Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 13., péntek

19.863 - Nem minden lesz zárva vasárnap > Hír24 > 2015. FEBRUÁR 13. 06:48

Nem minden lesz zárva vasárnap

2015. FEBRUÁR 13. 06:48


Hosszabb nyitvatartási idővel válaszolnak a vasárnapi pihenőnapot előíró jogszabályra a plázák. A tüzépek, a kertészetek és a kis éjjel-nappalik is különleges elbánásban részesülnek. 

A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ) főtitkára, Balatoni Judit a Napi Gazdaságnak elmondta, a plázák jelentős többsége egyébként nyitva fog tartani vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi, ilyen pedig nagyon kevés van az országban.

Kihasználva a törvény adta lehetőségeket, előreláthatóan nemcsak egy-kettő, hanem az összes pláza különleges elbánást fog kérni a kormánytól, hogy az épületeiken belül működő boltok nyitva maradhassanak.

Mint Balatoni Judit elmondta, a jogszabály lehetőséget ad arra, hogy egy későbbi kormányrendeletben - az adott település vagy településrész sajátosságaira tekintettel - a fő szabálytól eltérő előírásokat is megfogalmazzanak. A különleges elbánást kérőknél mérlegelési szempont lehet többek között az idegenforgalmi sajátosság, a vásárlói szokások, a területi ellátottság és a foglalkoztatás.

Amíg az új rendszerre nem állnak át a vásárlók, kisebb forgalomcsökkenésre számítanak, ám hosszabb távon a szövetség szerint nem lesz visszaesés, hiszen a kereslet nem fog változni.

Világgazdaság azt írja, enyhít a kormány a vasárnapi és az éjszakai zárva tartás részletszabályain. A tervezet megadná a 200 négyzetméternél kisebb boltoknak a lehetőséget, hogy éjszaka is fogadják a vásárlókat, de ilyenkor tulajdonosnak vagy családtagnak kell lennie a boltban.

További két mentesítést is tartalmaz a tervezet: az építőanyag-kereskedőknél egész évben, a kertészeteknél március 15-e és október 15-e között lehetővé tennék a vasárnapi nyitva tartást, ha a tulajdonos szolgál ki.

A házhozszállítás szabályairól nem értekezik a részletszabályokat felsoroló rendelet.