Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. szeptember 6., csütörtök

15.497 - Pénzben úszik a világ tíz leggazdagabb embere 2012, szeptember 6 - 07:58 barikad.hu

www.nemzetihirhalo.hu *************

Pénzben úszik a világ tíz leggazdagabb embere
2012, szeptember 6 - 07:58 barikad.hu

Saját szigetet vásárolnak, több ezer áruház áll irányításuk alatt, focistát segítenek vagy éppen falut vesznek Angliában. Összeállításunkban röviden bemutatjuk a világ tíz leggazdagabb emberét és megnézzük azt is, mire mennének vagyonukkal Magyarországon.

1. Carlos Slim Helu


A világ leggazdagabb emberének neve sokak számára ismeretlenül csenghet: a listát Carlos Slim Helu, a távközlésben utazó mexikói mágnás vezeti 69 milliárd dollárra becsült vagyonával. A 72 éves Carlos hatgyermek édesapja. Az egyik legismertebb és legnagyobb mexikói egyetemen, a National Autonomous University of Mexicón szerzett BA-diplomát. Az üzletember a Telmex nevű vállalat tulajdonosa, mely Európában is terjeszkedik. Egyik cége a legfrissebb hírek szerint fel akarja vásárolni a 122 millió dollár piaci értékű Hawe optikaikábelhálózat-
üzemeltetőt és a P4-nek is nevezett Playt, a legfiatalabb, negyedik lengyel mobilszolgáltatót. A Reuters úgy tudja, Slim célja, hogy tovább terjeszkedjen Európában. Jól mutatja ezt, hogy az utóbbi hónapokban bevásárolta magát a Telekom Austriába és a holland KPN-be.

Érdekesség: Slim vagyona forintban számolva 15 732 milliárd, ami nem lenne elegendő a 20 ezer milliárd forint feletti magyar államadósság kifizetéséhez.


2. Bill Gates


Bill Gates neve mindenki számára ismert. Sokáig ő volt a világ leggazdagabb embere, ám 61 milliárd dolláros vagyona már csak a második helyre elég. Vagyonát a Microsoft cég alapozta meg, melynek története egy pincéből indult (ezért a "micro" elnevezés), majd az IBM-nek eladott MS-DOS-szal kezdődött, illetve később a Windowszal folytatódott Gates és a cég igazi karrierje. Gates már egészen korán elkezdte üzleti pályafutását. Alig volt tíz éves, amikor megalapította első cégét, a Traf-O-Datát. 1971-ben a Logic Simulation nevű cég a washingtoni Kent utcáinak gépjármű-forgalmáról készített statisztikákat. A Windows-sztori ecsetelése helyett folytassunk inkább egy érdekességgel: Bill háza egy 48 000 m^(2) területű telken található, jelenlegi értéke egészen pontosan 53 392 200 dollár, ebből a telek értéke 9 122 200 dollár. A házba érkező látogatók belépéskor egy mikrochipet kapnak, amire ráírhatják személyes igényeiket - ezek után a ház bármelyik helyiségébe érve, az elektronika a látogató személyiségéhez igazítja a hőmérsékletet, a zenét, illatokat vagy akár a falon függő elektronikus festmények megjelenítőit.

Érdekesség: Bill Gates 397-szer fel tudná építeni a tervezett új Puskás Ferenc Stadiont.


3. Warren Buffet


A dobogó harmadik fokán a 82 éves amerikai befektető, Warren Buffet áll 44 milliárd dollárral. Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja. Zseniális befektetései közé tartozott a Coca-Cola Company, a Gilette, a Fruit of the Loom, és különféle repülő- és biztosítótársaságok részvényeinek megszerzése. Az üzletember a világ legnagyobb adományozója: 2006-ban bejelentette, hogy 37 milliárd dollárt adományoz a Bill Gates, illetve a Buffett család működtette alapítványoknak.

Érdekesség: Buffet több mint 3 millió lélegeztetőgépet tudna vásárolni.


4. Bernard Arnault


A lista negyedik helyén a 63 francia üzletember és műgyűjtő áll, vagyona 41 milliárd dollárra tehető. Arnault emellett Európa legvagyonosabb és a világ 65. legbefolyásosabb embere. Vagyonának jelentős részét a luxuscikkekkel foglalkozó Loius Vuitton vállalatnak köszönheti. Tulajdonosa a Bahamákon található Indigó-szigetnek, melynek heti bérleti díja 300 ezer dollár.

