Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. január 5., vasárnap

18.338 - Elnöki rizsa újév hajnalán: > Na persze. Hogy lehet ennek az új esztendőnek már az első perceiben ekkorát hazudni?



Elnöki rizsa újév hajnalán 
2014.01.01. 20:26 Proszektura 

Ilyen Savanyú Jóska stílusban régen hallottam politikust szónokolni. Ehhez képest Antall József maga volt a Hofi Géza. Ez az Áder beszéd közben olyan képet vágott, mint a foghúzásra váró páciens, akinek már benyomták az ínyébe az érzéstelenítő injekciókat. 

Félreértés ne essék, nem azt kívántam volna, hogy táncra perdüljön a kamera előtt, mint Gyurcsány, de legalább kicsit elmosolyodott volna. Csak egy icipicit. De ő csak állt ott, mint egy faszent... 

A köztársasági elnökünk újévi köszöntőjében a hazaszeretet emelte ki, mégpedig az életörömmel megélt hazaszeretetét. 


"Történelmünk 2014-es esztendejének lapjára egy szót most én is szeretnék felírni. Egyetlen szót. A hazaszeretet szavát. A nagy szavak pátosza helyett az életörömmel megélt hazaszeretetét. Egyszerű kimondását annak, hogy szülőföldünk épp úgy a sajátunk, mint szüleink vére az ereinkben." 

Több bajom is van ezzel a beszéddel. 

Először is, erről a hazaszeretetről egy régi átkosbeli vicc jutott eszembe, miszerint május elseje akkoriban a kikelet és a hazaszeretet ünnepe volt. Mert, hogy a felvonulásra kikelet menni, jóllehet mindenki hazaszeret volna menni. 

És milyen duma volt már, hogy "A nagy szavak pátosza helyett"? 

Hiszen éppen, hogy ilyen semmitmondóan patetikus beszédet már rég nem hallottam! Micsoda süketelés millió és millió élet szőtteséről, a szeretet fonaláról, reményről, a szívről, meg a magyarul szólított édesanyánkról! 

De a csúcs mégis az volt, amikor arról hadovált, miszerint a szülőföldünk épp úgy a sajátunk, mint szüleink vére az ereinkben. 

Na persze. Hogy lehet ennek az új esztendőnek már az első perceiben ekkorát hazudni? 

Egyrészt a szüleink vérét már rég kiszipolyozták, mégpedig éppen ők, a mindenkori hatalmon lévők, másrészt pedig a szülőföldünk sem a sajátunk. 

Nem is volt az soha. 

Pár ezer ember birtokolta és birtokolja ma is a termőföldjeink döntő részét, de ugyanígy legszebb erdeinket, vizeinket is. 

Sokak viszont már az állítólagos szabadságban eltelt utóbbi huszonöt évben váltak teljesen földönfutókká, vagy éppen mostanában veszítik el még azt a 50-60 m2 területet is, amit saját lakásuknak tekinthettek. És a jobbik esetben legfeljebb bérelhetnek majd egy lukat valahol, talán éppen Ócsán. 

Rosszabbik esetben viszont mehetnek ők is az utcára, de még ott sem akárhová. A melegebb, fedettebb helyeket kerüljék ám, mert újabban ott is tilos tartózkodniuk. 

Azután vannak több százezren, sőt egyre többen olyanok is, akik már nem is itthon a szülőföldjükön laknak, hanem valahol Angliában. 

Nem tudom, mit szóltak ezek az emberek valamelyik aluljáróban, a rendőröktől tartva, netán Ócsán vagy éppen Angliában, ahhoz a köztársasági elnöki dumához, miszerint: "Van hazánk. Van múltunk és van jövendőnk." 

Kapcsolódó: 
   RTL II: Áder János újévi köszöntő beszéde (01:55) 
   Magyar razzia áldozataira emlékeztek Csúrogon