Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. június 9., szerda

5.887 - Kutasi József > Több lehetőség, több bizalom, több munkahely, jobb holnap, erős, sikeres Magyarország - sorolta Orbán Viktor,/...

29 pontos akcióterv a gazdaság talpraállítására

A kormány két év alatt egykulcsos családi adórendszert vezetne be - mondta Orbán Viktor miniszterelnök

kedden a parlamentben, ahol 29 pontos gazdasági tervét ismertette.

Forrás: http://fidesz.hu/index.php?Cikk=151558&honnan=Nemzeti_Hirhalo-

29 pontos akcióterv a gazdaság talpraállítására

Oszkó: Zseniális volt Orbán beszéde

Még a Népszava is elégedett a 29 ponttal

Pozitívan fogadta a piac a miniszterelnök bejelentéseit

A Fidesz támogatja az első gazdasági akciótervet

KDNP: a társadalmi igazságosság érvényesült

A nihilizmus és a cinizmus ellen harcolni kell

Orbán Viktor szerint eljött az idő, hogy a gazdaságban is új kerüljön a régi helyébe, mert a régi rendszer nem alkalmas arra, hogy kivezesse az országot ebből a helyzetből.

A miniszterelnök kedden az Országgyűlésben a magyar gazdaság helyzetéről szólva kijelentette: a Fidesz-KDNP egyértelmű, határozott felhatalmazást kapott a választóktól az új rendszer felépítésére, az emberek azt várják, hogy az egész régi rendszert lebontsák.

Új időszámítás kezdődik a magyar gazdaságban is, az élet minden területén alapvető változások lesznek. A nemzeti együttműködésben egy új politikai rendszer alapjait rakjuk le. Az ország sorsáról van szó, legalább 12 menetre kell felkészülni a következő hónapokban - szögezte le.

Kidolgozta az első akciótervet a kormány - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: az akcióterv két fő gondolata: az új gazdasági rendszer kidolgozása és a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetése.

Az új gazdasági rendszerben a spekulatív kapitalizmus helyett a termelő kapitalizmusra, vagyis a spekuláció helyett a munkára kell koncentrálni, így jöhet létre 4 év alatt 10 millió munkahely - hangoztatta a kormányfő.

Az egyik legfontosabb elem, hogy új adórendszert új alapokra kell helyezni, amely munkabarát, egyszerű, teljesíthető és igazságos. Jelentős adócsökkentés és az adózás leegyszerűsítése a két fő lépés - mondta.

Családi adózás, 16 százalékos szja, bankadó

Az első akcióterv intézkedései: az első, hogy a kormány két év alatt egykulcsos családi adórendszert vezetne be.

Cégek nyereség után fizetendő társasági adója 19-ről 10 százalékra csökken évi 500 millió forintos nyereség alatt, vagyis a társasági adó kedvezményes 10 százalékos kulcsát a jelenlegi 50 millióval szemben 500 millió forintos adóalapig lehet majd alkalmazni.

Egykulcsos, 16 százalékos jövedelemadó kulcsot javasol a kormány.

A kis- és középvállalkozásokat terhelő adók közül tíz úgynevezett kisadó eltörölése.

Orbán Viktor szerint a vérszerinti egyenes ági rokonoknál az "államnak sem illeték, sem adóbeszedés tekintetében semmi keresnivalója nincs".

29 pontos akcióterv a gazdaság talpraállítására (Orbán Viktor)


Be kell vezetni az adózás alá nem vont kereset fogalmát és aki adózott jövedelemből másnak magánszemélyként munkalehetőséget biztosít, akkor ez után a jövedelem után ne kelljen újra adót fizetni.

Orbán Viktor kormányfő azt javasolja, hogy az egyszerűsített alkalmi foglalkoztatás feltételeit helyezzék hatályon kívül, és térjenek vissza a korábbira, amely kevésbé volt rossz, majd "térjünk át egy újra".

Az ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak ne kelljen vállalkozóvá válnia és adják vissza az embereknek a szabad gyümölcspárlathoz való jogot - kezdeményezte a kormányfő.

Orbán Viktor a kormány gazdasági akcióterve tizedik intézkedéseként kedden azt javasolta, hogy fogadják meg a történelmi egyházak és karitatív szervezetek kérését, és tegyék újra áfamentessé az adományozást.

Orbán Viktor azt javasolja, hogy a kistermelők élelmiszertermelési, -feldolgozási és -értékesítési feltételeit jelentősen könnyítsék. A kormány külön előterjesztést készít az európai uniós források radiális átrendezésére a kis- és közepesvállalkozások (kkv) javára.

A költségvetési szférában havi bruttó kétmilliós fizetési plafont vezet be a kormány, az Magyar Nemzeti Banknál is.

A kormány azt javasolja, hogy a hatvan napon túli végkielégítések és egyéb, béren felüli juttatások - mint szabadságmegváltás, titoktartási pénz - a költségvetési szférában legyenek megadóztatva 98 százalékkal.

