Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2010. július 27., kedd

5.989 - Orbán Éva: Ahogy Vona Gábor látja az 56 napot!

From: Nemzeti Hirhalo <hirhalo@fw.hu>
Date: 2010. július 24.
Subject:  Ahogy Vona Gábor látja az 56 napot a parlamenti ülésszak utolsó napján
To: Kutasi József <jozsef@kutasi.eu>


* www.nemzetihirhalo.hu *************
Ahogy Vona Gábor látja az 56 napot
2010.07.24, 00:35 Nemzeti Hírháló

Vona Gábor értékelése az 56 napról

A parlamenti ülésszak utolsó napján Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtt értékelte az eltelt 56 nap alatt végzett kormányzati munkát, melyre a frakcióvezetők 8 percben reagálhattak. Vona Gábor a Jobbik elnöke és frakcióvezetője a parlamenti reagáláson túl szükségét érezte, hogy sajtótájékoztató keretében külön is kifejtse véleményét, bár objektív értékeléshez hosszabb időt tart szükségesnek.

Értékelése egyrészt a kormányzati munkára, másrészt az ellenzék, és ezen belül is a Jobbik teljesítményére terjedt ki.

A kormányzati munkát a következőképp értékelte:

Rendkívül súlyos gazdasági és társadalmi helyzetben van az ország, és a parlamenti munka nagy része nem az ország problémáinak megoldásával kapcsolatos törvényjavaslatok megvitatására ill. megszavazására fordítódott, hanem a kormány, és az ellenzék között zajló küzdelemre, ami utóbbi részéről szinte kilátástalan. A kormány részéről olyan törvényjavaslatokat terjesztettek elő, amellyel a 2/3-os kormány, a hatalmi bázisát igyekszik ciklusokon átívelően is erősíteni, kiszélesíteni és bebiztosítani. E mögött véleménye szerint az a szándék és félelem feszül, hogy kiderülhet, hogy "a király meztelen". Arra az esetre, ha kiderül, hogy a gazdasági, társadalmi problémákkal, a közbiztonság problémájával a kormány nem képes megbirkózni, a kormány szeretné a hatalmát oly módon is biztosítani, hogy az ellenzék minél kevesebb eszközzel rendelkezhessen, hogy a kormánnyal szemben kifejezze véleményét, tiltakozását.

A demokratikus keretek leszűkítésével kapcsolatban az önkormányzati törvényt emelte ki. A "báránybőrbe csomagolt" törvényben a politikai elit létszám csökkenéséről van szó, amivel a Jobbik is egyet ért, de valójában a Fidesz választási érdekeit erősíti. Gond, hogy egyedül a Jobbik képviseli, hogy ne lehessen tisztség-halmozás. Országgyűlési képviselők ne lehessenek más tisztségek viselői, mint önkormányzati képviselő, megyei közgyűlési tagság vagy polgármester. A korábbi képviselőknél ez nem ritka jelenség, az önkormányzati választások utánra pedig még több várható.

A médiában történtekkel kapcsolatban egyértelmű, egyfajta média-diktatúra megvalósítása. A kormány szeretné az ellenzéki, kritikai hangot, a civilek hangját, a magyar társadalom esetleges ellenérzéseit már jó előre palackba zárni.

Az államigazgatásban a nagytakarítással kapcsolatban egyet értenek a szegfű iránt régóta lojalitással bíró emberek leváltásával, de nem kívánják, hogy a szegfűs-államigazgatást narancsos váltsa fel.

A "politikai nyilatkozat falra függesztése"-t

a hatalombázis szélesítésének a szimbolikus betetőzéseként, a torz gondolkodás látványos tárgyiasulásaként látják. Érthetetlennek tartják, hogy miért nem valamelyik történelmi nagyságunknak, Szent István királynak intelmeiből, Széchenyi István gondolataiból, a Himnuszunkból, vagy a Szózatból teszünk ki időtálló gondolatokat, ami mögé az egész magyar társadalom jó szívvel tud oda állni. Ez öngól, mivel egyszer előáll egy olyan helyzet, amikor a magyar Országgyűlés arról fog dönteni, hogy a közintézményekből ezt a nyilatkozatot vegyék le. Ez meglehetősen megalázó pillanat lesz a kormánypártok számára.

