Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 10., kedd

19.801 - A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele > ​2015. február 9. 18:14


Feladó: Földművelésügyi Minisztérium
Dátum:

​​
2015. február 9. 18:14
Tárgy: A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu




A Földművelésügyi Minisztérium heti hírlevele 2015-02-09

Bővítette stratégiai partnerei körét a Földművelésügyi Minisztérium

Bővítette hivatalos stratégiai partnereinek körét a Földművelésügyi Minisztérium, a továbbiakban a tárca 75 gazdasági társaságra és civil szervezetre számít a jogszabályelőkészítésben, átfogó programok, stratégiai dokumentumok megalkotásában.
Korszerű laboratóriumban dolgozhatnak a kecskeméti szőlész-borász kutatók

Mintegy 30 millió forintból megújult a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet-Kecskeméti Kutató Állomásának laboratóriuma. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a laboratórium átadási ünnepségén kiemelt jelentőségűnek nevezte a kecskeméti kutatóintézet fejlesztését, mert a Kunsági Borvidék 20 ezer hektáros területével az ország legnagyobb, több ezer család megélhetését biztosító borvidéke.
Megjelent a Zöldítés Gazdálkodói Kézikönyv
A Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal együttműködésében megjelent a Zöldítési Gazdálkodói Kézikönyv, melynek célja, hogy közérthető módon bemutassa a zöldítés alapvető követelményeit, valamint felhívja a figyelmet az EU joganyagokból származó kötelezettségekre.
Kitüntették a fatolvajokat tetten érő abonyi polgárőröket

Miniszteri elismerő oklevelet adományozott Bitay Márton állami földekért felelős államtitkár két abonyi polgárőrnek, akik többször segítettek a lakóhelyükhöz közeli erdőben garázdálkodó fatolvajok rendőrkézre kerítésében. Juhász Pálné és Kelemen Józsefné február 2.-án a miniszteri okleveleket a Földművelésügyi Minisztériumban vették át.
Állati melléktermék-feldolgozó üzem működését függesztette fel a NÉBIH
Lakossági bejelentés nyomán ellenőrzött egy Baranya megyei állati melléktermék feldolgozó üzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Az egyébként engedéllyel rendelkező vállalkozás működését súlyos higiéniai szabálytalanságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette a hatóság.
Hamarosan Hongkongban is magyar marhahúst ehetnek
Az elhanyagolható kockázatú járványügyi besorolásnak köszönhetően hamarosan megindulhat a magyar marhahús exportja Hongkongba, miután a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság elfogadta a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat és állat-egészségügyi garanciákat.
Megújult mentőállomás és új mentőautó Baján

Aki egészséges, annak száz kívánsága van, aki beteg, annak csak egy – idézte az ismert mondást a korszerűsített bajai mentőállomás és egy új esetkocsi átadásán Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője, földművelésügyi államtitkár, Baja korábbi polgármestere. Mint fogalmazott, mindannyiunk számára a legnagyobb érték, a legféltettebb kincs saját magunk és szeretteink egészsége.
Folytatódik az abasári szennyezés felkutatása

Újabb forrásokat, több mint 47 millió forintot fordít a kormány az abasári vízszennyezettség okának feltárására.
Folytatódnak a téli túrák a nemzeti parkokban

Különleges programokkal folytatódnak a téli túrák a nemzeti parkokban február 7-én. Tucatnyi izgalmas túra keretében egyedülálló természeti élményekkel várják az érdeklődőket az ország különböző tájain.
Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a Magyar Tájdíjat

A Mesés Hetés Zöldút mintaprogram nyerte a 2015. évi Magyar Tájdíjat, amelyet kedden adtak át a Földművelésügyi Minisztériumban.
Első alkalommal rendezték meg a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hungarikum és Magyar Értéktár Gálát

Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár Dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, Csontos Magdolna a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Értéktár Bizottság elnöke és Horváth László, a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnöke jelenlétében mondott köszöntőbeszédet a Szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megrendezett I. Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hungarikum és Magyar Értéktár Gálán.
Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak

A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája.
Erősebb közösségi marketingalap jött létre a minőségi magyar tej és tejtermékek érdekében
A földművelésügyi miniszter most megjelent 2/2015. (II. 6.) FM rendeletével kiterjesztette a Tej Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (TTT) évek óta működtetett Közösségi Marketing Alapjának fenntartási kötelezettségét azokra a külső tejpiaci szereplőkre, akik eddig csak élvezték a 2013-ban tejágazati szakmaközi szervezetként államilag elismert TTT-be tömörült tejtermelők és -feldolgozók által finanszírozott közösségi marketing saját vállalkozásukra gyakorolt pozitív hatásait.
A mezőgazdaság sikerének záloga a termékpályák rendbe tétele

A magyar mezőgazdaság sikerének záloga a termékpályák rendbe tétele és jó működtetése - jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Füzesgyarmaton
Magyarország újra szállíthat élő szarvasmarhát Fehéroroszországba
A belorusz Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet feloldotta az általános magyar élő szarvasmarha beviteli tilalmat.
Fazekas Sándor Moszkvában tárgyalt

Folyamatos a kapcsolattartás az orosz agrártárcával az élelmiszerembargós viszonyok közepette is, a sertésexport ügyében további egyeztetésekre van szükség - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek, miután hétfőn orosz kollégájával tárgyalt Moszkvában.
Tovább kell növelni a gazdaságon belül az agrárium szerepét

Az agrárium és a hozzá kötődő ágazatok a magyar gazdaság teljesítményének 20-25 százalékát adják, ezt az arányt és a vidék megbecsülését tovább kell növelni a következő években - jelentette ki a földművelésügyi miniszter csütörtökön Szolnokon, egy gazdafórumon.
Csökkentek a globális élelmiszerárak januárban
Januárban tovább mérséklődtek az élelmiszerárak a világ egészét tekintve, és ezzel folyatódott az április óta tartó árcsökkenés trendje - az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) csütörtökön közzétett elemzése szerint.