Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. október 31., szombat

3.758 - Exkluzív: A Jobbik hamarosan elindítja munkaközvetítő szolgáltatását - beszélgetés a Jobbik Munkaügyi Kabinetének tagjaival

Von: Apu Lengyel
Gesendet: szombat, 2009. október 31. 12:40
An: Kutasi József
Betreff: A Jobbik hamarosan elindítja munkaközvetítő szolgáltatását

 

Exkluzív: A Jobbik hamarosan elindítja munkaközvetítő szolgáltatását - beszélgetés a Jobbik Munkaügyi Kabinetének tagjaival

http://barikad.hu/node/39539

A munkanélküliségi arány az elmúlt időszakban 13 éve nem tapasztalt méreteket öltött: a mutató az éve harmadik negyedévében 436 ezerre, 10,3 százalékra nőtt. A hihetetlen mértékű munkanélküliség okáról és a megoldásokról kérdezte a barikád.hu a Jobbik Munkaügyi Kabinetének tagjait.

Megdöbbentő adatokat hallhatunk a magyarországi munkanélküliségi arányról. A Jobbik szerint ezek valós számok, vagy a helyzet akár rosszabb is lehet?

Jobbik már hónapok óta nem hitte el, hogy a munkanélküliségi ráta 1 számjegyű, - hiszen mi a magyar társadalom egyszerű tagjaiként éltük át, ahogy környezetünkben egyre nőtt az állástalanok száma - így mélységesen fel vagyunk háborodva, hogy még 1 hónapja is 9,9%-os munkanélküliségi rátáról zengett a balliberális sajtó - mondta a kabinet egyik tagja, aki megjegyezte, szerinte a mutató a valóságban elérheti 13-14 százalékot is.

Mi a Jobbik álláspontja a növekvő munkanélküliség okairól?

„A legfontosabb ok maga a neoliberális szemlélet és gazdálkodás, melynek éppen az a lényege, hogy minél kevesebb munkavállaló állítson elő minél nagyobb hasznot, és ez a szemlélet már eleve abba az irányba viszi a gazdaságot, hogy a vállalatok, munkaadók nem azt nézik, hogyan mentsék meg a munkahelyeket, hanem azt, hogyan szabaduljanak meg minél több dolgozótól.” – közli a munkaügyi kabinet másik tagja.

„Tönkretették a mezőgazdaságot, aminek okán a vidéki embereket, családokat alapvető termelőeszközüktől, megélhetési alapjuktól fosztották meg. Helyette jött a szalagmunka, éhbérért, amely az első adott alkalommal tovább is megy, olcsóbb munkaerő után kutatva. Őszintén szólva, már nem vagyunk túl messze a 80 Ft-os kínai órabértől...” – folytatja tagtársa, aki szintén a mezőgazdaságból próbál megélni.

„Ok a külföldi tőke térhódítása, mely, az adókedvezményes időszak letelte után fogja magát, és továbbmegy (összeszerelő, alkatrészgyártó üzemek). A szerződésekbe bele kell foglalni, hogy, ha elmennek mindenféle kedvezményt kamatostul issza kell fizetni” – teszik hozzá.

„A legtöbb embernek elavult a szaktudása, a szakmája. Vidéken alig-alig elérhető a felnőttképzés, illetve nemigen támogatják Magyarországon, hogyha egy felnőtt ember át akarja képeztetni magát, ugyanakkor szakmát, vagy nyelvet tanulni kisebb vagyonba kerül manapság. Egy családos ember ezt egyszerűen nem engedheti meg magának!” – mondja az egyik kabinetvezető, aki maga is három gyermeket nevel, egyedül.

Egyiküknek saját kis vállalkozása van. Sajnos nem volt más választása, el kellett bocsátania két alkalmazottját. Jelenleg feleségével dolgoznak éjjel-nappal, hogy ne menjenek tönkre. „Ok a munkáltatókat sújtó magas járulék és adófizetési kötelezettség, ennek következménye, hogy a hazai kis és középvállalkozások nem tudnak a világgazdasági válságban talpon maradni. Ha ők állnák a sarat, nagyon sok magyar munkavállalónak tudnának megélhetést biztosítani, és ők nem csak keresztülmennének itt, mint a gőzmozdony, hanem, mivel hazaiak, hosszú távra lehetne velük és általuk tervezni.”

Mi a Jobbik megoldási javaslata a munkanélküliség megszüntetésére illetve az arány visszaszorítására?

„A megoldás mindenképpen alapvetően a neoliberális gazdaságpolitika és szemlélet teljes visszaszorítása. Rengeteg olyan tevékenység van, amely pénzben esetleg nem hoz azonnal és mérhetően hasznot, viszont óriási szükség van rá: betegápolás, idősgondozás, családsegítés, felújítás, karbantartás, rendvédelem, tanári pálya, művészetek stb. Ezeket is rendesen meg kellene fizetni, ez a pénz beáramlana a gazdaságba, (vásárlóerőként megjelenne) a piacon.

A Jobbik alapvetően nagy, és erős államban gondolkodik, amely lehetővé tenné, hogy mindenkit, aki a társadalom egy részének vagy egészének szempontjából hasznos munkát végez, rendesen megfizessék” - válaszolják.

A magas munkavállalói költségeket is visszaszorítanák? – fordulunk az előbbi kisvállalkozóhoz.

„Nem vagyunk mi ellene a magas adóknak, és járulékoknak AKKOR, hogyha azt látjuk, hogy az ÁLLAM a mi adónkat az ország egészének boldogulására költi, ha látjuk, hogy a gazdaság fontos szereplőjeként egyik mozgatórugója annak. A Jobbik azon van mélységesen felháborodva, hogy hatalmas adókat fizetünk, ugyanakkor nem működik semmi, teljesen magunkra vagyunk hagyva!”

A cigányság is jelentős részét teszi ki ennek az aránynak. Hogyan akarják bevonni őket a munkába, hogy a társadalom hasznos tagjává váljanak?

A cigányság munkavállalása nehéz és bonyolult kérdés: mindenekelőtt olyan tudást kellene a kezükbe adni, mellyel esélyük van arra, hogy megfeleljenek az álláspiacon. De, ez a magyar munkaképes korú felnőtt lakosság nagyon nagy részét sújtja, így én semmiképpen nem tennék a cigányok felé semmiféle megkülönböztetést. MINDENKINEK aki dolgozni és tanulni akar, biztosítani kell a lehetőséget.

Milyen fontos lépéseket tesznek a munkanélküliség megszüntetésére eddig?


A Jobbik Munkaügyi Kabinet a maga szerény eszközeivel épp mostanában indít be egy webes alapon működő Munkaközvetítő szolgáltatást, ezen kívül a munkaadók a
www.nemzetiszaknevsor.hu oldalon is regisztrálhatnak, ajánlva terméküket, szolgáltatásukat. Erről az oldalról - is - majd a jobbik Munkaközvetítő oldalára lehet lépni, ahol munkanélküliek várnak munkára.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------