Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 11., szerda

19.828 - Prof. Dr. Bokor Imre: Azarov: szörnyű bűnök kísérték az új ukrán vezetést a hatalom felé vezető úton



Azarov: szörnyű bűnök kísérték az új ukrán vezetést a hatalom felé vezető úton 
02/04/2015 MTI - Hírszemle.net 

Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök nemzetközi békekonferenciát sürgetett az ukrajnai fegyveres konfliktus megoldására. 

 
A volt ukrán kormányfő nemzetközi békekonferenciát sürgetett

Mikola Azarov szerdán az orosz fővárosban mutatta be Ukrajna válaszút előtt című könyvét. A hazájában bűncselekményekkel vádolt és nemzetközi körözés alatt álló politikus először lépett a nyilvánosság elé, amióta távozott Ukrajnából. 

Az ukrán hatóságok Viktor Janukovics volt ukrán elnök mellett Azarov kiadatását is kérték Oroszországtól. 

A volt ukrán kormányfő, aki a kijevi tüntetések nyomán 2014 januárjának végén mondott le miniszterelnöki tisztségéről, és csaknem egy esztendeje Oroszországban tartózkodik, felszólította Németországot, az Egyesült Államokat és Oroszországot arra, hogy képviselőik üljenek tárgyalóasztalhoz, és állapodjanak meg. "Elegendő eszközük van arra, hogy megállítsák a háborút, meg kell állapodniuk" - hangsúlyozta. Úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök biztosítaná az ukrán válság "stratégiai" megoldását. Butaság lenne szerinte azt gondolni, hogy Oroszország érdekelt a határainál zajló háború folytatásában. 

Azarov a jelenlegi ukrán vezetéstől azt követelte, hogy azonnal hozzon döntést az ország föderatív berendezkedéséről, és maximális gazdasági jogosultságokat biztosítson a régióknak. Szerinte ez az egyetlen kiút a válságból. 

Az ukrán ex-kormányfő mindazonáltal kijelentette, hogy nem tartja legitimnek a szerinte államcsínnyel hatalomra jutott ukrán vezetést, amelyet "szörnyű bűnök" kísértek a hatalom felé vezető úton. Kijelentette, hogy 2004-ben, 2008-ban és 2013-ban is külső erők avatkoztak be Ukrajnában, és segítették elő az akkori hatalom megdöntését. "A kijevi főtéren tüntetők, a Majdan vezetői az Egyesült Államok nagykövetségére jártak egyeztetni" - írta könyvében. 

Mikola Azarov hevesen kikelt a kijevi vezetés és a moszkvai könyvbemutatón megjelent ukrán újságírók ellen, akiknek a kérdéseire nem volt hajlandó ukránul válaszolni. Azzal vádolta őket, és rajtuk keresztül az ukrán hatalmat, hogy tétlenül nézték az öldöklést Ukrajnában, így azt is, amikor tavaly májusban "elevenen égették el az embereket" az odesszai szakszervezeti székházban. 

Ismeretes, hogy a politikus rosszul beszéli az ukránt, hazája államnyelvét, ezért Ukrajnában gyakran viccelődtek rajta. 

Azarov azt mondta, hogy visszatérne Ukrajnába, de csak akkor, ha ott hatalomváltás lesz, és készen áll minden erejét annak szentelni, hogy kivezesse az országot a válságból. 

Egy, a volt ukrán kormányfőhöz közeli illető név nélkül közölte az Interfax orosz hírügynökséggel, hogy Azarov nem kapott orosz állampolgárságot és nem akarja kérelmezni. 

Kapcsolódó: 
   Ukrán válság: Harcokkal készülnek a béketárgyalásra 
   Hende Csaba a NATO-erők integrációs egységét akarja telepíteni Székesfehérvárra 


Hende Csaba szakmai, erkölcsi és/vagy közszereplői képességei alapján - megítélésem szerint -, alkalmatlan a honvédelmi miniszteri posztra, bár igazolhatom, hogy a jogi képességét sem csillogtatta meg igazságügyi államtitkári funkciójában. Sőt... 

Valójában minden eddigi tevékenysége gyengítette az MH harckészségét, harckészültségét és személyi vagy technikai fejlesztését. Az eddigi "gyakorló" honvédelmi miniszterek között (Czinege, Kárpáti, Für, Keleti, Szabó, Juhász, Szekeres) a "leggyengébb láncszem"-nek bizonyul. Semmilyen hasznos, jóakaratú, "ingyenes" észrevételekre nem "rezonált", esetenként csupán az egykori Czinege és Kárpáti szintjét képviselő, szerény képességű tanácsadói mocorogtak körülötte. 

Semmit sem tett a rendszerváltást követő években jogtalanul kitüntetett vagy előléptetett személyek ügyeinek vizsgálatára (tisztázatára), de meggyőzte önmagát, hogy "nem híve" a nyugdíjban lévő (arra érdemes) tisztek (semmibe sem kerülő) rendfokozatuk növelésében, de áldását adta például a háromszoros dezertőr, spicli, hazug, szélhámos és hullarabló Király Béla emlékének (emlékszobával való) megőrzésére és tevékenységének ünnepi keretek közti méltatására. Másoktól plagizálva: "amíg ilyen honvédelmi miniszterünk van, addig nincsen mitől tartani az ellenzéknek"! 

Talán még azt a bárgyú propaganda fogását is meg kell említeni (a tévékben és látható volt), hogy kiemelkedő tevékenységének tartotta a tartalékos katonák létszámának a növelését és bemutatta, hogy 10-15 fekvőtámaszt végrehajtott személyekkel biztosítja az MH harckészségének az erősítését. Ehhez csupán (felelősséggel) azt lehet hozzáfűzni, hogy ilyen tartalékosok kb. annyit érnek, mint milliárdokért tervbe vett helikopterek, amelyek likvidálása (kellő számú oltalmazó vadászgépek nélkül) még csúzlival is megoldható. 

Bár apróságnak tűnik, de mégis meg kell említeni azt a "briliáns" ötletet, miszerint a Ludovika Akadémia vagy a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia neveket mellőzve, kreáltak egy Nemzeti Közszolgálati Egyetem elnevezést az új oktatási intézménynek. A névadó és az elfogadó megérdemelne egy NOBEL- díjat, hiszen nem nemzetközi egyetemről van szó, és várható, hogy törik majd magukat ide a külföldi katonatisztek vagy közszolgálatot végző személyek, beleértve a postásokat, utcaseprőket vagy a polgármesteri hivatali dolgozókat is! 

Nagyjából ez is jellemzi a tárcavezető hozzá-nemértését és szerénynek mondható névadói képességét. 

Üdvözlettel és tisztelettel: 
(Prof. Dr. Bokor Imre)