Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2009. október 19., hétfő

3.685 - Felelős képviseletre hívja fel a figyelmet a Magyarok Szövetsége.

A választott képviselők írásos nyilatkozatát javasolja a Magyarok Szövetsége
2009.10.15, 17:09 Nemzeti Hírháló

Felelős képviseletre hívja fel a figyelmet a Magyarok Szövetsége. A szövetség új megoldást keresett a képviselők visszahívhatóságára.

A tervezett társadalmi szerződés a képviselőjelölt és a regisztrált választók közössége között -kötbér közbeiktatásával -pogári jogi alapokra helyezte a képviseleti rendszert, adatvédelmi és a visszahívók felelősségének aggályait vetette fel.
Az időközi önkormányzati választások során a társadalmi szerződés aláírásával elérhető, hogy a képviselő önként mondjon le mandátumáról, amennyiben elvesztette választói bizalmát.

A képviselői felelősségvállalás a választási programon és a képviselő személyében való bizalmon alapszik. Bár jogi eszközök a felelősségrevonásra nem adnak módot,- a nyilvánosság előtt írásban tett nyilatkozat garanciát jelent, etikai súlya miatt.

A visszahívás intézménye a világ számos országában ismert,-annak jogrendbe illeszkedő kialakítására több példa is rendelkezésre áll, azt törvények szabályozzák.

A magyarországi jogrendszerben ennek a helyi népszavazás intézménye felel meg legjobban. Eszerint helyi népszavazás kezdeményezhető arra vonatkozóan, hogy képviselőtestületi határozat szülessen a választói többség akaratáról a képviselők visszahívhatóságáról.

A népszavazást a jogosultak 10 %-a kezdeményezheti, amennyiben az érvényes és eredményes, a helyi képviselő-testület köteles azt határozatban kimondani.

Ily módon a helyi népszavazások során a képviselők felelőssége nagyobb társadalmi megítéléssel esne latba és tisztességes magatartásra ösztönözné azokat, akik vállalják a visszahívhatóságot,-ami számukra is hosszabb megbizatást jelentene.

A Magyarok Szövetsége minden választópolgárnak azt javasolja,hogy csak olyan jelöltre adja le szavazatát, aki a képviselői megbízásra vonatkozó szerződésbe foglalt nyilatkozat aláírásával és nyilvánosságra hozatalával l garantálja, hogy nem felejti el küldetését, választási programja, a helyi érdekek és a nemzeti érdek képviseletét - közölte Herpai Sándor a Magyarok Szövetségének alelnöke,-remélve, hogy a következő országgyűlési választások előtti Alkotmány tartalmazza majd a visszahívás intézményrendszerét.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------