Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. május 26., kedd

20.264 - PRÁGA NEM KÉR A MENEKÜLTEKBŐL > 2015. 05. 25. 19:23

2015. 05. 25. 19:23
MTI

PRÁGA NEM KÉR A MENEKÜLTEKBŐL

A cseh kormány továbbra is kitart amellett, hogy a menekültek befogadásának az Európai Unióban a nemzetállamok önkéntes döntésén kellene alapulnia, és nem ért egyet az Európai Bizottság által javasolt menekültügyi kvótákkal. Prága nem kér a menekültekből.

Ezt tartalmazza az a hivatalos cseh álláspont, amelyet az Európai Bizottság két héttel ezelőtt ismertetett, a migrációs hullám kezelésére vonatkozó javaslatcsomagjának megvitatása után, hétfőn fogadott el a cseh kormány - közölte Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős államtitkár a kabinet ülése után Prágában.

"A Cseh Köztársaság kormányának ezt a hivatalos álláspontját megküldjük Brüsszelnek is" - mondta Prouza újságíróknak. A brüsszeli bizottság a tagországok közötti átmeneti jellegű elosztási mechanizmusra tesz javaslatot, amely az unión belül egyértelműen nemzetközi védelemre szoruló személyekre vonatkozik.

Prága a bevándorlási kvótákat a kezdetektől fogva bírálta és elutasította. "Csehország saját kormánya szuverén döntése alapján kíván segítséget nyújtani a menekülteknek, nem pedig az Európai Unió általánosan megfogalmazott mechanizmusai alapján" - jelentette ki már korábban Bohuslav Sobotka miniszterelnök.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint Csehország tavaly 765 személynek nyújtott politikai menedéket, legtöbbjük Ukrajnából, Szíriából és Kubából származott. A cseh kormány a hétfőn elfogadott állásfoglalásában ismét azt szorgalmazza, hogy a migránsok problémáját a származási országokban kell elsősorban megoldani, s Prága kész ehhez anyagi segítséget nyújtani. Csehország ugyanakkor szívesen venné, ha az Európai Bizottság nagyobb figyelmet szentelne Ukrajnának, mert az ottani helyzet esetleges romlása komoly migrációs hullámot is kiválthat.

A bizottsági javaslat értelmében átmeneti intézkedésként a nemzetközi védelmet igénylő, már az unióba érkezett menekülteket az egyes tagállamokra megállapított kvóták szerint abból a tagállamból, ahol éppen tartózkodnak, egy másik tagállamba költöztetnék át. Ennek az a célja, hogy az EU-tagállamok között méltányosan osszák el a befogadottakat, azok ne maradjanak aránytalanul nagy számban a beáramlási célországok nyakán. Emellett a brüsszeli bizottság egyszeri uniós felajánlásként 20 ezer, az EU határain kívül tartózkodó rászoruló befogadását is javasolja az unióba - alapvetően a súlyos konfliktusok övezetéből -, hasonló kvótarendszer alapján elosztva őket a tagállamok közt, mint a már az EU-ba érkezett menekülteket. Egy további, állandó jellegű elosztási mechanizmusra vonatkozó indítványt ez év végére ígér az Európai Bizottság. A kvóták kérdését az EU június végi csúcstalálkozóján fogják megvitatni állam- és kormányfői szinten.