Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. június 8., kedd

5.863 - "Erdélyország az én hazám" világtalálkozó, Dunakanyar, verőcei Csattogó-völgy, 2010. július 2-4.

 „Erdélyország az én hazám” világtalálkozó, Dunakanyar, verőcei Csattogó-völgy, július 2-4.

 

Ezernyi program várja Erdély szerelmeseit!

    

     Igazi erdélyi hangulat, vendégszeretet, mintegy hetven rendkívül színes kulturális, irodalmi, szórakoztató non-stop program, gasztronómiai finomságok, játékok, látványosságok, jótékonysági gyűjtés, jókedv és derű  - mindez  sok ezer érdekes ember  részvételével a világ minden részéből. Ez várja a résztvevőket július 2-4. között, az immár negyedik alkalommal, megrendezendő  „Erdélyország az én hazám” világtalálkozón , amelynek zászlaja a fenséges fekvésű Dunakanyarban, Verőcén a hat hektáros Csattogó-völgyben fog lobogni,  ahol az Erdélyből elszármazottak, s azok leszármazottai, valamint az Erdély sorsát szívén viselők találkozhatnak egymással a világ minden tájáról. Mindez részletesen is kiderül a rendezvény alkalmából, Erdélyország címmel  megjelent, 32 oldalas színes fesztiválújságból.

 

       A programok mindegyike köthető Erdélyhez,  s több fedett  helyszínen zajlanak az események, akár egyszerre is. A Nagy Színpadon  neves, ismert előadók, zenészek lépnek fel, mint például az Ismerős Arcok, Kovács Nóri és a Motiva zenekar, a sepsiszentgyörgyi Dancs Annamari énekes, Petrás Mária és Döbrentei Kornél, Rokka és a Déva zenekarok, a H-599 rockzenekar.

    A Kis Színpadon ismert történészek, szociológusok, közéleti személyiségek elevenítik fel Erdéllyel kapcsolatosan a múltat, jelent és a jövendőt. Megemlékezünk Trianonról, 1990 márciusának eseményeiről. A Kós Károly Kultúrterem ad  otthont a július 3-án megtartandó Műszaki, Gazdasági- és Természettudományi Konferenciának. Július 4-én ugyanitt műhelybeszélgetésekre kerül sor írókkal, civil egyesületek vezetőivel.

    Esténként néptánc, népzene várja a kultúrházban és a Kis Színpadon a szórakozni vágyókat. Az Ifjúsági- és kézműves sátor ad otthont az Erdélyből érkező kézműveseinknek, kik szülőföldjük, közös származási helyünk népművészeti termékeinek megszületésébe engednek  bepillantást.

   A közeli erdő hűs környezetében cserkelés, íjászat, ifjúsági vetélkedők, ügyességi versenyeket szervezünk. Hajnalban és késő délután mód lesz a horgásztó gazdag halállományából kiemelni egy-egy kapitális méretű példányt. Változatos lehetőség nyílik sokfajta sportág kipróbálására: foci, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda. Magunkba fordulásra, lélektisztulásra a táboron belüli egyházi sátoron kívül a fenséges Börzsöny erdeje, vagy a csodás Duna part ad tág teret.

  Külön kiemeljük a programok közül a július 4-én vasárnap délelőtt felszentelésre kerülő „Erdélyi Vándorok” faragott emlékmű avató ünnepségét, valamint július 3-án szombaton és július 4-én vasárnap az „Erdélyi vándorok” elnevezésű  díjkiosztó gála műsort.

    A Csattogó-völgyben, a táborban 325 személynek van biztosítva faházas, illetve jurtás elhelyezés teljes ellátással, s közel 600 fő sátorozhat a füves gyepen. Bőven van szálláshely Verőcén és környékén is, amiről szintén a fesztivál honlapján adunk tájékoztatást. A vonattal érkező vendégeinket a verőcei vasútállomástól  külön mikrobuszokkal szállítjuk ki  a  csattogó-völgyi táborba, majd vissza a vasútállomásra. Parkolás a táboron belül és kívül egyaránt biztosított.

  A felnőtt napi jegy ára 2.000 Ft, három napra 4.000 Ft. Diák (12 éves kor felett), nyugdíjas napi jegy ára 1.000 Ft, a nagycsaládosok pedig 50%-os kedvezményben részesülnek.

 A világtalálkozó honlapján – www.erdelyhon.hu - részletesen informálódhatunk a rendezvényről, színes programjairól, fellépőiről, a szállásokról, belépőkről, felhívásokról.

 

 A rendezvény fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi atya, háziasszonya Petrás Mária, lebonyolítója a Budapesti Székely Kör, valamint alapítványa.

 

 Remélhetőleg, július első hétvégéjén minél többen ellátogatunk a lassan zarándokhellyé váló erdélyi vándorok Agyagfalvájára, a verőcei Csattogó-völgybe, hogy ismét kezet foghassunk és megölelhessük egymást, s három napig önfeledten örülhessünk az együttlétnek!

 

"Fél világot is bejárhatod, más ember földjén testvértelen leszel  s elfúj a szél, mint kósza őszi lombot, ha nemzetedről megfeledkezel." (Wass Albert)

 

A világtalálkozó fontosabb elérhetőségei:

Főszervező:  Gaál István, mobil: +36-70-9469121, e-mail: erdelyhon@yahoo.com

Sajtófőnök:   Dr. Tanka László mobil: +36-20-9280088, e-mail: media.mx@chello.hu

Honlapszerkesztő: Bálint Csaba mobil: +40-742-355759, e-mail: cabes94@yahoo.com