Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2011. december 22., csütörtök

11.389 - Pénz nélkül maradhat a külső nyomás alá került kormány!

11.389 - Pénz nélkül maradhat a külső nyomás alá került kormány!

www.nemzetihirhalo.hu *************

Pénz nélkül maradhat a külső nyomás alá került kormány 
2011. 12. 22., 6:30 [origo] 

A korábbinál is nagyobb szüksége lehet Magyarországnak az IMF és az EU jelentette biztonsági hálóra, miután kiderült, hogy a Standard and Poor's leminősítette a magyar adósságbesorolást. A kormány ugyanakkor egyelőre nem hajlandó engedni annak a brüsszeli felszólításnak, amely két törvény visszavonására vonatkozott, márpedig enélkül kétséges, hogy megkapja-e a kért segítséget. Enélkül a kormány csak kockázatos megoldásokat választhat az ország finanszírozására. Forrás: AFP 

Egyre nagyobb a nyomás a kormányon: szerdán kiderült, hogy a Standard and Poor's befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolta Magyarországot, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke pedig személyes hangvételű levelében a jegybanktörvény és a stabilitási törvény visszavonására szólította fel Orbán Viktort. A bizottság azt is egyértelművé tette, hogy nem jön vissza tárgyalni a Magyarország által kért IMF-EU-hitelcsomagról, amíg a kormány nem teljesíti a feltételeket. 

Bár a piacok taktikázásként értelmezték, hogy a bizottság és az IMF delegációja a múlt csütörtökön idő előtt utazott haza az előkészítő tárgyalásokról, Brüsszel és a magyar kormány összeütközése után az sem kizárt, hogy Magyarország nem kapja meg a kért védőhálót, ami viszont kérdésessé teszi az ország jövő évi finanszírozási képességét. Ráadásul Standard and Poor's lépése megerősítheti a befektetőket abban, hogy inkább kerüljék a magyar piacot. Az indoklásban a hitelminősítő hasonló kifogásokat emel - például a jegybank tervezett átalakítását -, mint amilyenek Barroso levelében is szerepeltek. 

A kormány kitart a terve mellett