Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. május 21., csütörtök

20.252 - A magyar cégek 73 százaléka szerint a korrupció és a vesztegetés széles körben elterjedt az országban,...

2015. május 20., szerda 17:25   Napi.hu

Siralmas a helyzet Magyarországon - íme, a döbbenetes adatok

Címkék: korrupcióeyfelmérés
A magyar cégek 73 százaléka szerint a korrupció és a vesztegetés széles körben elterjedt az országban, ez pedig jóval magasabb mind a régió, mind a fejlett országok adatainál – derül ki az EY friss Európai Visszaélési kutatásából.
A gyorsan változó gazdasági környezetben kihívásokkal teli az üzleti piac, ezen pedig nehéz folyamatos növekedést elérni, ami viszont hatással van a korrupció mértékére is - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Biró Ferenc, az EY Visszaélés-kockázatkezelési Szolgáltatások üzletágának partnere. A bizonytalanságot az is növeli, hogy nőtt a politikai instabilitás azokban az országokkal, amelyekkel kereskedni akarunk, így például az ukrán válság miatt itthon a gazdasági szankcióktól való félelem is magasabb, mint máshol.






Ide kapcsolódik, hogy a felmérés során azt is megkérdezték, hogy milyen elvárások vannak a menedzsmenttel szemben. A magyarországi adatok kiugróak, hiszen amíg itthon a válaszadók 61 százaléka mondta azt, hogy elvárás a bevételek növelése, addig Kelet-Európában ugyanez az arány már csak 52 százalék. Ennek egyik oka Biró szerint, hogy a Magyarországon dolgozó cégeknek csak a fele érzi úgy, hogy a cégvezetőség (magyar leányvállalat esetén az anyacég) megfelelő mennyiségű információ birtokában van az adott üzleti egység pénzügyi eredménye megbízhatóságának megítéléséhez. Ezzel egyébként jóval a nemzetközi szint alatt vagyunk: a régióban 63, a fejlett országoknál 66, a gyorsan fejlődőknél pedig 72 százalékot mértek.

Ezek után nem meglepő, hogy amíg itthon 41 százalék mondta azt, hogy nyomás nehezedik a vezetőségre, hogy a cég magas kockázatú piacokon terjeszkedjen, addig a térségben csak 29 százalék. Ennek megfelelően a magyar cégek nagyobb kockázatot vállalnak: kereskedni próbálnak a kockázatosabb piacokkal, mint például Afrika, vagy éppen megszegik a szankciókat, hogy teljesíteni tudják a tulajdonosok profitelvárásait - magyarázta Biró, aki szerint mindez jelentősen növeli a korrupciós kockázatokat. Mindezzel összefügg a pénzügyi eredmények hamisítása: sajnos ebben a tekintetben is az élmezőnybe tartozik Magyarország: itthon a válaszadók 42 százaléka szerint ez előfordulhat a saját iparágában; ez pedig 5 százalékkal magasabb a globális átlagnál.

Magasan az átlag felett

Mindent összevetve itthon a megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy a vesztegetés és a korrupció gyakori jelenség az üzleti életben, ami 10 százalékkal több mint a régiós átlag, és több mint duplája (!) a fejlett országok adatainak. Az adat idén ugrott meg markánsan, amiben valószínűleg szerepet játszhatott az is, hogy egyre többet olvasni a korrupcióról a médiában. Márpedig minél többet olvasok róla, annál jobban hiszem, hogy ez van - vélte Biró.

Amikor azt kérdezték, hogy mely cselekedet elfogadható, akkor a magyar válaszadók 15 százaléka szerint a készpénz felajánlása még ebbe a kategóriába tartozik, de 14 százalék említette a személyes ajándékok felajánlását, míg 11 százaléka szórakoztató programok elfogadását. A válaszadók nagyon jól tudják, hogy mit lehet és mit nem, ám annak ellenére, hogy tudja, mit nem szabad, mégis megcsinálja - kommentálta az adatokat Biró, aki szerint éppen ezért ez az egyik legfőbb feladat a korrupció elleni küzdelemben: meggyőzni a cégeket, hogy ha tudják, hogy törvényellenes, amit csinálnak, akkor ne csinálják. Ez azonban hosszú folyamat, az alapoktól kellene elkezdeni a gondolkodásmód megváltoztatását. Sokat segítene az is, hogyha a lengyel példára felállna egy erős korrupcióellenes szervezet. Ha a cégvezetők azt látják, hogy a kollégáik valóban több évnyi letöltendő börtönt kapnak a különböző csalásokért, akkor, ahogy Lengyelországban, itthon is elindulna egyfajta csökkenés a korrupciós esetek számában - mondta Biró.

A magyar válaszadók 53 százaléka szerint szigorodott a szabályozás szintje az elmúlt két évben. Ide kapcsolódó érdekes megállapítása volt ugyanakkor a kutatásnak, hogy a hazai cégek 21 százaléka szerint a vesztegetés és korrupcióellenes szabályzatok éppen az üzleti növekedéstől vonják el a levegőt. Nem minden szabálymódosítás hozta tehát azt az elvárt hatást, amit a jogalkotó akart - kommentált Biró, aki szerint a korrupció terjedésére mindenképpen hatással van komoly szabályozói rendszer is, aminek egyre nehezebb megfelelni. Éppen ezért fontos, hogy olyan szabályokat hozzon a mindenkori állam, amiket be lehet tartani és be is tudják tartatni a cégek - emelte ki Biró.

Siralmas a helyzet Magyarországon - íme, a döbbenetes adatok

tulajdonos: lomb, létrehozva: 2015. május 20., szerda 17:46 

Cikk: Siralmas a helyzet Magyarországon - íme, a döbbenetes adatok
2 ... [2]    >> 

RealMan, 2015. május 21., csütörtök 18:17

Üzenet azoknak, akiknek OV egy "áldott jó ember", én pedig agybeteg.

Szeretem a számokat, szeretem a tényeket. Az utókor majd eldönti, hogy Magyarországot tekintve melyik volt a valaha élt legmocskosabb, legbőkezűbb, legmodernebb vagy éppen legmagyarabb államfője, vezetője.

OV meglehetősen ellentmondásos egy figura. Talán vannak pozitív tulajdonságai is a negatívok mellett..talán.

A tények az internet oldalakon megtalálhatóak. Amióta beszélni megtanult nem volt két egyforma gondolata, általában már másnap meghazudtolta saját magát, azaz olyan mint a napraforgó. Állandóan küzd valami ellen és magát olyan megmentőnek tartja, akinek meg kell védenie Magyarországot valamilyen ellenségtől nap mint nap, pedig tőlünk kellene magát távol tartania, nekünk is és neki is jobb lenne. Sem gazdasági, sem pénzügyi, sem jogi dolgokhoz nem ért, cselekedetei ezt minden nap visszaigazolják. A racionális gondolkodás nem az erőssége, számolni pedig nem tud. Ha valamit elcseszett azt rögtön újabb adónem bevezetésével akarja korrigálni. 

Emlékezzünk vissza, OV első ámokfutása alatt lett az ÁFA 17%, vagy rosszul emlékszem? 

Az, hogy mára a magyar lakosság elszegényedett, nem csak az ún. gazdasági válságnak köszönhető, bár ezt a két szót nem szeretem, mert e mögött a bankárok álltak és utána a politikusok mint bűnösök.

De abban biztos vagyok, hogy 2010-ben OV olyan szerepben kezdett el tündökölni, amely egy agyilag zokni réteget, egy haveri kört emelt ki a szarból és az értelmeseket lökte a mélybe...

És folytathatnám, de semmi értelme. Párhuzamot vonnék Horthyval és Kádárral, de minek...


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
lomb, 2015. május 21., csütörtök 17:51

@Kotkodus: Eleddig - magam sem tudtam miért - fenntartásokkal fogadtam a pedagógusok béremelését, most már tudom! A funkcionális analfabéták nagyszámú kibocsátása miatt!

Aki képtelen egy adott szöveget értelmezni, annak be kellene ülnie az iskolapadba, újra megszerezni (ha egyáltalán járt iskolába) a legalapvetőbb ismereteket. Tudjuk, hogy egyeseket nem zavar a tudás hiánya, magabiztosan, bőszen kotkodálnak bele a világba értelmetlen zagyvaságokat.

