sikeres levezényléséhez komplex kommunikációs stratégia kialakítása szükséges, hogy minden érintett (üzleti-, közszféra, lakosság) a számára releváns információhoz időben és jól időzítve juthasson hozzá.

 

A feladatok sokszínűségére és mélységére tekintettel a Kormány 2007. szeptember 12-én döntött a Nemzeti Euro Koordinációs Bizottság (NEB) felállításáról és az eurobevezetésre történő gyakorlati felkészülés megkezdéséről. A NEB elnöke a pénzügyminiszter, társelnöke pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke. A NEB munkájába nem csak állami szervek, hanem érdekképviseletek, szakmai szövetségek, civil szervezetek is aktívan bekapcsolódtak. Széleskörű szakmai egyeztetéseket követően a NEB elkészítette a Nemzeti Átállási Terv (NÁT) első változatát. A NÁT foglalja össze az egyes gazdasági szereplők és szakterületek legfőbb feladatait, az euro bevezetése kapcsán releváns jogszabályi változásokat, valamint ajánlásokkal segíti a magán- és közszféra átállását.

 

Magyarországnak jelenleg nincs eurobevezetési céldátuma. Ettől függetlenül a gyakorlati felkészülés megkezdhető, hiszen egy időigényes folyamatról van szó. Az időben megkezdett felkészülés mindenképpen az átállás sikerét támogatja, míg a túl későn kezdett felkészülés többletköltségekkel járhat, és kockáztathatja az euro sikeres magyarországi bevezetését.

 

A Nemzeti Átállási Terv rögzíti az eurobevezetés legfontosabb alapelveit. Többek között azt, hogy Magyarország együtemben vezeti majd be a közös pénzt, vagyis az adott év január 1-jén az euro számlapénzként és készpénzként is megjelenik. A kötelező kettős árjelzés időszaka az átváltási árfolyam rögzítése után a lehető leghamarabb elkezdődik, és kötelezően az euro bevezetése után hat hónapig (vagyis június 30-ig) tart. Ebben az időszakban a termékek és szolgáltatások ára euróban és forintban egyaránt fel lesz tüntetve. A tervek szerint a forint az eurobevezetés után maximum egy hónapig marad a készpénzfizetési-forgalomban. A forintbankjegyeket 20 évig, a forintérméket 5 évig lehet majd euróra váltani a Magyar Nemzeti Bankban. Fontos alapelv, hogy a szerződéseket nem kell újratárgyalni az eurobevezetés miatt, azok jogfolytonosak. Az átállás során a termékek és szolgáltatások euróban rögzített árát úgy kell megállapítani, hogy az ne vezessen áremelkedéshez.

 

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a tervet a NEB és albizottságai évről-évre felülvizsgálják és folyamatos szakértői egyeztetések mellett aktualizálják, miközben nyomon követik és értékelik más országok eurobevezetéshez kapcsolódó tapasztalatait.

 

A NÁT első változatát a NEB ősszel széleskörű társadalmi vitára bocsátja és várja minden érintett véleményét, ezeket a testület a következő évi aktualizáláskor veszi majd figyelembe.

 

A NÁT jelenlegi verziója elolvasható az MNB (www.mnb.hu) és PM (www.pm.gov.hu) honlapján.

 

Budapest, 2008. július 7.

 

MAGYAR NEMZETI BANK
Tel: 428-2751
Fax: 428-2569
E-mail: sajto@mnb.hu

PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM
Tel: 327-2157
Fax: 327-5633
E-mail: sajtofo@pm.gov.hu

Egyéb kapcsolódó fájlok:

Melléklet

Nemzeti Átállási Terv

"és maradok ezentúl, míg csak élek
töretlen hittel ember és magyar."

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------