Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 9., hétfő

19.788 - Özönlenek a koszovói menekültek Magyarországra > 2015.02.08. 08:40 > MTI - Erdély.ma



Özönlenek a koszovói menekültek Magyarországra 
2015.02.08. 08:40 MTI - Erdély.ma 


A leesett hó és a hidegebbre fordult időjárás ellenére tömegével érkeztek szombaton délelőtt is a határsértők a Csongrád megyei Homokhátságra. A szerb határ menti Mórahalmot és Ásotthalmot összekötő úton öt-tízfős csoportokban gyalogoltak az emberek a településközpontok felé. 

 
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

A zöldhatárt átlépők nagyjából fele fiatal férfi volt, többségük egyetlen kisebb hátizsákot vitt, de akadtak olyanok is, akik mindenféle csomag nélkül, zsebre tett kézzel rótták az utat. A másik részük családos, gyakran csecsemővel vagy óvodáskorú gyermekekkel érkeztek, az utóbbiak az apjuk nyakában ülve utaztak. A legtöbben abból az irányból érkeztek magyar területre, ahol a Szabadka-Horgos autópálya néhány száz méterre megközelíti a határt. A szerencsésebbek csupán néhány kilométert gyalogoltak, amíg a határrendész járőrök megtalálták őket. 
Bár Ásotthalomról a délelőtt első felében már több busznyi határsértőt a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségre szállítottak a rendőrök, dél körül már újra több tucatnyian várakoztak a falu határában rakott tüzeknél melegedve. A rendőrök először a kisgyerekeket és a nőket vitték biztonságos helyre, de határsértők folyamatosan jöttek a településre, majd amikor a buszok elindultak Szeged felé többször meg kellett állniuk, mert újabb csoportok bukkantak föl a földutakon. 
Az illegális bevándorlás január első felétől erősödött föl rendkívüli módon a magyar Országos Rendőr-főkapitányság által nyilvánosságra hozott grafikon szerint. Míg újév napján 118, január 2-án pedig 134 határsértőt fogtak el, január 30-án ez a szám meghaladta az 1400-at. Pénteken pedig több mint ezerkétszáz határsértőt tartóztattak föl Csongrád megye déli részén. A határsértők közül 1233 koszovói, 6 szír, 14 pakisztáni és 16 afgán állampolgárnak vallotta magát. A legnagyobb csoportot szombaton este fél hatkor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 153 koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöld határt. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el. 
Nemrégiben Győrben több mint 200, szombaton pedig a budapesti Keleti pályaudvaron több mint 130 koszovói menekülttel szemben kellet intézkedniük a rendőröknek, mert a koszovóiak nem rendelkeztek sem érvényes papírokkal, sem menetjeggyel. 

Kapcsolódó: 
   Mintha egy szürreális filmben lennénk 
   Rogán: Nem indokolt a gazdasági menekültek beáramlása 
   A taxisblokád újratöltésével akarja kirobbantani a világkormány a magyarországi színes forradalmat?