Ám még ezen ismerethiányos egyedek - hacsak nem teljesen buggyantak, vagy a böszme által bezáratott műintézményekben töltötték életük nagy részét (most csókolgatván a böszme lába nyomát is jótéteményéért) - különbséget tudnak tenni a szubjektív és az objektív adat között.

Remélem, hogy a kotkodácsolása közben testi örömöket érzett - legalább volt egy jó napja...


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Pluralista, 2015. május 21., csütörtök 15:13

@foldnyuzo: Tényleg?

Nem mondod!?


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
nemhiszem, 2015. május 21., csütörtök 15:05

@foldnyuzo: nem is tesz ellene semmit hogy jobb híre legyen, csak elmútnyolcévezni tudnak... pedig a dolgozó kisembertől arra kaptak felhatalmazást hogy leszámolnak a korrupcióval, az államapartust lecsökkentik de arra már nem emlékszik senki...


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
foldnyuzo, 2015. május 21., csütörtök 14:29

A korrupció teljesen általános az országban. A dolgok lényeg ott van, hogy a Fidesz pátkatonákkal töltötte fel az apparátust, szinte csak karrieristákkal akik nem értenek semmihez, csak a harácsoláshoz.
Itt a korrupció minden nap, minden gazdasági eseményben fellelhető kormányzati, önkormányzati szinteken is. A pályázati rendszer is intézményesített korrupció, holott tisztes úton is nyerhetnének a tehetségesek. De kell szövetségest keresni, befolyást latba vetni, erről persze nem készül papír.

Hozzá kell tenni, minden állítás csak akkor igaz, ha bebizonyították. A közvélemény tekintélyes része azonban bizonyíték nélkül is hiszi amit fentebb leírtam. A politikai vezető szerep azonban a választók hitén alapul és nem a precíz bizonyításon, és a Fidesz mostanában nagyon rossz hírbe keveredett


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
senkalfonz, 2015. május 21., csütörtök 14:16

"Márpedig minél többet olvasok róla, annál jobban hiszem, hogy ez van - vélte Biró."-hogy ez mekkora sületlenség!! Pontosan ez mutatja ennek a "fontos" "kutatásnak" az értékét is!! Tulajdonképpen akkor a tapasztalatokra vagy a pletykákra voltak kiváncsiak!??


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
senkalfonz, 2015. május 21., csütörtök 14:09

@RealMan: Ritkán olvasni ekkora méretű baromságot, mint amit a maga elméje itt összehordott. Szerencsére ujra nyitják a sárga házakat igy magának "ismét" lesz "otthona"!!


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
pastorius, 2015. május 21., csütörtök 12:35

@wallaby: 


ugyan igen ocsmány a stílusod, mondhatnám nem vagy fórumképes (sem, de még kocsmában sem veled beszélgetnek azok, akiknek 1 bitnél több van), de azért érdekel, hogy saját jól felfogott érdekeddel szemben miért véded ezt a genny társaságot, amelyik a magánérdekét folyamatosan nemzeti érdeknek hazudja?
miért jó ez neked, hogy kifosztanak bennünket?? hogy kamionokkal tolják a maguk bankszámlájára a pénzünket??


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
pastorius, 2015. május 21., csütörtök 12:31

@nemhiszem: 


csak nem négy, hanem kettő..akkor még erről volt szó, azóta ez bővült, mint rogán lakása
nem is beismerte, megerősítette...:)
amit viszont megerősített, az bűncselekmény


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
pastorius, 2015. május 21., csütörtök 12:27

@kopacs: 

az Mszp és a fidesz együtt hozott létre.




meg az előző rendszer (sajnos ez örökség, amit most államilag kifejlesztettek)
amúgy egyetértek


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
wallaby, 2015. május 21., csütörtök 12:23

@RealMan: A prosti anyád takarodjon.


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
RealMan, 2015. május 21., csütörtök 10:26

@nemhiszem: 
Orbán ( micsoda egy moslék név ) középkori állapotokat akar és királynak képzeli magát. Se "kék vére" nincs, se tehetsége. A tények makacsul mutatják azt, hogy elméje meghibbant, az országot szétszakítja, a magyra nemzetet megsemmisíti.

