Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2013. január 28., hétfő

16.297 - Frigyesy Ágnes: Utazz velünk a csíksomlyói búcsúba! Csaba testvér első levele a zarándokokhoz!


Feladó: Frigyesy Ágnes
Dátum: 2013. január 28. 7:55
Tárgy: Utazz velünk a csíksomlyói búcsúba! Csaba testvér első levele a zarándokokhoz! Add tovább!
Címzett: Kutasi József Antal

Kedves Barátaim,
örömmel továbbítom és kérlek adjátok tovább Csaba testvér első levelét
a Csíksomlyó expressz és a Székely gyors leendő zarándokutasaihoz!
Az út részleteiről Csaba testvér levele után olvashattok!
Akit érdekel az zarándokút, kérem, nálam jelentkezzen!
                                                                             

Jelentkezni lehet: Frigyesy Ágnes újságírónál
                                     Telefon: 06-20/383-1417
                                     E-mail: frigyesy@gmail.com
_______________________________                                                                             

Feladó: Csaba Böjte
címzett: Frigyesy Ágnes
Dátum: 2013. január 11. 18:20


                           Böjte Csaba OFM az Össznemzeti zarándokvonat fővédnöke
                                 

                      Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok,                      

s akik terhet hordoztok ..." Mt 11,25

Csaba testvér első írása a Csíksomlyó expressz

és a Székely gyors leendő zarándokutasaihoz


Istennek legyen hála, napjainkban sokan zarándokútra kelnek. Gyalog, biciklivel, autóval, vonattal mind többen elindulnak szomjasan, a belső újjászületés vágyától vezetve, a megvilágosodás reményében, egy személyes találkozóra az élő Istennel.  Tavaly, a hivatalos adatok szerint,  csak Santiago de Compostelaba négyszázezernél több zarándok kelt útra, megtéve 25-3o nap alatt, több mint nyolcszáz kilométert, hogy megtisztuljanak és önmagukkal, Teremtőjükkel találkozhassanak.

 

Évről évre mind többen jönnek Csíksomlyóra,  Székelyföld ősi, szent zarándokhelyére is. Természetesen az év bármelyik napján útra lehet kelni, vagy meg lehet érkezni, mert a belső vágytól sarkalt zarándoklatok logikája nem igazodik naptárhoz, szervezők pontosan kidolgozott terveihez, mégis a legtöbben Pünkösd szombatjára jönnek Csíksomlyóra! Erre az alkalomra évek óta  Budapestről  külön zarándokvonat indul, hogy a testvérek együtt imádkozva, térben-időben utazva, egymáshoz is, Teremtőjükhöz közelebb kerüljenek. A szervezők, akik maguk is hosszan járták ezt az utat,  felkértek, legyek e zarándokút fővédnöke! Ezért e lelki, szellemi tisztulás útjára készülő testvéreimet a hátralévő időben hetente, havonta egy-egy gondolattal szeretném bátorítani, alázattal utat mutatni a zarándoklathoz!

 

Oly sokan fáradoznak azon, hogy tornával, egészséges táplálkozással, testüket salaktalanítsák, megtisztítsák. De az ember több mint élő hús, a lelkünk, egész emberi lényünk igényli a belső tisztaságot, mely nemcsak a bűnös, tisztátlan vágyaktól való szabadulásunkat jelenti, hanem a Fénnyel, az élő irgalmas Jósággal való találkozást is. 

 

A zarándok útja során  megérzi, hogy e kufár gyűjtögető élet, a sok nehéz málha lehúzza, szárnyalását megtörve, elvegyíti a föld porával, ezért azokat, - mint a nyár hevében a tó hűs vizére vágyó gyermek a ruháját, mindazt, mi kristálytiszta vízbe való elmerülését gátolja - önfeledten magától leveti.