A közbiztonsági törvénycsomagról

A negatívumokat részükről különösen az tetézte, hogy a közbiztonság erősítésének leple alatt valójában egy "lex gárda" törvényt fogadott el az Országgyűlés. Felháborító, hogy a köztörvényes bűncselekményeket elkövetőkkel egy szintre hozzák a törvényben azokat a magyar állampolgárokat, akik az előző időszakban, akár most is tenni, áldozni kívánnak, a szabadidejükből, anyagi lehetőségeikből, hogy hazájuknak, nemzetüknek segítsenek.

A legkomolyabb hiányosság hogy Orbán Viktor ígérete, - miszerint 2 hét alatt fog rendet tenni, ott, ahol a közbiztonság hiánya már elviselhetetlenné vált a magyar emberek számára - nem valósult meg. Ez már többszörösen eltelt. Nem látható a koncepció, a stratégia és az eredmény. Sakkjátszma részeként rendőrök feltűntek itt-ott, de többnyire csak Jobbikos rendezvényeken. Ahol a legnagyobb szükség lenne a rendőrségre, ott az emberek nem érzik továbbra sem a biztonságot. Ezt tapasztalatként állítja, mivel Heves, Borsod, Somogy megyékben többször is járt, és tapasztalta. Véleménye szerint a kormány elégtelenre vizsgázott a kérdésben.

A Jobbik ígéretét betartva, konstruktív ellenzék. Szavazataikat egyedül az

ország érdekéhez igazítják.

Pozitívumként értékelik:

A nemzetpolitikai törvények meghozatalát, ahol a Jobbik a kormánynak sok esetben iránytűként szolgált, a tenni valókat illetően. Azt, hogy több éves ötleteik Fidesz javaslatként kerültek megszavazásra, úgy értékelik, hogy a Jobbik ellenzéki pozícióból is keresztül tudta vinni az akaratát.

A kormányt az IMF és a nemzetközi globális pénzvilággal szembeni szabadságharcában, küzdelmében az ellenzék soraiból csak a Jobbik támogatta. Üdvözlik, hogy a kormány végre sarkára állt. Szükségesnek tartják a bankadót, azt, hogy a bankok is részt vállaljanak a közteherviselésből.

Hiányolják viszont, hogy a multinacionális cégek megadóztatása, a velük kapcsolatos aránytalanság felszámolása, a hazai cégek hátrányos megkülönböztetése, a körbetartozás kérdése nem volt téma az Országgyűlésben.

A várt elszámoltatás megkezdődött. Miniszterelnöki megbízottat, kormánybiztost neveztek ki. A látszat alapján komoly elszámoltatás indult be, de csak gazdasági vonalon. Elvárják, hogy politikai szinten is legyen elszámoltatás. Politikai gyávaságnak és az elszámoltatás elsikkasztásának tartják, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon még nem került bíróság elé.

A Jobbik frakció munkájának értékelése:

A választások idején voltak jóslatok, hogy "utcai harcosoknak" tartva a jobbikosokat, alkalmatlanok a parlamenti munkára.

Legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy: a radikális Jobbik bebizonyította, hogy a parlamenti keretek között is tud kemény és szókimondó lenni. A Jobbik a Országgyűlés legaktívabb frakciója. Rendkívül aktív, konstruktív parlamenti szakmai-politikai munkájukról a politológusok mellett, olykor már a bal oldali sajtó is elismerően nyilatkozik.

A legnagyobb feladat az lesz számukra, - amit a szimpatizánsok részéről nyomásként éreznek is - hogy ismét az emberek közt legyenek, mert az a rendkívül komoly parlamenti munka, ami elé a kormány állította őket, kicsit elszívta a Jobbikot a terekről, utcákról, a rendezvényekről az emberek közül. Az önkormányzati választások közeledtével ez ismét fontos, sürgető feladattá válik. Erősségük részben az emberekkel való közvetlen kapcsolattartásban van. Az EFOT-on is folyamatosan igen nagy érdeklődéssel keresték meg a hallgatók őket.

