Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 11., szerda

19.824 - Független Nemzet: Vasárnapi nyitva tartás: a piacok kinyithatnak! - Magyarország, 2015. február 11., 14:39

Független Nemzet

Vasárnapi nyitva tartás: a piacok kinyithatnak!

Még öt hét és életbe lép a vasárnapi zárva tartás. A nagyáruházaknak, bevásárlóközpontoknak, plázáknak kötelező lesz zárva tartaniuk vasárnaponként. Közben viszont számos üzlet is fontolgatja, hogy a vasárnapi zárva tartás miatt a többi napon hosszabb ideig lesz nyitva. 

Az RTL Klub Híradója szombaton felkereste az újpesti piacot, ami tele volt. Sokan vásároltak a hétvégére. Március közepétől, egy időben azzal, hogy a nagyáruházaknak be kell zárniuk, a piac vasárnap is nyitva lesz. Erről Újpest önkormányzata egy héttel ezelőtt döntött, mivel több kereskedő is ezt kérte. Ezt a példát több száz település is követheti majd. Újpest fideszes polgármestere, Wintermantel Zsolt az RTL Klub Híradójának a következőket nyilatkozta: 

„Mi a lehetőséget megteremtjük arra, hogy a kis hazai családi vállalkozások, őstermelők eladják portékájukat." 

Arra kérdésre, hogy nem furcsa-e, hogy épp a kormánypártok érveltek azzal, hogy a vasárnapi pihenőnap miatt legyenek zárva a bevásárlóközpontok, a fideszes politikus azt válaszolta: 

„Nem furcsa, mert a törvény kifejezetten rendelkezik arról, hogy mi tartozik a hatálya alá és mi nem. Ez alól a hatály alól a piacok ki vannak véve". 

A piacokon kívül a gyógyszertárak, a reptereken és a pályaudvarokon működő üzletek, és a benzinkutak is nyitva maradhatnak vasárnaponként, valamint azok a 200 négyzetméternél kisebb boltok, ahol a tulajdonosok dolgoznak. A bevásárlóközpontoknál, különböző nagyáruházaknál régóta készülődnek a korlátozásra. A Westend ügyvezető igazgatója az RTL-nek elmondta, hogy a törvény értelmében 42 üzlet lesz zárva, viszont a mozi, a vendéglátó és szolgáltató egységek nyitva lesznek. Az üzletek veszteséggel számolnak a kötelező zárva tartás miatt. Van olyan nagyáruház viszont, ahol úgy döntöttek, hogy a többi napokon este 10-ig lesznek nyitva. A bevásárlóközpontok vasárnapi nyitva tartásáról népszavazás dönthet. A beadványok már a nemzeti választási bizottság előtt vannak, de a Fidesz mindent megtesz azért, hogy elgáncsolja a népszavazási kezdeményezést. A kormánypárti ötlet tömeges leszavazásának ugyanis messze ható politikai következményei is lennének.
2015-02-10