A pártokra jutó költségvetési támogatás mértékét még ebben az évben csökkentik 15 százalékkal.

Az állam 120 milliárd forintot takarít meg "saját magán"; Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban négy intézkedést sorolt fel: költségstop az állami és költségvetési intézményekben, a közszféra bérkiadásainak átalakítása, a költségvetési kiadások felülvizsgálata az alapoknál és a tárcáknál, külső megbízások és a feladatkiszervezések teljes körű felülvizsgálata.

Teljes telefon-, bútor-, gépkocsivásárlási és -csere stopot rendelnek el a közszférában.

Megadóztatja a kormány három évre a bankokat, biztosítókat, és poénzügyi cégeket 13 milliárdról 200 milliárdra emeli a költségvetésbe fizetendő összeget.

Nemzeti eszközkezelő társaság létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a bedőlt hitelek miatt a lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok kezéből.

Az állami vagyonkezelés területén át kell térni a bértömeg-gazdálkodásra. A kormány javasolja a bértömegcsökkentés legalább 15 százalékos mértékét, ami 48,2 milliárd forintos megtakarítást jelent.

A kormány azt javasolja, hogy jelzálogjogot csak forint alapú hitelnél lehessen bejegyezni.

Az állami vállaltoknál működő száz igazgatóság számát tízre csökkentik, így a testületek létszáma 319 főről 60-ra csökken; a 636 felügyelőbizottsági helyből 450 marad.

Bevezetik a bankadót: a bankok, biztosítótársaságok és pénzügyi lízingcégek a költségvetésbe való befizetését emeljék 13-ról 200 milliárd forintra. A kormány tárgyalásokat kezd a bankok képviselőivel, hogy a "bankadót", milyen adóalapra vetítsék ki, milyen arányú legyen a megosztása a bankok, biztosítók, lízingcégek között; Orbán Viktor közlése szerint a bankadót három évre vezetnék be és ennyi idő alatt vezetnék ki a rendszerből, ennek lépéseiről meg kell állapodni a kormánynak és a bankrendszernek.

Orbán Viktor azt javasolta, hogy vezessék be a másodlagos élelmiszer-vizsgálatot, hogy "ne áramolhasson be Európa élelmiszer-hulladéka akadálytalanul Magyarországra".

A miniszterelnök felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a közüzemi díjak emelésére rendeljen el moratóriumot és kezdeményezzen tárgyalást az ármegállapítás új rendszeréről az érintett vállalkozásokkal. A kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot.

Költségvetési felügyelőket küldenek ki a jelentős közpénzzel gazdálkodó intézményekhez, köztük azokhoz is, amelyek eddig intézményi autonómiát élveztek.

Nem csak látja, ki is mondta az igazságot

A kormány a gazdaságpolitikáját a valóságra alapozza - mondta Orbán Viktor a gazdasági akcióterv 29 pontjának ismertetése után.

A nemzeti együttműködés rendszerének felépítésében a siker fontos feltétele, hogy a kormány nemcsak látja, hanem megpróbálja ki is mondani az igazságot - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kiemelte: a kormány talpra állítja a gazdaságot, újra lesz Magyarországon szociális biztonság, helyreállítják a demokratikus normákat, "újra mind a tízmillió magyarnak jó lesz majd magyarnak lennie".

A gazdaságban is új rendszer lesz

Orbán Viktor szerint eljött az idő, hogy a gazdaságban is új kerüljön a régi helyébe. A kormány gazdásági akcióterve két pillére épül: az új gazdasági rendszer kialakítására és a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetésére.

A miniszterelnök kedden az Országgyűlésben a magyar gazdaság helyzetéről és a kormány gazdasági akciótervéről szólva kijelentette: a Fidesz-KDNP egyértelmű, határozott felhatalmazást kapott a választóktól az új rendszer felépítésére, az emberek azt várják, hogy az egész régi rendszert lebontsák.

Új időszámítás kezdődik a magyar gazdaságban is, az élet minden területén alapvető változások lesznek - szögezte le.

A új gazdasági rendszer kapcsán leszögezte: Magyarországnak a termelő kapitalizmusra kell koncentrálnia, és vissza kell szorítania a spekulatív kapitalizmust.

Azt mondta: az előbbi, a termelő kapitalizmus középpontjában a munka áll, amely értéket hoz létre, utóbbiéban a spekuláció, amelyben valaki úgy keres pénzt, hogy másoknak kárt okoz. Minden, a kormány által javasolt intézkedés a mukahelyteremtést, a munka középpontba állítását szolgálja - húzta alá a miniszterelnök.

Orbán Viktor aláhúzta, a válságnak még nincs vége, de nem sopánkodni kell, hanem "a magyarokra jellemző sajátos észjárással és leleményességgel" igyekezni kell a külső folyamatokat a magyar gazdaság javára felhasználni.

