Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. december 19., szerda

16.109 - Bagó Zoltán: Kreatív Európa: magyar javaslatokat is befogadott Brüsszel

 

From: Bagó Zoltán
Sent: Wednesday, December 19, 2012 10:49 AM
To: jozsef@kutasi.eu
Subject: Kreatív Európa: magyar javaslatokat is befogadott Brüsszel

 

A kulturális támogatások megtartására szólít fel az Európai Parlament - A Kulturális és Oktatási Bizottság elfogadta a Kreatív Európa programot

Bagó Zoltán sajtóközleménye

Kedd délelőtt az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága megszavazta a Kreatív Európa elnevezésű új keretprogramról szóló parlamenti jelentést, mely a jelenleg érvényben lévő kulturális és audiovizuális programok 2014 és 2020 közötti folytatására tesz javaslatot.

Bagó Zoltán fideszes európai parlamenti képviselő szerint a program az Európa 2020 stratégiához és néhány kiemelt kezdeményezésének megvalósításához járul hozzá, hiszen a kulturális és kreatív ágazatokba való befektetés hozzájárul az intelligens, inkluzív és fenntartható fejlődés elősegítéséhez.

A Kreatív Európa programról szóló európai parlamenti jelentést a képviselők a keddi bizottsági ülésen fogadták el. Bagó Zoltán a szavazást követően kijelentette: "Örülök, hogy az új keretprogram általános célkitűzései között a kulturális és nyelvi sokszínűség hangsúlyosan megjelenik. Ebben a témában magam is több módosító javaslatot nyújtottam be, hiszen ez a program egyik magyar szempontból támogatandó célkitűzése. Véleményem szerint a Kreatív Európa a kirekesztett társadalmi csoportok bevonását segíti elő a kultúra eszközeivel, a kultúrának a társadalmi kohézió erősítésében játszott szerepét mozdítja elő".

"A program további újdonsága, hogy egy új, különálló forrás jelent meg a kulturális-kreatív programágra, ami a program teljes összegére nézve 15 százalékot jelent. - A következő többéves pénzügyi keretben jelenleg a Kreatív Európára javasolt költségvetés 1,8 milliárd euró. - Így az új kulturális-kreatív területen is számítok a magyar pályázók részvételére 2014 után" - mondta Bagó Zoltán néppárti politikus.

A Kreatív Európa programról az Európai Parlament plenáris ülése várhatóan 2013 márciusában fog szavazni.

Brüsszel, 2012. december 18.

További információ:

Bagó Zoltán irodája: +32-228-37189

http://fidesz-eu.hu/

http://bago.fidesz-eu.hu/