Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 14., szombat

19.894 - ​Ballán Mária > Vikidál Koppány Gyula igazsága! - Passzio.hu - Cikipédia 5. - Az igazság ideát van? - ADD TOVÁBB!


Feladó: Mária
​​
Ballán

Dátum: 2015. február 14. 21:25
Tárgy: Vikidál Koppány Gyula igazsága! - Passzio.hu - Cikipédia 5. - Az igazság ideát van?

http://www.passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=32325

zság ideát van?

Cikkek

Érthető, hogy most kell - még az elején - minden port elverni Vikidál Gyulán, hiszen ha nem így tennének az István a király szervezői, akkor jogosan jönnének majd nyáron a kritikák, fanyalgások, hogy ez azért nélküle nem az igazi. Hazugságokat terjeszteni, félre magyarázni dolgokat pedig szégyen. Úgy tűnik, túl nagy a tét. Ha egy ilyen "apróság" miatt - hogy Vikidál nélkül áll fel a régi csapat - megbukna a produkció, az nagyon sok ember zsebének fájna. Ezért azt a megoldást találták jónak, hogy sárba kell tiporni azt a művészt, akitől igazán naggyá válhatott az 1983-as rockopera! Mai témánk beharangozója a hamarosan megjelenő interjúnak! - Fier

​y​

Sokáig híresztelték Gyula ügynök voltát. Lehet, hogy így volt (sőt, biztos), de akiket akkoriban beszerveztek, azokat általában rendesen meg is félemlítettek. Azt gondolom, hogy megbűnhődött azóta már ezerszer. Elvesztette a legjobb barátait, zenésztársait, és fellépési lehetőségek százait. Arról nem is beszélve, hogy napjaink politikusai és azok kiszolgálói milliószor rosszabb dolgokat tesznek velünk naponta, így talán joggal kérhetem, hogy lépjünk már tovább!

Vikidál Gyula jó ember. Egyik legutóbbi beszélgetésünkkor éppen Schuster Lóránt betegségéről érdeklődött, nagyon aggódott érte. Azt mondta, hogy adja meg a jó isten, hogy mielőbb kigyógyuljon ebből a félelmetes betegségből, újra színpadon álljon! Mint tudjuk, Lórival nem a legbékésebben váltak el, az óta is tart a "harag", de tudom, a tisztelet és a szeretet továbbra is ott lobog bennük egymás iránt. Mint az közismert - kellene, hogy legyen -, Vikidál Gyulát énekes társaival együtt néhány évvel ezelőtt csúnyán megbántották. Idézzük fel:

"A 25. születésnap előtt azonban újabb parázs vita borzolta a kedélyeket. A negyedszázados jubileum méltó megünneplésére a darab jogaival rendelkező Zikkurat produkciós iroda, a szerzőkkel egyetértésben, úgy döntött, vadonatúj, országos castinggal kiválasztott szereplőgárdával állítja színpadra a rockoperát. A válogatás az M1 képernyőjén zajlott, szép sikerrel, de az örömbe üröm vegyült az eredeti, "leváltott" szereposztás miatt. Ráadásul Rosta Mária producer megtiltotta a Mandala Színháznak, hogy játssza a darabot, ami érintette a 25 évvel korábbi főszereplőket, Varga Miklóst, Vikidál Gyulát és Nagy Ferót. A tiltásból sértődés lett, Nagy Feró úgy vélte, a producer asszonyt a rosszindulat vezérli, míg Varga szerint attól félnek, hogy elhomályosítanák az új szereplők teljesítményét.

Ám a nyilatkozatháború itt nem állt meg. Bródy János azt rótta fel a korosodó rockereknek, hogy 25 éve csak playbackről éneklik az Istvánt, később felmerült az is, hogy Vargáék már nem is tudnák elénekelni a szerepeiket. Varga Miklós akkor közleményben reagált. Az előadás jogtulajdonosa nem járul hozzá, hogy akár én, akár Vikidál Gyula barátom a színpadra lépjünk ezzel a művel - áll Varga közleményében. - Hogy miért? Erre csak homályos válaszok születtek... Le vagyunk tiltva, és kész. Elképesztő vádak jelentek meg. Kezdve azzal a kijelentéssel, hogy az eredeti szereplők már képtelenek elénekelni a szerepeiket.

Ezzel szemben Rosta Mária kijelentette, mentorként szívesen látta volna A Társulatban Vargáékat, de ők nem fogadták el a felkérést. A producer szerint jobb lett volna, ha a "nagy öregek" méltósággal adják át a helyüket az újaknak, ám ez nem sikerült. Az elmúlt öt évben azonban csitultak a kedélyek, Varga Miklós és Nagy Feró is ott lesznek a 30 éves jubileumi előadásban."
- Blikk

Varga Miklós és Nagy Feró túltették magukat a vitán, hogy alaposan megtépázták őket, de Vikidál nem ilyen ember. Rosta Mari a heti sajtótájékoztatón (hol máshol?) nyilatkozta az egyik kereskedelmi csatornán, hogy Vikidál azért nem került be a régi-új stábba, mert először is elfelejtette, hogy felkérték, aztán meg nem vállalta, nem vette komolyan. Csak a lényeget nem árulta el, hogy Vikidálnak volt egy kérése! Az pedig úgy hangzott, hogy amennyiben ugyanabban a médiában bocsánatot kérnek tőle, amelyikben keresztre feszítették, akkor természetesen örömmel vállalja. Nos, a bocsánatkérés elmaradt, így az eredeti Koppány nélkül megy le az előadás. Ez egyébként már azért is jobb így a szervezőknek, mert igen sok pénzt fektettek az őt helyettesítő Feke Pálba, úgy néz ki, hogy eljött az idő, hogy végre visszaadjon valamit. Vikidál pedig azt csinál a sértődékenységével, amit csak akar. Szomorú ez és szégyen!

