Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2012. december 19., szerda

16.126 - A Nemzeti Színház igazgatója, akit jövőre Vidnyánszky Attila vált ezen a poszton, nem gratulált az új direktornak!

 

*** www.nemzetihirhalo.hu *************


Alföldi nem gratulált Vidnyánszkynak, és nem is fog
2012. december 18., kedd, 14:02 HVG

Alföldi Róbert szerint szembe vagyunk köpve és hülyének vagyunk nézve. A Nemzeti Színház igazgatója, akit jövőre Vidnyánszky Attila vált ezen a poszton, nem gratulált az új direktornak, és nem is fog, azt pedig nem érti, miért nem mondták meg neki egyenesen, hogy mást szeretnének. Többek között ezekről beszélt a Kultúrpartnak adott interjújában.

"Lehet, hogy ez a kulturáltságomon egy szégyenfolt, de én nem gratuláltam az Attilának, és azt gondolom, hogy nem is fogok neki gratulálni" - mondta Alföldi Róbert hétfő este a Kultúrpartnak adott interjújában, miután kiderült: jövő nyártól nem ő igazgatja a Nemzeti Színházat.

Alföldi a pár perces videointerjúban azt mondja, szerinte két nagyon hiteles színházi alkotó között kellett dönteni, és nagyon méltatlannak tartja azt, hogy kijátszották őket egymás ellen. Azt mondja, ami történt, nem elegáns, és nagyon káros az ember hazaszeretetére.

"Mindannyian, akik ezt csináljuk, azért vagyunk itt, mert szeretünk itt lenni, mert itt élünk, ez a hazánk, erről akarunk beszélni. Azt akarjuk, hogy ez legyen jobb, és azt akarjuk, hogy ez egy igazán jó hely legyen, mert ez egy igazán fantasztikus város, és egy igazán fantasztikus ország" - fejtette ki a Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója.

A döntésen egyáltalán nem lepődött meg, mert ez egy "teljesen normális, jogszerű helyzet". Ami kicsit mégis meglepte, az szerinte udvariasság és kulturáltság kérdése. Ahogy fogalmazott: ha két pályázó között döntenek, akkor illik mindkét pályázót meghívni például a sajtótájékoztatóra.

Alföldi a kormánybiztos kinevezését sem tudja hova tenni, mert egyelőre nem tudja értelmezni a feladatkörét és jogkörét. Annyit leszögezett: méltatlan helyzetbe nem fog belemenni.

A kulturális szférában uralkodó közhangulatot illetően azt mondta: szomorúnak tartja, hogy a színházi szakma nem tud összeállni, és hogy "félelem, igazodás és gyávaság van".

Alföldi szerint ma "az alap ügyeink vannak megkérdőjelezve, nagyon erősen szembe vagyunk köpve és hülyének vagyunk nézve - nem csak mint színházi alkotók, hanem mint állampolgárok is". "Nincsenek felnőtt, férfias, egyenes mondatok" - teszi hozzá.

Szerinte az igazgatóválasztás során is tisztább lett volna megmondani neki "férfiasan, keményen, egyenesen: Robi, köszönjük szépen, de nem ezt szeretnénk".

Mint ismeretes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn jelentette be, hogy 2013 júliusától Alföldi Róbert helyett Vidnyánszky Attila vezeti majd a Nemzeti Színházat.

A 2012 őszén meghirdetett pályázaton négyen indultak a posztért, Alföldi Róbert és Vidnyánszky Attila mellett két kevésbé ismert pályázó is volt: Szennyai Mária és Hídvégi Miklós. Utóbbi két pályázó munkája azonban nem felelt meg a feltételeknek.

A teljes videointerjút itt nézhetik meg.