Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 12., csütörtök

19.852 - TUDÓSÍTÁS AZ OROSZ-UKRÁN-NÉMET-FRANCIA BÉKETÁRGYALÁSRÓL > KÁLMÁN MIHÁLY > 2015. FEBRUÁR 11. SZERDA, 22:32

TUDÓSÍTÁS AZ OROSZ-UKRÁN-NÉMET-FRANCIA BÉKETÁRGYALÁSRÓL

KÁLMÁN MIHÁLY
2015. FEBRUÁR 11. SZERDA, 22:32

A minszki Függetlenség-palotában tárgyalt egymással 16 órán keresztül Putyin, Porosenkó, Merkel és Hollande. A vendéglátó Lukasenka belarusz elnök. A tét nem kicsi, minden oldalról az utolsó esélynek tekinttették a máig húzódó tárgyalásokat arra, hogy képesek legyenek megálljt parancsolni a már csaknem hatezer áldozatot követelő háborúnak. Ma reggelre megszületett a tűzszünet és a politikai rendezés terve.

A minszki Függetlenség-palota most (rte.ie)

A szeparatisták tegnap kiszivárgottárgyalási álláspontja szerint beérnék az autonómiával, de elvárják, hogy Kijev indítsa újra a segélyek és nyugdíjak folyósítását. Ez a verzió jól jönne Putyinnak, több elemzőazt pedzegette ma, hogy az orosz elnök célja egy „boszniaizált" Ukrajna létrehozása lehet, amelyben az autonóm Donbassz politikai súlya megakadályozná az ország nyugati közeledését, illetve orosz befolyás alatt működve megbéníthatná az döntéshozást, egy Boszniához hasonló, de etnikai helyett kulturálisan-politikailag megosztott bukott államot hozva létre. Így Putyint nem fenyegetné az Ukrajnából induló demokratikus fertőzés, és Ukrajna megmaradna semleges pufferállamnak, bár ezen státusz biztonsági garanciái még nem láthatóak.

Az ukrán pozíció szerint a federalizáció megengedhetetlen, decentralizációt hajtatnának végre és talán autonómiát adnának a szeparatisták által elfoglalt területeknek. Ukrán részről a biztonsági garanciák lehetnek a megállapodás kulcspontjai, illetve Porosenkónak nagy szüksége van a szimbolikus győzelmekre is, nem mondhat le a Krímről (ami elvileg nem témája a tárgyalásoknak), és meg kell próbálnia az egyébként is tervbe vett  decentralizációs politikába illeszkedőnek beállítania az autonómia-egyezményt.

(Az időpontok budapesti idő szerint értendők, Minszkben két órával több van.)

14:43 Vége az RT élőképének, mi is búcsúzunk ezzel a komisz internetterroristák által kiegészített képpel, és remélve, hogy valóban sikerül életbe léptetni a tűzszünetet vasárnap, majd végrehajtani a békés politikai rendezést.

14:31 Porosenkó távozott, búcsúzóul megölelte Lukasenkát.

14:23 Úgy tűnik, Lukasenka is akar valamit mondani, ha már vendégül látta a feleket, és végigvirrasztott egy 16 órás tárgyalást. Éppen eligazítást kap, az újságírók már körülvették.

lukashenka.png

13:30 Február 15-én lép életbe a tűzszünet, a nehézfegyverek visszavonását az ukrán fél részére a tényleges frontvonalhoz igazítják, míg a szeparatisták a szeptemberi minszki megállapodás alapján fogják visszavonni azokat. A szeparatistáknak tehát van három napjuk minél több területet elfogalalni, elsősorban Debalceve lehet a célpont. Az Interpretermag liveblogján idézett tweetek szerint Putyin nem volt boldog attól, hogy Porosenkó nem volt hajlandó feladni a szakadárok által már majdnem bekerített Debalcevét, így ott a következő három napban kemény harcok várhatók. A legtöbb civilt már evakuálták. Egy ukrán katonai szóvivő szerint ma újabb 50 tank érkezett Oroszországból.