 

A vándor Isten felé halad, útja során nem nagylelkűen megbocsájt, ő nem fogcsikorgatva engedi el mások tartozásait, hanem a szabad szárnyalástól részegen, azokat, mint ragacsos ócska  rongyokat szégyenkezve hagyja hátra. Igen, Isten jelenlétének fényében,  ő nem véres harcban számol le a kapzsi vágyaival, boldogságra szomjas lelke titkos balga bűneivel, hanem egyszerűen, mint pillangó a hernyó múltjától szabadulva, szárnyatbont a fényben. 

 

A zarándok nemcsak fárasztó kilométereket ró e háromdimenziós világban, hanem mint ki meghallva a lelke ajtaján zörgető Krisztust, útrakel, hogy kitárja az ajtót a végtelenre, egy új világra, hol minden, de minden ajándék, ahol mégis mindennél fontosabb az Ajándékozó maga, kivel nemcsak találkozik, hanem magad is ajándékokat osztó, ajándékká válsz! Jó dolog jónak lenni, bátorító, vigasztaló áldást osztó áldássá válni. Jó a veled való mindennapi létet, társaidnak, a környezeted számára, boldog Mennyországgá tenni. 

 

Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t. 

 

Déva, 2o13 január 11.


Kedves Barátaim,
idén is indul a Székely gyors és a Csíksomlyó expressz
Össznemzeti zarándokvonatként!
Országos siker, felejthetetlen élmény volt!
2013-ban Te/Ön is részese lehetsz ennek az élménynek!             
Időpont: 2013. május 17 - 20.
4 nap félpanzióval, szállás magyar családoknál, utazás különvonattal

Jöjjön velünk Ön is, ünnepeljünk együtt!


                                    http://www.helikon.hu/uploads/webshop_author/3/244/lead_220x220.jpg


A zarándokvonatok fővédnöke Böjte Csaba OFM testvér, akivel
találkozhatunk majd Csíksomlyón és az ezeréves határnál


Jelentkezni lehet: Frigyesy Ágnes újságírónál
                                     Telefon: 06-20/383-1417
                                     E-mail: frigyesy@gmail.com
_______________________________


ssznemzeti különvonattal a Csíksomlyói Búcsúra"
           Székely Gyors - Csíksomlyó Expressz programunkra.
                      NE HAGYJA KI A LEHETŐSÉGET!
                        2013. január 16-tól az ár egységesen
                                      62 900.- Ft/fő


                              

        
                     Csíksomlyói Szűz Mária, könyörögj érettünk!


Idén is indul a

Székely gyors és a Csíksomlyó expressz

2013. május 17-20

A zarándokvonatok fővédnöke Böjte Csaba testvér

.

– Ma már vasút- és pünkösdi zarándokvonat történelem: 2008 májusában indult első útjára a Székely gyors különvonat. Az észak-erdélyi, Várad-Kolozsvár-Dés-Székelyföld útvonalon közlekedő Székely gyorshoz 2010-ben csatlakozott a Lőkösházánál kilépő, Gyulafehérvárt és Brassót is útba ejtő Csíksomlyó expressz.

A különvonatok jelentőségét érzékelteti, hogy a Székely gyors volt az első különvonat a magyarság legnagyobb tömeget vonzó ünnepére, a csíksomlyói búcsúba. A Székely gyors 64 év után az első nappali személyvonatként közlekedett Budapest és a Székelyföld között. A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz szervezése évről évre százaknak ad értelmes munkát, teendőt, ugyancsak több száz székely család fogadhat vendégeket, továbbá a különvonatok szakrális áhítattal várt gyimesbükki érkezése, a magyar mozdonyok tízezrek jóvoltából a helyszínen megéljenzett kigördülése az őrházhoz is hozzájárult egy új, erdélyi zarándokhely kialakulásához.

 

Idén hatodszor kerekednek fel a különvonatok, amelyek ezúttal egyesített szerelvénnyel, oda- és visszaútban egy vonatként közlekednek, és 2013 pünkösdjén immár a hétezredik utasukat is elviszik Csíksomlyóra és Gyimesbükkre. A szerelvényt a MÁV-Start Zrt. állítja ki, az össznemzeti zarándokvonat mozdonya is az államvasút kötelékébe tartozik – tudtuk meg Ungvári Csaba, a MÁV Zrt vezérigazgatójától.

