Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. december 26., csütörtök

18.312 - Képes beszámoló a Stuttgart-i kiruccanásról illetve lelkigyakorlat tartásról. (3 rész)


Feladó: Illés György
Dátum: 2013. december 25. 21:56
Tárgy: Szilveszter barát bloga
Címzett: 
Kutasi József Antal

Szilveszter barát blogjaPosted: 22 Dec 2013 02:30 PM PST


Advent vége felé tartunk, a koszorún mind a négy gyertya ég: hajnalodik, a történelem és a világmindenség éjszakájának végén már dereng a megtestesülés szelíd fénye.
A mai nap evangéliuma igazi élőkarácsonyt tár elénk, annak "születésnapja", aki Izraelnek és az emberiségnek is először mutatja be a Bárányt, aki majd elvéve a világ bűneit, minden embert meghív az örök lakomára a Szentháromság asztalához.
Az öreg Zakariás, a teológiailag művelt, öreg pap, aki nemcsak a Törvényt ismeri, hanem a prófétákat is, tudja, hogy négyszáz éve nincs próféta Izraelben, de az utolsó, Malakiás - akit hallottunk az olvasmányban -, Malakiás prófétánál az Úr megígérte, hogy nem engedi elveszni sem a népét, sem a papságát, hanem megtisztítja.
Az ígéretben benne van az is, hogy a Megváltó előtt jön majd egy próféta, aki olyan lesz, mint Illés. És ez a néma, öreg pap, újra hallja a próféciákat, és látja, hogy ez a gyermek, akinek a János nevet adja, ő az, akiről az Úr azt mondta: elküldöm nektek (Illés) a prófétát a Megváltó előtt.
Megszületik a gyermek! Micsoda örömteli, boldog nap! Erzsébetnek is, hiszen világra tudta hozni, öreg kora ellenére! Zakariásnak, hogy tényleg fiú lett, ahogy az angyal mondta. A Szűzanyának, Máriának is, hogy íme, a jel valóra vált. Gábor angyal igazat mondott.
Az öröm oka az, hogy Isten olyan dolgot vitt végbe, ami emberileg lehetetlennek tűnt. De még ennél is nagyobb lesz az öröm Jézus születésekor. Örvendezésünk oka itt is az, hogy Isten olyat tesz, amire az ember képtelen: elküldi a Megváltót.
Nélküle nem tudnánk megszabadulni vétkeinktől, s a bűn elleni küzdelem teljesen hiába való lenne. Az irgalmas Isten azonban segítségünkre siet, és elküldi Fiát, a Megváltót.
Az evangélium arra is utal, hogy Jánossal valami új kezdődik: senkit nem neveztek még így a családban. Azonban az igazi újdonság, a megváltás, Jézussal érkezik.
Testvéreim: hisszük azt, hogy Isten képes olyan dolgot végbe vinni, akár a mi életünkben is, Erzsébethez, Máriához hasonlóan, amit emberileg lehetetlennek gondolunk? Ha igen, akkor be kell fogadni az életünkbe a Megváltót, hogy megújítsa, felfrissítse azt. 


Posted: 22 Dec 2013 11:43 AM PST

 

Örömmel gondolok vissza a Stuttgartban töltött időre, a lelkeket összefogó, fáradtságot nem ismerő Imre atyára, és a sok kedves emberre, akikkel jó volt együtt lenni, akik nyitott szívvel fogadták a megosztott kincseket és akiktől rengeteg szeretetet kaptam. Olykor az ember éppen a szórványban tapasztalja meg azt, hogy jó kereszténynek, magyarnak és papnak lenni, mert, mint ilyent igénylik őt. Isten Fizesse. és adja, hogy mindannyiatok Karácsonya békés, boldog és kegyelmekben gazdag legyen! Őszinte tisztelettel, szeretettel és imával: 

Szilveszter barát Esztelnekről