Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. október 19., hétfő

3.684 - S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó T tartott a Jobbik, október 16-án a Nemzeti Kávézóban, melynek témája: az emigráns magyarság szerepe a nemzet életében.

Von: Nemzeti Hirhalo
Gesendet: vasárnap, 2009. október 18. 12:39
An: Kutasi József
Betreff: Jobbik

 

S A J T Ó T Á J É K O Z T A T Ó T
tartott a Jobbik, október 16-án a Nemzeti Kávézóban, melynek témája: az emigráns magyarság szerepe a nemzet életében.

Az érdeklődőknek Murányi Levente '56-os szabadságharcos és elítélt, a Jobbik alelnöke, valamint Várkonyi Zsolt, a Jobbik Külügyi Bizottságának tagja ismertette a Jobbik elképzeléseit.

Murányi Levente elsősorban az emigrációban élők történelmi cselekedeteit méltatta, különös tekintettel az '56-os forradalom és szabadságharcban betöltött szerepükre. 16 pontban foglalták össze azokat az elveket és célkitűzéseket, melyeket a Jobbik magára nézve kötelezőnek tart. Tisztelettel és szeretettel vállalják fel mindazt, amiért az ötvenhatos szabadságharcosok küzdöttek. Külön is kitérve Pongrátz Gergely szellemi örökségére.

Várkonyi Zsolt tájékoztatójában elmondta, hogy jelenleg közel másfél millióra becsülik a világ minden tájára szétszóródott magyarság számát, három, egymást követő generációt alapul véve. Ezzel eddig egyetlen párt sem foglalkozott, a Jobbik viszont fel kívánja vállalni a kapcsolattartást több vonatkozásban is.

Segítséget kívánnak adni a kint élő magyarságnak első sorban itthoni hivatalos ügyeik, hazatérésük intézésénél. Mivel a kint élők nagyobbik fele emigránsként hagyta el a hazáját, erős volt köreikben a nemzeti érzések és tudat ápolása. A magyar közösségek hűen emlékeztek és ápolják ma is '56 szellemi és erkölcsi örökségét. Napjainkra viszont sajnálatos tény, hogy a kint született unokák már nem beszélik a magyar nyelvet. Több megkeresés is érkezett a Jobbikhoz azzal a kéréssel, hogy szeretnének a fiatalok magyarul, anyanyelvükön tanulni. A Jobbik ebben a kérdésben már keresi a megfelelő szervezeti formát.

Arra a kérdésre, hogy
"Mit szándékoznak tenni a kinti sajtó valótlan állításai ellen, tervezik-e, hogy ehhez a kint élő magyaroktól segítséget kérnek?" a következőket válaszolta:

Nagyon nehéz a kinti sajtóval kapcsolatban a jelenlegi helyzet. Egyrészt mindig utólag szereznek tudomást a megjelent gyalázkodó írásokról. Kötegekben áll már a begyűjtött anyag, amennyi erejükből futja megválaszolásra került.

Másrészt egy konkrét példával illusztrálta a közvetlen kapcsolatot egy svéd újságíróval.

Május 1-én a Margitszigeten az újságíró személyesen győződhetett meg, tehetett fel kérdéseket a Jobbikkal, a rendezvénnyel, a Gárdával kapcsolatban. Barátságosan váltak el a kedvező benyomásokat szerzett Anna Roxvall újságírótól. A Sydsvenska Dagbladet svéd lapban megjelent cikk ellenkezője volt a tapasztaltaknak. Amikor megkeresték az újságírót, azt a választ kapták, hogy nem az általa írt, eredeti cikket hozták le, azt utasításra meg kellett változtatnia. Gyakorlatilag ez a helyzet, és ez sajnos nem elszigetelt jelenség.

A sajtótájékoztatón jelen volt
Hóka Ernő, aki az 1947-ben Rákosiék által szétvert Szabadságpárt elnöke volt, jelenleg Amerikában a Magyar Szabadságharcos (Nemzetőr) Világszövetség elnöke. További tájékozódás végett Vona Gáborral és a Jobbik vezetőivel kíván eszmecserét folytatni.

Orbán Éva
--------------------------------------------------------------------------------------------------

*** www.nemzetihirhalo.hu *************