Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 9., hétfő

19.790 - MERKEL SZÁNDÉKOSAN WASHINGTONI LÁTOGATÁSA ELŐTTRE IDŐZÍTETTE A MOSZKVAI TÁRGYALÁST > 2015.02.09 09:02

MERKEL SZÁNDÉKOSAN WASHINGTONI LÁTOGATÁSA ELŐTTRE

 IDŐZÍTETTE A MOSZKVAI TÁRGYALÁST

2015.02.09 09:02

Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország vezetői megállapodtak, hogy szerdán újabb találkozót tartanak Minszkben az ukrán helyzet rendezéséről. Az orosz államfő azonban kikötötte, hogy előbb a résztvevő országoknak meg kell állapodnia néhány konkrét kérdésben. Ezt az Alexander Lukasenko belorusz államfővel tartott személyes megbeszélést követően jelentette be, így elképzelhető, hogy Belorussziának lesz néhány konkrét követelése az ukrán helyzet rendezésével kapcsolatban, ami része kell legyen a megállapodás feltételrendszernek. A tervezett minszki találkozó hírét a német kancellári hivatal és Petro Porosenko is megerősítette, ők úgy fogalmaztak, hogy ezzel a szeptemberben sikertelenül zárult, korábbi "béketervbe" lehelnének új életet, amit azóta mindkét fél megszegett.

Hídfő.net.ru | Tárgyalás Moszkvában

Vlagyimir Putyin, Petro Porosenko, Angela Merkel és Francois Hollande vasárnap telefonos megbeszélést tartottak, ami a német kancellár szóvivője szerint igen "intenzív" volt. Angela Merkel egy korábban már egyeztetett időpontra Washingtonba látogat, ahol az amerikai elnökkel is egyezteti a megállapodás előfeltételeit.

A két európai államfő pénteken látogatott Moszkvába, azt megelőzően pedig személyesen beszéltek az ukrán elnökkel. A találkozó nem előre bejelentett volt, tehát nem szerepelt se a francia elnök, se a német kancellár időbeosztásában. Politikai elemzők szerint ez többek között azt is jelenti, hogy a két európai vezető nem egyezetett az amerikaiakkal a Moszkvában tett útról, ami úgy értékelhető, hogy az Európai Unió "bizonytalan lépéseket" próbál tenni Washington utasításai nélkül.

A moszkvai látogatást Merkel előre megbeszélt washingtoni látogatása előttre időzítették, hogy Washingtonban már az orosz fél feltételei ismerve határozzanak az ukrán rendezésről. Mindez azt mutatja, hogy az európai vezetők kezdenek  rádöbbenni; Moszkva és Washington nagyhatalmi politikája közé szorulva az Európai Uniót sújtja leginkább a szankcióháború, amiben az EU főként az amerikaiak követelései miatt vesz részt. A német és francia gazdaságot is érzékenyen érinti a szankcióháború, és miközben Washington "járulékos veszteségnek" tartja az európai gazdaságot a Moszkva ellen folytatott gazdasági hadviselésben, az európai vezetőknek szembe kell nézniük azzal, hogy a gazdasági helyzet további romlása az ő hatalmukat is alááshatja Európában.

Címkék: