Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 12., csütörtök

19.848 - Julianna Szűcs: Magyarország és Lengyelország stratégiai partner > 2015. február 12. 12:49


Magyarország és Lengyelország stratégiai partner
2015. február 12. 12:49

Magyarország és Lengyelország stratégiai partner, bár a két ország között lehetnek megközelítésbeli különbségek, a legfontosabb kérdésekben mindig egyetértettek, és megtalálják a módját, hogy ez a jövőben is így legyen - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető délelőtt Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszterrel tárgyalt, majd közös sajtótájékoztatójukon úgy nyilatkozott, hogy nincs vita a két ország között a visegrádi csoport (V4) jelentőségéről, és arról, hogy Közép-Európa a jövőben is az európai növekedés motorja lesz. Úgy vélte, Magyarország és Lengyelország abban érdekelt, hogy a V4 a lehető legszorosabb együttműködés legyen minden területen. Minden félnek nagyon előnyös a V4 és Németország közötti együttműködés is - tette hozzá.
fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Szijjártó Péter a tárgyalás témái között említette az energetikai kérdéseket. Kifejtette: fontos, hogy minden ország maga dönthesse el, milyen típusú energiahordozókkal és milyen arányban oldja meg az energiaellátását. Lényegesnek nevezte a kelet-nyugati mellett az észak-déli irányú infrastruktúra kiépítését.

Emlékeztetett: az elmúlt évben 7 százalékkal nőtt a Magyarország és Lengyelország közötti kereskedelmi forgalom, és a gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében magyar kereskedőház nyílik Krakkóban, az Eximbank pedig csaknem 360 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar és lengyel kis- és közepes vállalkozások együttműködésének ösztönzésére.

Megjegyezte: arról is megállapodtak lengyel kollégájával, hogy növelik a civil együttműködések támogatására fordítandó kormányzati forrásokat is.
fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Grzegorz Schetyna kiemelte: a magyar-lengyel barátság a közép-európai együttműködés alapja. Ugyan lehetnek esetleges ellentétek a külpolitikájukban, de a két ország mindig megtalálja a közös nevezőt - vélekedett.

A lengyel miniszter kiemelte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok jelentőségét, és azt mondta, új együttműködési lehetőségeket keresnek.

Kitért arra is, hogy megállapodtak: befogadják diplomáciai képviseleteikre a másik ország diplomatáját, ha annak az országnak nincs képviselete az adott helyen. Úgy vélte, ebben a tekintetben elsősorban Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában működhetnek együtt.
fotó: Botár Gergely/Miniszterelnökség

Szijjártó Péter kérdésre azzal kapcsolatban, hogy távozik Budapestről André Goodfriend, az amerikai nagykövetség követtanácsosa, azt mondta: a küldő ország szuverén döntése, hogy melyik diplomatáját milyen állomáshelyre küldi és honnan hívja vissza, ez az Egyesült Államok belügye, ezért a kormánynak nem kell kommentálnia az ügyet.

(MTI)

Julianna Szűcs fényképe.
Julianna Szűcs fényképe.
Julianna Szűcs fényképe.