Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 10., kedd

19.799 - Tulajdonrészt vásárol Magyarország az Erste Bankban 2015. február 9. 13:01


Tulajdonrészt vásárol Magyarország az Erste Bankban
2015. február 9. 13:01

Tizenöt százalék részesedést vásárolhat a magyar kormány az Erste Bankban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az EBRD elnökével és az Erste Bank vezérigazgatójával közös sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte: jelentősen csökken a bankadó a következő években.

Háromoldalú megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és Andreas Treichllel, az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával, melynek értelmében Magyarország – hasonlóképp az EBRD-hez – 15-15 százalék tulajdonrészt vásárolhat az Erste Bankban.

Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója azt közölte, hogy az EBRD és a magyar állam is 15 százalékos tulajdonrészhez jut tőkeemeléssel. Orbán Viktor azonban azt is megjegyezte: a megállapodás rögzíti, hogy átvilágítják az Erste Bank Hungary-t, a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban. A kormányfő szerint ennek feltétele, hogy meg tudjanak állapodni az árban, és a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor felidézte, hogy Magyarországnak 2010-ben nagyon nehéz körülmények között kellett kiutat találnia az európai pénzügyi válságból, különösképp, hogy a válságkezelés helyes módját illetően nagyon kevesen osztották a kormány elképzeléseit. Történelmi döntés volt – folytatta –, hogy a kormány megkérte a magyar bankrendszer szereplőit, hogy vegyenek részt a pénzügyi válság terheinek viselésében. A bankadót megértették, tudomásul vették, még ha ellenezték is, és korrekt módon betartották az akkor hozott szabályokat – tette hozzá.
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy Magyarország visszatért a gazdasági növekedés útjára, a magyarországi gazdasági növekedés tavalyi számai Európában dobogósak, a költségvetési hiány példamutatóan alacsony, és „ez így lesz ebben az esztendőben is". „Eljött a pillanat, amikor megpróbálhatunk egy új kezdetet nyitni az európai bankszektorral való együttműködésben" – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterelnök hangsúlyozta: amikor a bankadót bevezette a kormány, világossá tette, hogy amint a gazdaság visszatalál a magas növekedési pályára, akkor vissza fog térni a pénzügyi válság előtti bankterhek világához. Orbán Viktor nyomatékosította: „ha egyszer valamiben megállapodtunk, akkor azt mindig megtartjuk, ezzel a megállapodással is így lesz".
Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

A miniszterelnök bejelentette, hogy a megállapodás értelmében a kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-2019-ben is folytatja. Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a bankadó 2016-ban 60 milliárd forinttal csökken, alacsonyabb lesz az adókulcs, illetve változik az adó kiszámításának alapja is.

(kormany.hu, MTI)

Tulajdonrészt vásárol Magyarország az Erste Bankban  2015. február 9. 13:01    Tizenöt százalék részesedést vásárolhat a magyar kormány az Erste Bankban – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az EBRD elnökével és az Erste Bank vezérigazgatójával közös sajtótájékoztatóján, ahol azt is közölte: jelentősen csökken a bankadó a következő években.    Háromoldalú megállapodást írt alá Orbán Viktor miniszterelnök Suma Chakrabartival, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és Andreas Treichllel, az Erste Group Bank AG vezérigazgatójával, melynek értelmében Magyarország – hasonlóképp az EBRD-hez – 15-15 százalék tulajdonrészt vásárolhat az Erste Bankban.    Andreas Treichl, az Erste Bank vezérigazgatója azt közölte, hogy az EBRD és a magyar állam is 15 százalékos tulajdonrészhez jut tőkeemeléssel. Orbán Viktor azonban azt is megjegyezte: a megállapodás rögzíti, hogy átvilágítják az Erste Bank Hungary-t, a kormány szándéka, hogy 15 százalékos tulajdonrészt szerezzen a bankban. A kormányfő szerint ennek feltétele, hogy meg tudjanak állapodni az árban, és a végén a tárgyalások a részletkérdésekben stimmelnek majd.    A sajtótájékoztatón Orbán Viktor felidézte, hogy Magyarországnak 2010-ben nagyon nehéz körülmények között kellett kiutat találnia az európai pénzügyi válságból, különösképp, hogy a válságkezelés helyes módját illetően nagyon kevesen osztották a kormány elképzeléseit. Történelmi döntés volt – folytatta –, hogy a kormány megkérte a magyar bankrendszer szereplőit, hogy vegyenek részt a pénzügyi válság terheinek viselésében. A bankadót megértették, tudomásul vették, még ha ellenezték is, és korrekt módon betartották az akkor hozott szabályokat – tette hozzá.  Fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség    A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy Magyarország visszatért a gazdasági növekedés útjára, a magyarországi gazdasági növekedés tavalyi számai Európában dobogósak, a költségvetési hiány példamutatóan alacsony, és „ez így lesz ebben az esztendőben is