Érdekesség: Arnault 10 646-szor tudná felújítani a Pápát és Szilsárkányt összekötő útszakaszt.


5. Amancio Ortega


A lista következő szereplője 76 éves, Spanyolország leggazdagabb embere. 37,5 milliárd dollárral rendelkezik. Hozzá kapcsolódik a népszerű divatmárka, a Zara, melyet 1975-ben hozott létre. Jelenleg 59,29%-os tulajdonosa az Inditex-csoportnak, mely a Zara, a Massimo Dutti, az Oysho, a Zara Home, a Kiddy's Class, a Tempe, a Stradivarius, a Pull and Bear/Often és a Bershka márkákat foglalja magába. A vállalat mintegy 92 ezer embert foglalkoztat.

Érdekesség: Ortega 4275 évadot tudna kifizetni az MTV bukott sorozatából, a Marslakókból.


6. Larry Ellison


A Top5-ből ugyan kiszorult, ám megélhetési gondokkal vélhetően nem küszködik a 68 éves amerikai Larry Ellison, aki 36 milliárd dollárt birtokol. Larry 1977-ben alapította két barátjával együtt a mára a világ legnagyobb üzleti szoftverek gyártójává vált Oracle-t, amelynek azóta is ő a vezetője. Jó kapcsolatot ápolt a nemrégiben elhunyt Apple-vezér Steve Jobsszal is. Idén nyáron körülbelül 600 millió dollárért megvásárolta Hawaii hatodik legnagyobb szigetét, mely 365 négyzetkilométeres, tehát nagyjából kétszer akkora, mint San Francisco.

Érdekesség: Ellison 1262-szer újíthatná fel a Kossuth teret.


7. Eike Batista


Az 55 éves Batista Brazília leggazdagabb embere. Vagyona 30 milliárd dollár, melyre bányászatból, valamint olaj- és gázkutatásból tett szert. A brazil EBX Csoport vezetője. Az egyetemet Németországban végezte el. 23 évesen már arannyal kereskedett. Idén nyáron jelentette be, hogy támogatni fogja a legígéretesebbnek tartott brazil focitehetséget, Neymart. Batista karrierje alatt és visszavonulása után is segíteni fogja a húszéves labdarúgót.

Érdekesség: Batista 3420 éven keresztül tudná finanszírozni a Videotont.


8. Stefan Persson


A 64 éves svéd vállalkozó 26 milliárd dollárral rendelkezik. A világszerte népszerű H&M vállalat tulajdonosa. Tulajdonában áll az angliai Linkenholt falu, melyet 25 millió fontért vásárolt meg.

Érdekesség: Persson 15 milliárd példányt tudna vásárolni a Barikád hetilap legfrissebb számából.


9. Li Ka-shing


A lista 9. helyén a 84 éves hong kongi befektető áll, akit a Forbes a világ 44. legbefolyásosabb emberének tart. Kelet-Ázsia leggazdagabb embere, 25,5 milliárd dollár birtokosa. Jelenleg a Hutchison Whampoa Limited (HWL) és a Cheung Kong Holdings tulajdonosa. Bár háza Hong Kong legdrágább részén fekszik, mégsem folytat fényűző életmódot. Mindig egyszerű fekete ruhát és olcsó Seiko karórát visel.

Érdekesség: Li Ka-Shing 73 milliárd kisfröccsöt vehetne a kocsmában, de nem bírná.


10. Karl Albrecht


Az előkelő listára épphogy odafért az illusztris társaság legidősebb tagja, a 92 éves Karl Albrecht. Vagyona 25,4 milliárd dollár. Alapítója és vezetője az Aldi diszkontáruház-lánc Aldi Süd hálózatának. (Az Aldi Nord két évvel fiatalabb öccse irányítása alatt állt.) Az áruházlánc székhelye Németországban van, ahol 4100 bolttal rendelkeznek, de jelen vannak Dániában, Franciaországban, a Benelux államokban, az Ibériai-félszigeten és Lengyelországban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Magyarországon valamint Hofer néven Ausztriában és Szlovéniában. A testvérpár karrierje akkor kezdődött, mikor a második világháború után megkapták édesanyjuk sarki élelmiszerboltját.

Érdekesség: Karl Albrecht legyőzné Simicska Lajost egy állami tenderen.