Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 13., péntek

19.868 - Meglepő lépésre készülhet Orbán – ezt tippelik az amerikaiak > Vajon a Kreml kottájából játszik-e Orbán Viktor?

Meglepő lépésre készülhet Orbán – ezt tippelik az amerikaiak

Vajon a Kreml kottájából játszik-e Orbán Viktor? Ezt találgatja az amerikai Foreign Affairs külpolitikai lap internetes portálja, amely A magyar Putyin címmel közöl írást magyar miniszterelnök szomszédságpolitikájáról, felvetve azt is, hogy Budapest esetleg az oroszoktól várhatja a trianoni határok felülírását.

Az amerikai szaklap szerint Orbán Viktor az előbbiek mellett a magyarországi demográfiai gondok megoldásában is számít a határon túl élő magyarokra – számol be a Napi.hu.

Magyarország népessége 25 év alatt 700 ezerrel csökkent

 

"Orban also sees Hungarians abroad as a way to solve his country's demographic problems."

 

Magyarország népessége az 1988-as 10,6 millióhoz képest 700 ezerrel csökkent az alacsony születésszám, részben a kivándorlás miatt. A magyar kormányfő ugyan élesen bevándorlásellenes hangot használ a franciaországi Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás óta, ám a Magyarország a magyaroké követelésbe belefér, hogy a magyar diaszpóra tagjaiból bővítsék az anyaország lakosságát.

 

 

Ez megint csak emlékeztet Moszkva politikájára: az orosz kormány szintén bátorítja a külföldön élő oroszokat, hogy a volt szovjet tagköztársaságból, ahol élnek, térjenek haza Oroszország anyácska kebleire. És ezen a ponton veti fel a Foreign Affairs a kérdést: vajon megfordul-e a magyar kormányfő fejében a határrevízió lehetősége?

 

Európa teljes orosz befolyás alá kerül?

 

Bár Orbán nem akar igazi balhét kavarni, gyakran penget erősen nacionalista húrokat beszédeiben. Bátorítja például az autonómiatörekvéseket. Ennek elvileg az lehet az egyik magyarázata, hogy arra készül, hogy Európa erőteljes orosz befolyás alá kerül, ami utat nyithat az előtt, hogy Magyarország – legalábbis szimbolikusan – visszakapja száz éve elvesztett területei egy részét. Végül is az európai határok a Krím tavalyi orosz bekebelezése óta rugalmasabbnak látszanak, mint azelőtt - idézi az amerikai portált a Napi.hu. 


forrás: Foreign Affairs, Napi.hu