Azt se felejtsük azért el, hogy ha már évek óta azzal alázzák Vikidál Gyulát, hogy nincs hangja, akkor vajon mi a jó isten púpos hátú vaklováért kérték fel őt újra énekelni? Most akkor mégis van hangja, vagy csak teljesen tisztában vannak azzal, hogy ha Gyula szerepel a produkcióban, az onnantól sokkal hitelesebb és eladhatóbb lesz? Úgy döntöttek, hogy egyszerűbb egy embert bántani, mint igazat adni neki!

Amikor először vitték színpadra a műsort, még nem voltak igazi kapitalisták kis hazánkban, nem nagyon voltak politikai nézetkülönbségek sem, akkor még jó volt nekik Vikidál Gyula, aki olyan őserővel énekelte Koppányt, hogy az óta sem találják méltó utódját! Később kitalálták - a "tehetségtelen kutatók" után, szabadon -, hogy ők is "megmarketingelik" a produkciót, nem a zenészek, színészek közül, hanem az "utcáról" választanak majd új sztárokat, hiszen olcsók és úgy táncolnak, ahogy a tulajdonos füttyent. Csak halkan jegyzem meg, hogy akkor ez a tévés vetélkedősdi nagy divat volt. Na, jött is az óriási felháborodás mindenfelől, hát gyorsan ki kellett találni, hogy a régiek szart sem érnek, akik erre még védekezni sem tudtak megfelelően, de még ez sem volt elég a jogok őrzőinek, hát ügyesen letiltották, hogy bárki más az engedélyük nélkül játssza, előadja az István a királyt.

Az Alföldi-féle világ borzalomra emlékszünk, ugye? Az már semmi másról nem szólt, csak a pénzről és a politikáról. Másról nem is nagyon tudott szólni, hiszen egy értelmetlen, zagyva valami kerekedett ki belőle. Varga Miki és Nagy Feró lógó orral tértek vissza, de Vikidál nem! Nyilván neki is jól jött volna a pénz, de úgy érezte, előbbre való a becsület - a több éves meghurcolás után ez is érthető -, és jól is tette, hogy ehhez a megfogalmazhatatlan marhasághoz nem adta a nevét. Varga Mikiék pedig hiába szerepelhettek pár percig a világot jelentő deszkákon, ugyanúgy alázottak lettek! Az embernek sírni támadt kedve, amikor meglátta őket méltánytalan szerepükben! Ennél ők mindenképpen többet érdemeltek volna!

Végre eljött az idő, hogy újra a hajdani sikercsapat mutassa meg, hogyan is kell az István a királyt eljátszani, elénekelni, de mint már tudjuk, örömünk nem lesz teljes. Néhány régi szereplőt kihagyva, énekesek, előadóművészek helyett celebek, aktuális sztárocskák kerültek a produkcióba. Értem én, hogy így még nagyobb lehet majd az érdeklődés, mert lesznek, akik az "öregek" miatt mennek el, míg a médián nevelkedett új nemzedék pedig a fiatalok miatt lesz ott a Királydombon és a többi helyen, de ez így akkor sem korrekt!

Vikidál Gyulát pedig nem kell félteni! Egy nagyon okosat húzott, amikor elvállalta az új magyar rockopera, a Vazul vére egyik főszerepét! A félrevezetett tömegek legalább megtudják az igazságot, hogy tud-e énekelni még, vagy sem. Vikidál bevállalta és meg is fogja mutatni országnak, világnak! Nekünk pedig majd nem kell susmogni a kiskocsmák mélyén, szajkózni, amit a média kitalált, hanem lehet végre önálló, saját véleményünk is!

Nem kell sárba tipornunk senkit, várhatjuk örömmel, jó érzéssel is a bemutatkozást, mert nekünk egy fillér hasznunk sincs abból, hogy mi az igazság, mi nem rettegünk, ha meghalljuk Vikidál Gyulát, mi drukkolunk neki, hogy sikerüljön bebizonyítani igazát! Ki álljon mellé, ha nem a magyar zenét szerető nép?

Egyébként Vikidál Gyula rendszeres vendége a Mobilmánia zenekarnak, akik járnak Zefiék koncertjeire, azok már tudják, hogy e téren nincs mitől félni... Számos alkalommal lépett már fel a Triász együttessel is! Ezen kívül, hamarosan újra élvezhetjük a hangját Szegeden a Nyomorultak című előadásban is!

A Vazul vére rockoperában egyébként meglepő módon az "idős" István királyt alakítja majd. Sok sikert Gyula, mi ott leszünk április 12-én a Csepeli Munkásotthonban, az első fellépéseden a Vazul Vére előadáson, és elmegyünk a többire is!

Fiery

mjozsef.fiery@gmail.com