Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. május 21., csütörtök

20.248 - Tovább csúszik az Esztergom-Budapest vasútvonal teljes felújításának az átadása, de várhatóan augusztus végén megnyitja az egész szakaszt a beruházó.

Még többet késik a teljes vasútvonal megnyitása

Feltöltve: 2015-05-16 06:00:00Kategória: HelyiForrás: Lenger Varga Péter/fotó: MTI
Tovább csúszik az Esztergom-Budapest vasútvonal teljes felújításának az átadása, de várhatóan augusztus végén megnyitja az egész szakaszt a beruházó. Addigra elkészül az ürömi körforgalom és több kapcsoló útfejlesztés.

Már igazán a hajrájához ért az Esztergom-Budapest vasútvonal felújítása. Az utazóknak azonban még várniuk kell arra, hogy teljes szakaszon vonatozhassanak. Tél végén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) ugyan még azt ígérte, hogy az iskolai szünet kezdetén, június 19-én útjukra indulhatnak az első vonatok, amelyek már Esztergom és Budapest között végig közlekednek. Erre azonban, mint Loppert Dániel a NIF kommunikációs vezetője elmondta, a nyár eleje helyett csak augusztus végén nyílik majd lehetőség.  Még ugyanis egyeztetések folynak, hogy hol milyen munkák szükségesek még illetve hol kell még emiatt vágányzárat bevetni.

A kivitelező műszakilag már átadta a három részre bontott beruházás első két ütemét – az Esztergom-Piliscsaba, valamint a Piliscsaba-Pilisvörösvár közötti pályát – ám a harmadik szakaszon még jelenleg is zajlanak a munkák.

„A vasúti pálya teljesen elkészült, a kapcsolódó út- és műtárgy építések mellett (solymári bekötő út), peron, perontető és P+R parkoló építések vannak még folyamatban. Solymáron, Pilisvörösváron és Piliscsabán az állomásépületek felújítása folyik. Zajlik emellett a biztosítóberendezés telepítése és tesztelése" – részletezte Loppert Dániel.

A NIF szóvivője hozzátette, a biztosítóberendezések munkálatai év végéig még eltartanak, ez azonban a vonatközlekedés megindulását követően nem akadályozza a vasúti forgalmat.

A vasútfejlesztéshez kapcsolódó útfejlesztések közül a oldalon még ideiglenes nyomvonalon halad a forgalom. Emellett épül a Solymárra vezető út és a hozzákapcsolódó új, külön szintű csomópont, júliusra pedig elkészül az ürömi körforgalom. Mindezen felül szintén készül a Bécsi útra csatlakozó felüljáró, és az Aranyvölgy utca kiszélesítése is, melyen kerékpárút és járda is épül. Várhatóan ez utóbbi kettő év végéig elkészül.

A nyár végén megnyíló teljes szakaszon egyelőre még a megszokott Siemens kocsikkal utazhatunk, hiszen a közbeszerzési pályázat kiírását követően a MÁV Zrt. csak jövőre kezdi el az egész szakasz villamosítását. Az új Flirt szerelvényekkel ezt követően legkorábban majd 2016 második felében közlekedhetünk Esztergom és Budapest között.