Az új gazdasági rendszerhez új adórendszer kell - emelte ki. Erről azt mondta: ma az adórendszer miatt az "ügyeskedőknek áll a világ", igazságtalan, mert a becsületesen dolgozókat sújtja; 2,5 millió adófizető tart el 10 millió embert.

A miniszterelnök szerint az a körülmény, hogy több milliónyian kényszerültek a létfenntartás érdekében kijátszani az adórendszert, alapot adott egy szűk csoportnak arra, hogy adócsalásból, adómegkerülésből önálló üzletágat építsen ki, ez lett az offshore lovagok világa, akik "beették magukat az állam bőre alá is", közpénzt vesznek fel.

Az új adórendszerről szólva a kormányfő kiemelte: az adózás büntetés helyett részvételt jelent majd a nemzeti együttműködésben, bizalomra, kölcsönösségre épül, és igazságos.

Az adórendszernek életszerűnek, egyszerűnek és munkabarátnak kell lennie, központjában a munkahelyteremtés áll, a kormány jelentős adócsökkentést és az adózás radikális egyszerűsítését szeretné véghez vinni több lépcsőben - mondta Orbán Viktor.

Felhívta a figyelmet, hogy a környező országokban egykulcsos adórendszer van, ami miatt Magyarország versenyhátrányt szenved.

Orbán Viktor elmondta: az első kormányzati akciótervében szerepelnek adócsökkentő, adóegyszerűsítő, bürokráciacsökkentő, valamint a kis- és középvállalkozások támogatását szolgáló lépések.

Az akcióterv másik pilléréről, a kölcsönös felelősségvállalás elvének bevezetéséről szólva a miniszterelnök azt rögzítette: e szerint mindenkit megillet a védelem joga, és mindenkinek ki kell venni a részt az ország közös erőfeszítéseiből.

Segíteni kell azoknak - fűzte hozzá -, akiknek elviselhetetlen terhet jelentenek az alacsony bérek, jövedelmek mellett a hatalmas és irreálisan növekvő rezsiköltségek, és azoknak is, akik a korábbi felelőtlen hitelpolitika bíztatása, majd bukása miatt most nem tudják fizetni lakásuk törlesztő részleteit.

Mindenkinek vállalnia kell a maga részét a gondokból és a feladatokból - húzta alá. A pénzintézetekről szólva Orbán Viktor úgy vélekedett: amikor a bankok másfél évvel ez előtt bajba kerültek, az állam azonnal megsegítette őket az emberek pénzéből.

Most, amikor az ország bajban van, a minimum, ami a bankoktól elvárható, hogy a banki szféra, amely a válságból az állami segítség után nyertesként jött ki, 2009-ben pedig tekintélyes nyereséget mutatott fel, most "igazságos részt vállaljon a gondok leküzdésében is" - fogalmazott a kormányfő.

Mindenkinek ki kell vennie a részét a gazdaság talpra állításából: a kormánynak, a pénzintézeteknek, az állami vezetőknek és a politikai pártoknak - rögzítette a miniszterelnök.

A bankokról szólva a kormányfő aláhúzta: a kormány határozottan fellép mindenféle bankellenes hangulattal szemben és elkötelezett amellett, hogy a magyar bankrendszer stabil maradjon. A bankokkal kapcsolatos intézkedéseket nem ellenérzések, nem bosszúvágy, hanem a kölcsönös felelősség elvéből származó kérés határozta meg - közölte.

Az akcióterv intézkedéseket tartalmaz a szociális biztonság területén is - emelte még ki a kormányfő.

Kitért arra is, hogy az idei költségvetésben továbbra is felettébb kétséges számok szerepelnek, de mint mondta: ez már a múlt, és nem hátrafelé néznek, most meg kell kezdeni a változtatást, a romok eltakarítását, a felelősség tisztázását, az újjáépítést. Az elszámoltatásnak meg kell történnie - húzta alá Orbán Viktor.

Az államadósság mértékről azt hangsúlyozta: súlyos bűn terheli ezért az elmúlt nyolc éve "lelkiismeretét". A kormányfő azt mondta: egyszerre kell ellenőrzésük alatt tartani a pénzügyi helyzetet és "menetelni" a választók által meghatározott és kitűzött célok felé.

Beszéde végén leszögezte: a kormány a gazdaságpolitikáját a valóságra alapozza; a nemzeti együttműködés rendszerének felépítésében a siker fontos feltétele, hogy a kormány nemcsak látja, hanem megpróbálja ki is mondani az igazságot.

Kiemelte: a kormány talpra állítja a gazdaságot, rendet és közbiztonságot teremt, újra lesz Magyarországon szociális biztonság, megmenti az egészségügyet, helyreállítja a demokratikus normákat, "újra mind a tízmillió magyarnak jó lesz majd magyarnak lennie".

Több lehetőség, több bizalom, több munkahely, jobb holnap, erős, sikeres Magyarország - sorolta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy időbe fog telni, amíg kijutunk a mai helyzetből.