Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. május 21., csütörtök

20.250 - AUSZTRIÁBAN NEM SZÓRAKOZNAK: SÁTORTÁBOROKBA DUGJÁK A BEVÁNDORLÓKAT

TÖMEGÉVEL ÉRKEZNEK A M


AUSZTRIÁBAN NEM SZÓRAKOZNAK: SÁTORTÁBOROKBA DUGJÁK A BEVÁNDORLÓKAT

A sátortáborok létrehozása az utolsó lehetőség a menekültek megvédésére attól, hogy az utcára kerüljenek - közölte Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a menekülthelyzettel foglalkozó, most létrehozott válságstáb pénteki ülése előtt Bécsben. A bejelentést követően éles vita robbant ki a menekülthullám kezelése kapcsán a nyugati szomszédunknál.
A hét első felében jelentősen megnőtt a menedékkérelmet benyújtók száma Ausztriában. Hétfőtől szerdáig összesen csaknem 900 kérelmet nyújtottak be, ezek közül a legtöbb a háború sújtotta országokból, Szíriából és Afganisztánból érkezett menekültek adták be. Csupán hétfőn 314 igénylés érkezett, amely a napi nyilvántartás 2006-os elindítása óta a legmagasabb szám - írta az MTI.

Válságstáb, sátortábor

Az osztrák belügyminisztérium a menekültkérdés megoldására rendkívüli intézkedéseket (köztük a táborok létesítésére vonatkozót) vezetett be csütörtökön, és létrehozott egy válságstábot is, amely pénteken ül össze közös tanácskozásra a védelmi minisztérium, a tartományok és a civil szervezetek képviselőivel, valamint a tűzoltókkal.
 
A vöröskereszt helyi vezetője, Werner Kerschbaum politikai döntésnek nevezte a sátortáborok létrehozására vonatkozó döntést, mondván: az egyik leggazdagabb országnak, Ausztriának más választásai is lennének a menekültek elszállásolására.
Számunkra ez a legrosszabb megoldás - mondta Kerschbaum.
Hasonlóan vélekedett a Caritas segélyszervezet főtitkára, Klaus Schwertner is; a találkozó előtt szegénységi bizonyítványnak nevezte a sátortáborok kialakításának ötletét, és hangsúlyozta: Ausztriában elég szabad hely van a menedékkérőknek, és nincs is szükség ideiglenes szálláshelyekre. A főtitkár szerint a belügyminisztérium azért állította a sátrakat, hogy így gyakoroljon nyomást az unióra.

A kormány csütörtökön döntött három sátortábor kialakításáról: egyet Salzburgban, további két ideiglenes szállást a felső-ausztriai Linzben és a St. Georgen im Attergau községhez tartozó Thalhamban hoznak létre.

Péntek délelőtt 96 főt befogadó, tizenkét sátorból álló tábort hoztak létre a salzburgi sportpályánál. A rendőrség tájékoztatása szerint tüntetés nem kísérte a munkálatokat, viszont néhány helyi lakos segítséget ajánlott, ruhákat és tisztálkodási szereket kínált fel a befogadottaknak.
 
Salzburg városi tanácsosa szintén "az osztrák menekültügyi politika szegénységi bizonyítványáról" beszélt, és azt szorgalmazta, hogy kaszárnyákban szállásolják el a menekülteket. Attergau polgármestere elutasította a sátortábor ötletét, és úgy vélte, hogy a jelenleg elhelyezett kétszáz menekült kétszeresen túllépi Thalham befogadóképességét. Linz első embere pedig rendkívüli és átmeneti megoldásnak nevezte a sátortáborok kialakítását, és további befogadó városok bevonását szorgalmazta.
 
A menekültek elhelyezését az elmúlt hónapokban heves viták kísérték Ausztriában is, ahol csakúgy, mint Magyarországon, az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma.

Bevándorlási kvóta

A Jobbik már korábban is kijelentette, hogy az Európai Bizottság által javasolt bevándorlási kvóta tervét elfogadhatatlannak, hazánkra nézve végzetesnek tartja. Időközben ugyan megjelent egy javaslat, ami elsőre úgy tűnik, hogy a jelenleginél kedvezőbb helyzetet teremtene, ám a valóság ennél sokkal bonyolultabb - fogalmazott az európai menekült helyzetről Vona Gábor, a nemzeti párt elnöke.
 
Azt elismerte, hogy a tervezet szerint ugyan tényleg alacsonyabb lenne a tavalyi számnál a hazánknak kötelezően befogadandó menekültek száma, ugyanakkor kiemelte azt is, hogy a 2012-es és különösen az azt megelőző évek számaihoz képest jelentős emelkedést mutat.

Mézesmadzag, feketeleves

Ismerve az uniós döntéshozatali, valamint stratégiai folyamatokat, a mézesmadzag elhúzása után jó eséllyel jönne a feketeleves is - figyelmeztetett Vona Gábor, majd utalt az Ausztriában kialakult helyzetre: az Európai Unió nyugati, nagy tagállamai nem véletlenül álltak elő ezzel a tervvel, hiszen belpolitikai nyomás van rajtuk a menekültek és bevándorlók elviselhetetlenül magas száma miatt.
Ez a helyzet a közeljövőben csak rosszabbodni fog, így ha a kvótát tényleg elfogadja az Unió, akkor évről évre Damoklész kardjaként lebeg majd a fejünk felett a kvótaszámok drasztikus emelésének lehetősége.
A Jobbik elnöke egyben aláhúzta: az N1TV pénteki műsorában ezért azt javasolta, hogy amennyiben a bevándorlási kvóta beépül az EU jogrendszerébe, annak alkalmazásáról népszavazás útján dönthessenek a magyarok, a referendumon ugyanis a pártok álláspontja is nyilvánvalóvá válna, egyértelműen kiderülne, hogy akarnak-e Magyarországon tömeges bevándorlást vagy sem.

A Nyugati pályaudvar, mint menekültszálló

Amint azt korábban írtuk, a Nyugati pályaudvar környékét is ellepték az afgán és a szír menekültek, köztük családok is, bokrokban alszanak, az Eiffel téren 40-50 afgán húzta meg magát, itt éjjel vannak lopások és rablások is.
 
Itt alszanak a pályaudvar melletti lépcsőlejáróban, a régi bódé mellett meg szarni szoktak – mesélte Attila, a biztonsági őr az origo.hu-nak, aki naponta többször elzavarja a menekülteket a tér irodaházai elől. Bár sajnálja őket, nem tud mit tenni, ha nem így cselekszik, őt büntetik meg. Elmondta azt is, hogy
nappal még istenes a helyzet, éjjel azonban vannak rablások, lopások is, a nincstelen afgánok ilyenkor pénzt, telefont vesznek el a részeg fiataloktól.