13:07 A Zerkalo negyelji szerint a decentralizáció ha nem is jelent autonómiát, a megállapodáshoz fűzött megjegyzések fényében széleskörű önrendelkezést takar:

- nyelvi önrendelkezés

- az igazságszolgáltatás (bíróságok, ügyészségek) vezetőinek kinevezése a helyi hatóságok által

- külön gazdasági, szociális, és kulturális megállapodások kötése a központi kormányzattal

- állami gazdasági-szociális támogatás

- segítség a területek Oroszországgal való együttműködéséhez

- a megrendezendő helyhatósági választásokon nyertes személyek felhatalmazása nem korlátozható mandátumuk lejárta előtt (korábban arról volt szó, hogy három évet adna Kijev a helyzet rendezésére, és csak addig tartana az önrendelkezés)

12:55 Megjelent a tűzszüneti megállapodás teljese szövege (angolul itt). A szakadárok amnesztiát kapnak, teljes fogolycsere lesz (mindekit mindenkiért), az ukránok kötelezik magukat, hogy átengedik a humanitárius szállítmányokat "egy nemzetközi mechanizmus" alapján (ez a Vöröskereszt bevonását is jelentheti, őket korábban csak egyszer engedték a konvojok közelébe). Az ukrán fél kötelezi magát a szociális transzferek és bérek kifizetésére, és a banki szolgáltatások visszaállítására (korábban a donbasszi bankokat lekapcsolták a rendszerről). A helyhatósági választásktól kezdődő és az alkotmánymódosítás befejezéséig tartó időszak során Ukrajna visszakapja a fennhatóságot az országhatár felett. Az EBESZ felügyelete mellett lefegyvereznek minden illegális fegyveres szervezetet, és kivonnak minden külföldi egységet, technikát, és zsoldost. 2015 végéig egy decentralizációs alkotmánymódosítást kell végrehajtani, és speciális státuszt adni a most a szeparatisták kezén lévő területeknek. A dokumentumot azonban csak a tárgyalócsoport tagjai írták alá, nem az államfők (pontosabban: nem az elismert államok vezetői; Zaharcsenkó és Plotnyickij a népi köztársaságok vezetői, azonban a 'népi köztársaság' terminus nem szerepel a megállapodás szövegében, így Ukrajnának nem kell elismernie azokat). Az ukrán Hromadszke TV újságírója szerint ez gyengítheti a megállapodás betarthatóságát:

12:27 Putyin reggeli sajtótájékoztatójának szövege az Ekho Moszkvi oldalán jelent meg, ebből lényegében kiolvashatók a fontosabb ütközési pontok. Az ukrán alkotmányra való hivatkozás az autonómia, federalizáció, decentralizáció kérdéskörét takarja. Úgy tűnik, hogy komoly viták folytak a határellenőrzésről is. Ennek átengedése az ukrán kormánynak (márpedig egy egységes államban ez elengedhetetlen), megfosztaná Moszkvát a lehetőségtől, hogy háborítatlanul szállítson nehézfegyvereket a szeparatistáknak. Ezen kívül gazdasági és humanitárius kérdéseket említett Putyin, itt arról lehet szó, hogy bár a szeparatisták a minél nagyobb függetlenség hívei, elvárják Kijevtől, hogy folyósítsa a Donbasszban élők leállított nyugdíjait és a közintézmények dolgozóinak béreit, és ezt a megállapodásban is szabályozni akarhatták. Kijevnek viszont valószínűleg nincs ínyére, hogy egy olyan területet finanszírozzon, ami felett lényegében nem gyakorol fennhatóságot.

11:05 Egy kiszivárgott dokumentum szerint az ukrán hadsereg a tényleges frontvonaltól, a szeparatisták pedig a szeptemberi minszki megállapodásban lefektetett tűzszüneti vonaltól vonnák vissza a nehéztüzérséget. A 100 mm feletti űrméretű tüzérségi eszközöket 50 km-re, a rakéta-sorozatvetőket 70 km-re, a nagyobb hatótávolságúakat pedig 140 km-re vonnák vissza az EBESZ felügyelete alatt. Ezután párbeszédet kezdenének a helyi választásokról, a korábban az ukrán Rada által elfogadott, de az elnök által nem ratifikált autonómiatörvény szerint

8:10 Tűzszünet talán lesz, a tárgyalás tovább folyik. A megállapodás szerint február 15-én életbe lép a tűzszünet a donyecki és a luhanszki szakadárok, valamint az ukrán hadsereg erői között. A szakadárok ellenben állítólag nem fogadják el a megállapodást.

02:32 Minszkben fél öt van, de jóval északabbra van, mint Budapest, ezért a nap csak fél kilenckor kel. Nyolc és fél órája tárgyalnak, ha jól kialudták magukat előtte, akkor kihúzhatják reggelig. Az ukrán elnöki admminisztráció vezetője, Valerij Csalij azt írja Facebookon, hogy az idegek csatája zajlott, de még legalább 5-6 óra, amíg jutnak valamire.

01:27 Pillanatkép az RT közvetítéséből (ld. lent). Nem történik semmi. 8 órája tárgyalnak. Február 11-én volt a jaltai konferencia hetvenedik évfordulója, nem sikerült a bejelentést a jubileumra időzíteni. Putyin egyébként felavatott egy Roosevelt-Churchill-Sztálin szobrot Jaltában pár napja (ld. lent, kép: RFE/RL), ami nagy felháborodást váltott ki a krími tatárok körében. Sztálin a nácikkal való állítólagos kollaboráció okán 1944-ben 230,000 krími tatárt deportáltatott Üzbegisztánba, akik közül csaknem 100,000-en meghaltak. A tatárok csak a '80-as években kezdhettek el visszatérni. Idén májusban, a deportálás hetvenedik évfordulóján rendezett tatár megemlékezést az orosz hatóságok megpróbáltákmegakadályozni, de a tatárok dacolva a tiltással több ezren mentek az utcára Szimferopolban.

yalta.png

00:34 Az újságíróknak most azt mondták, hogy elképzelhető, hogy hamarosan bejelentés lesz. Figyelünk.

00:10 Nekiültek. Mindenki gondterhelt, csak Merkel tűnt felszabadultnak.

00:04 Mozgás van, visszatértek a vacsoráról a tárgyaló felek. Itt lehet követni az RT közvetítését.

23:36 Úgy tűnik, hogy az előző minszki találkozóhoz hasonlóan, Putyin most sem nézett Porosenkó szemébe, amikor kezet fogtak (felül a szeptemberi, alul a mostani kép; nbcnews.com, telegraph.co.uk)

22:56 Vacsoraszünetet tartanak. Remélhetőleg nem fogy sok a Minszkaja vodkából, a Szovjetszkoje sampanszkojére pedig egyelőre nincs semmi okuk. A belarusz hús- és tejtermékek nagyon népszerűek Oroszországban és Ukrajnában, de minőségben messze elmaradnak a magyarok mögött.

22:50 Lukasenka majdnem kihúzta a széket Putyin alól, annyira belemerült a Merkellel folytatott beszélgetésbe. Bár Lukasenka egyszer az angolt és az oroszt nevezte a legnagyszerűbb nyelveknek, angolul nemigen tud. Merkel viszont perfekt orosz, így valószínűleg oroszul beszéltek.

22:46 Megrázó videó került ki tegnap az internetre a háború szörnyűségeiről és a civilek szenvedéséről. Ezt kellene megállítania a minszki kvartettnek (18+).

22:43 Az ukrán-orosz-EBESZ trilaterális tárgyalócsoport előkészítette egy dokumentumot a minszki tűzszüneti megállapodás életbeléptetéséről, amit hamarosan prezentálni fognak az államfőknek. Lavrov külügyminiszter és helyettese, Grigorij Karaszin szerint csak holnap várható bármiféle megállapodás.

22:23 Putyin eltört egy ceruzát, nagy a feszültség.

21:51 Lavrov orosz külügyminiszter szerint a tárgyalások "jobb, mint szuperül" mennek (RIA Novosztyi).

Kálmán Mihály2015. 02. 11.