Olyan időket élünk, amikor bármikor és bárhonnan támadás érheti Mo-t, de ha ez a beteg elme belülről is "támad" nemzete ellen, ennek katasztrófális eredménye lesz.

Pár bűnözőt tesznek még gazdagabbá, de ez nem a magyar nemzet.

Orbán takarodj.


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
nemhiszem, 2015. május 21., csütörtök 9:55

@lomb: a miniszterelnök maga ismerte be hogy ő és egy négy tagú brigád dönt a nagyobb beruházásokról. Kell ennél több?


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Kotkodus, 2015. május 21., csütörtök 9:35

@lomb: az egyik oldalon áll a magyar cégvezetők 73%-kának véleménye a másik oldalon áll "lomb" véleménye.

és "lomb" forrás vagy felmérés megjelölése nélkül hiteltelennek nevezi a magyar cégvezetők 73%-kának véleményét...

hülye vagy lomb!


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
ptiszai, 2015. május 21., csütörtök 7:01

@lomb: KORRUPCIÓT NEM LEHET BIZONYÍTANI!
Viszont látszik hogy mennek az állami tenderek.
2010 óta a MEGHÍVÁSOS tenderek száma megduplázódtak!
Uniós pénzeknél kb. 5% VISSZA kell fizetni, megmondják kinek!
Sajnos átéltem.


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
ptiszai, 2015. május 21., csütörtök 6:58

@lomb: 
"A jelenlegi állami korrupciót bizonyítani is tudja, avagy ez is csak a maguk városi legendája? Szerintem ez utóbbi!"
Atya ég.:)
Csak fideszes haverok kapnak ma állami munkákat.:)
Te hol élsz?

André Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő igaza van!


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
lomb, 2015. május 20., szerda 21:59

@Hajnalka_vagyok: Tudjuk, és szőke!

A jelenlegi állami korrupciót bizonyítani is tudja, avagy ez is csak a maguk városi legendája? Szerintem ez utóbbi!

Ráadásként a felmérésben szereplő vállalatok nem az állammmal kötöttek üzletet, így eléggé egyoldalúan - mondhatnám: szőkén - szemléli a világot.

Ráadásként a fantáziája is sekélyes, ha nem tud elképzelni - sőt a mindennapokból mondani - olyan bűncselekményt, amelynél biztos a lebukás, mégis elkövetik. (megjegyzem, a mindennapokban egyre több az ilyen eset)

javaslom, maradjon a szőkék társaságában, ott bitosan király a kivételes, felülmúlhatatlan szőkeségével.


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Hajnalka_vagyok, 2015. május 20., szerda 21:40

@lomb: ugy valoban nehez a korrupciot bizonyitani, ha allami szinten uzik, allami segitseggel. igy a "lebukas" is elkerulheto. csak egy barati ugyeszseg kell. errol szolt az elmult 5 ev...

egyebkent - kendet leszamitva, aki a levelei mellett az eszet is elhullajtotta - ha valaki TUDJA, hogy BIZTOSAN lebukik, az biztos, hogy nem koveti el. ezt meg egy egybites agyu fideszesbol sem nezem ki...


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
kopacs, 2015. május 20., szerda 21:18

M.o.-on a korrupció mindent elborít, hiszen a már hivatalossá váló orvosi megvesztegetés (paraszolvencia) is az.
Ahol évek óta lehet csalni a lottóval, az ellenzék valamiért meg sem szólal, a földmutyi, a 3200 önkormányzati csalások, a külön pénzért adott építési engedélyek, stb. Ma az ország egy fertő, amit az Mszp és a fidesz együtt hozott létre.


A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: 
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Pluralista, 2015. május 20., szerda 21:03

"ez pedig jóval magasabb mind a régió, mind a fejlett országok adatainál"

Meg máshol a nyugdijpénzeket se nyúlták le, meg Quaestor-botrány se volt, meg Mediátor Marcsika botrány, meg mindenféle más mutyik, botrányok. 

Mindezt csak a hazai hülye birka néppel lehet megcsinálni. Hiába, minden népnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel.