Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 9., hétfő

19.793 - MENEKÜLTÁRADAT BUDAPESTEN ÉS TÖBB MEGYÉBEN > 2015.02.07. 13:42 | Bors/MTI



MENEKÜLTÁRADAT BUDAPESTEN ÉS TÖBB MEGYÉBEN

2015.02.07. 13:42 | Bors/MTI
133, nemzetközi gyorsvonatokra felszálló koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök szombat délelőtt a fővárosban a Keleti pályaudvaron. Pénteken Csongrád megye déli részén összesen 1269 határsértővel szemben intézkedtek.

A rendőri intézkedés az illegális bevándorlókkal szemben még szombat délután is tart, közölte az ORFK kommunikációs szolgálata az MTI-vel.

Szenti Szabolcs, Csongrád megyei rendőrségi szóvivő ezzel párhuzamosan elárulta, hogy a megyében 1233 koszovói, 6 szír, 14 pakisztáni és 16 afgán állampolgárt tartóztattak fel.

A legnagyobb csoportot este fél hatkor fogták el Ásotthalom külterületén, ott 153 koszovói állampolgár lépte át illegálisan a zöld határt – tudatta a százados. A határsértők menedékkérelmet nyújtottak be, ügyükben a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal jár el.

Bács-Kiskun megyében is hasonló eset történt. Ott 234 koszovói, 2 afgán és 1 montenegrói állampolgár ellen indult idegenrendészeti eljárás. A koszovóiak között 68 gyermek is volt.

A rendőrség ezzel egy időben egy általános tájékoztatót is közzétett a honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról. Eszerint a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

Fotó: Wéber Zsolt

A nem schengeni övezetből érkezők érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni.