Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 14., szombat

19.891 - Ezért ült egy asztalhoz Orbán a parlamenti pártokkal > 2015. február 14., szombat 13:29, > .... segítségnyújtás folytatása Ukrajnának, ...


Ezért ült egy asztalhoz Orbán a parlamenti pártokkal  2015. február 14., szombat 13:29, frissítve: szombat 13:42 , forrás: MTI, szerző: MNO Botár Gergely / MTI    A parlamenti pártok támogatását kérte a nemzeti külpolitikai célok eléréséhez Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a frakcióvezetőkkel folytatott szombati egyeztetésen, az Országházban. A megbeszélésen téma volt a segítségnyújtás folytatása Ukrajnának, valamint az amerikai–magyar szövetségesi kapcsolatok erősítése és az Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése.    Szijjártó Péter a tanácskozás után az MTI-nek adott nyilatkozatában a Magyarország körül kialakult geopolitikai helyzettel indokolta a folyamatos egyeztetés szükségességét a parlamenti pártokkal. Hangsúlyozta: hazánknak az az érdeke, hogy térségünkben béke legyen, így Ukrajna esetében is egyedül a békés megoldás elfogadható számunkra.  Putyin és az energia  A külügyér nyilatkozatot adott ki a nap folyamán, melyben kifejti, hogy hazánk energiabiztonsága múlik Putyin keddi látogatásán. Az orosz elnök érkezése kapcsán a TEK is hallatott magáról, miszerint fél Budapest le lesz zárva.    A miniszter kifejtette, hogy a nemzeti külpolitika keretében tájékoztatást adtak a résztvevőknek arról, hogy Ukrajnának még mindig sok segítségre van szüksége a politikai és gazdasági stabilitáshoz, ezért folytatni kell az eddigi segítségnyújtást. Felidézve, hogy Magyarország eddig 100 ezer euróval járult hozzá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai missziójának működéséhez, és jelenleg 21 magyar tisztségviselő van jelen EBESZ-színekben Ukrajnában.    Szijjártó Péter kitért továbbá arra, hogy Magyarország 100 millió forintnyi humanitárius segélyt is nyújtott a belső menekültek ellátásához, és 340 millió forinttal támogatja a kárpátaljai intézmények működését.  Szorosabbra szőni a szálakat az USA-val    A kormány a szombati egyeztetésen abban is kérte az együttműködést az ellenzéktől – folytatta –, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szövetségesi kapcsolatokat erősíthessék. „Az Egyesült Államokkal javuló politikai viszonyban, javuló politikai együttműködésben vagyunk, és további lépéseket kívánunk tenni annak érdekében, hogy a politikai együttműködésünket visszaemeljük a gazdasági és a védelmi együttműködés szintjére

Ezért ült egy asztalhoz Orbán a parlamenti pártokkal
2015. február 14., szombat 13:29, frissítve: szombat 13:42 , forrás: MTI, szerző: MNO Botár Gergely / MTI

A parlamenti pártok támogatását kérte a nemzeti külpolitikai célok eléréséhez Orbán Viktor kormányfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a frakcióvezetőkkel folytatott szombati egyeztetésen, az Országházban. A megbeszélésen téma volt a segítségnyújtás folytatása Ukrajnának, valamint az amerikai–magyar szövetségesi kapcsolatok erősítése és az Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése.

Szijjártó Péter a tanácskozás után az MTI-nek adott nyilatkozatában a Magyarország körül kialakult geopolitikai helyzettel indokolta a folyamatos egyeztetés szükségességét a parlamenti pártokkal. Hangsúlyozta: hazánknak az az érdeke, hogy térségünkben béke legyen, így Ukrajna esetében is egyedül a békés megoldás elfogadható számunkra.

Putyin és az energia
A külügyér nyilatkozatot adott ki a nap folyamán, melyben kifejti, hogy hazánk energiabiztonsága múlik Putyin keddi látogatásán. Az orosz elnök érkezése kapcsán a TEK is hallatott magáról, miszerint fél Budapest le lesz zárva.

A miniszter kifejtette, hogy a nemzeti külpolitika keretében tájékoztatást adtak a résztvevőknek arról, hogy Ukrajnának még mindig sok segítségre van szüksége a politikai és gazdasági stabilitáshoz, ezért folytatni kell az eddigi segítségnyújtást. Felidézve, hogy Magyarország eddig 100 ezer euróval járult hozzá az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ukrajnai missziójának működéséhez, és jelenleg 21 magyar tisztségviselő van jelen EBESZ-színekben Ukrajnában.

Szijjártó Péter kitért továbbá arra, hogy Magyarország 100 millió forintnyi humanitárius segélyt is nyújtott a belső menekültek ellátásához, és 340 millió forinttal támogatja a kárpátaljai intézmények működését.
Szorosabbra szőni a szálakat az USA-val

A kormány a szombati egyeztetésen abban is kérte az együttműködést az ellenzéktől – folytatta –, hogy az Egyesült Államokhoz fűződő szövetségesi kapcsolatokat erősíthessék. „Az Egyesült Államokkal javuló politikai viszonyban, javuló politikai együttműködésben vagyunk, és további lépéseket kívánunk tenni annak érdekében, hogy a politikai együttműködésünket visszaemeljük a gazdasági és a védelmi együttműködés szintjére" – fogalmazott a tárcavezető.

Egyeztetés volt továbbá arról is, hogy a kurdisztáni katonai stabilitáshoz való magyar hozzájárulást esetleg tovább növeljék – tette hozzá.
Pragmatikus kapcsolat az oroszokkal

Végül a miniszterelnökkel támogatást kértek az „Oroszországgal fenntartott pragmatikus együttműködés fejlesztése tekintetében", hogy a Magyarországnak fontos gazdasági kérdésekben megállapodhassanak – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter szavai szerint felelősségteljes és korrekt hozzáállást tapasztaltak az ellenzéki pártoktól.

A megbeszélésen a kormánypártok részéről Rogán Antal (Fidesz) és Harrach Péter (KDNP), az ellenzéki pártoktól Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik) és Szél Bernadett (LMP, frakcióvezető-helyettes) vett részt.