 

Újdonság, hogy 2013-ban először nyílik lehetőség arra, hogy a szükséges vasúthatósági engedélyek megszerzése révén a zarándokvonatot teljes útján magyar villamos mozdony vontathassa. A MÁV-Trakció Zrt. TRAXX típusú gépét a jeles alkalomból a szervezők feldíszítik. A téma: Hunyadi Mátyás. Az úgynevezett mozdonymatrica elkészítésére a szervezők és a MÁV Zrt. december elején közös grafikai tervpályázatot írtak ki, a pályaműveket pedig az akkor élesedő www.hunyadimozdony.hu oldalon lehet megtekinteni és véleményezni. A legjobbnak tartott pályaművet a szakmai zsűri 2013 februárjában választja ki.

 

Az útvonal

 

A különvonat Szombathelyről indul az éjszakai órákban, majd a Sopron-Győr-Budapest útvonalon a hajnaltájt fut be a Keleti pályaudvarra. További belföldi útvonala: Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza. A határ átlépése után a dél-erdélyi villamosított útvonalon – Déván, Gyulafehárváron, Segesváron és Brassón áthaladva – az esti órákban érkezik a Székelyföldre.

Az egyesített zarándokvonat a Székelyföldön kettéválik, és személyvonatként közlekedik: Csíksomlyó (május 18.) és Gyimesbükk (május 19.) napján is reggelente Madéfalváról kirajozva, északnak (Székely gyors), illetve délnek indulva (Csíksomlyó expressz) mennek el az egyes csíki falvakba vendégeskedő utasaikért, hogy a nap végén ugyanoda vissza is vigyék a zarándokokat. Érkezés Budapestre 20-én az esti órákban, majd a Székely gyors-Csíksomlyó expressz onnan még továbbmegy Szombathelyre.

 

A program

1. nap, május 17.

A hazai síneket elhagyva a dél-erdélyi villamosított vasútvonalon, végig magyar mozdonnyal a vonat élén érkezünk Csíkba. Elhelyezés: az al- és felcsíki falvakban faluturizmus keretében székely-magyar családoknál, fürdőszobás házakban, félpanziós ellátással. Az egyes vasútállomásokon a szállásadók várják a vendégeket.

 

2. nap, május 18.

Reggeli után indulás a csíksomlyói Mária-ünnepre a szálláshelyek vasútállomásairól. Érkezés Csíkszereda vasútállomására, majd a keresztaljakkal gyalog vonulunk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Egyénileg meglátogatható a Csodatévő Szűz Mária szobra a csíksomlyói kegytemplomban. Estebéd a vendéglátóknál, vagy falusi vendéglőben.

 

3. nap, május 19.

Május 19-én felejthetetlen hangulatú vonatozás vár ránk. De előbb reggeli a vendéglátóknál, majd indulás a Gyímesekbe, a történelmi Magyarország határán álló vasúti őrházhoz. Alcsíkból és Felcsíkból két különálló vonatként érkezik Csíkmadéfalvára a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz. Madén összekapcsolják a szerelvényeket, és együtt haladunk tovább a következő útvonalon: Karakó-völgyhíd–Lóvész–Gyimesközéplok–Gyimesbükk, a történelmi Magyarország vasúti határállomása. A megérkezést követően elsétálunk a vasútállomásról a történelmi határon magasodó Antalok sorkán a vidéket vigyázó, 1629-ben emelt Rákóczi várhoz, illetve a Tatros partján álló, felújított MÁV-őrháznál zajló megemlékezések színhelyére.

 

4. nap, május 20.

A Székely gyors és a Csíksomlyó expressz közös szerelvénye a kora reggeli órákban indul Erdély déli vasútvonalán Magyarországra.

 

Jelentkezés: Frigyesy Ágnes újságírónál: frigyesy@gmail.com címen vagy a mellékelt telefonszámon: 06-20/383-1417.

 

Frigyesy Ágnes

A szerző felvételeivel