Elismerte, hogy a frakciónak voltak zökkenői a parlamenti munka kezdetén. Személyét illetően "fatális mulasztásának" tartja, hogy egy médiaszereplés miatt nem volt jelen a kettős állampolgárságról szóló törvényjavaslat zárószavazásán.

A jövő szempontjából két nagy kérdést lát.

- Az egyik a kormány szempontjából kérdés. Az ősszel igazán súlyossá váló kérdések: a költségvetés, a gazdasági helyzet rendbetétele, valamint a közbiztonság valódi rendbetétele. Kérdés mennyit tud majd a kormány teljesíteni. Az "elmúlt 56 nap ez egy jutalomjáték" volt a kormány számára. A győztes "verhette a mellét", és a számára fontos törvényeket keresztül vihette. Az igazi komoly parlamenti munka majd ősszel vár rá.

- A másik kérdés - a Jobbikot érinti - az, hogy ki lesz a Fidesz váltó-pártja? Ez közép és hosszú távú kérdés, a politika talán legizgalmasabb kérdése.

A három ellenzéki párt - MSZP, LMP, Jobbik - erre a szerepre készül. Mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya is. A nagy kérdés, a három párt közül ki tud felnőni az ELLENZÉK szerepéhez. Az emberek előtt ki tud úgy megjelenni, hogy a Fidesz váltó-pártja lehessen.

Vona Gábor biztos abban, hogy ez, a Jobbik lesz, mivel nekik vannak meg a legjobb adottságaik, a legjobb programuk. Az emberek problémáival ők tudnak a legjobban azonosulni, és a problémáikra a legjobb választ adni. Egyedül a Jobbikban látja a politikai erőt, amely szervezettségben, programban, képes arra hogy kormányzati kompetenciát mutasson fel az elkövetkező időszakban.

Kérdésekre válaszolva elmondta:

- Az önkormányzati választásokra szeretnének ütőképes, következetes, radikális csapatot. Személyi kérdésekről később - a választási munka kiértékelése után - döntenek.

- Segíteni kívánnak azoknak a jó szándékú, tisztességes embereknek, akik az előző kormány és sajnos a mostani esetén is szándékuk, akaratuk ellenére olyan szomorú helyzetbe kerültek, hogy jogszabálysértés alá vonta őket a bíróság. Részükre egy segélyalapot hoznak létre, melyet kellő objektivitással és segélyalappal megtöltve, a rendelkezésükre bocsátanak. Képviselőként ötvenezer forinttal indítják.

- Abban bíznak, hogy a magyar kormány a józan észre hallgatva belátja, és rájön arra, hogy különböző módon küzdöttek az emberek az előző kormány ellen. Volt, akiknek a bátorsága a kordon-bontásig terjedt, volt akiknek, az, hogy szembe néztek Gyurcsány Ferenc rendőreivel. Ez egy tőről fakad, csak fokozat és öntudatbeli különbség van köztük. De ne legyen kettős mérce!

- Azért, mert ezek az emberek, kiálltak a hazájukért, nem bűnözők! A Jobbik kötelességének tartja, hogy kiálljon értük. Ezt elmondta Pintér Sándornak és Orbán Viktornak is. Szeretné, ha egy órát arra szánna Orbán Viktor és Pintér Sándor, hogy elmennek vele egy gárdista családhoz. Nagyon sok ilyen van, ahol több gárdista van egy családban. A szemükbe nézve Orbán Viktor azt mondaná nekik, hogy bűnözők vagytok, ugyan olyanok, mint akik agyba-főbe vernek embereket. Ha ezt meg tudja tenni, akkor valószínű, hogy őszinte a szándéka. Ha nem, akkor nem kell a parlamentben keménykednie.

- A "lex gárda" kapcsán később születik döntés, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak-e.

Orbán Éva