Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. január 7., kedd

18.342 - A szabályváltozások növelik a gyermekek jogi garanciáit


Feladó: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 
Dátum: 2014. január 6. 14:33
Tárgy: A KIM heti hírlevele
Címzett: jozsef@kutasi.eu


A KIM heti hírlevele 2014-01-06
A 2014-es évvel megkezdődnek Magyarországon is az első világháború századik évfordulójára történő megemlékezések, a kormány a központi rendezvények mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is szeretné megadni a lehetőséget a méltó emlékezésre - mondta közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek. Hírlevelünkben olvashat továbbá a Zágrábi Magyar Intézet megnyitó ünnepségéről, a közigazgatási szervezetek elektronikus szolgáltatásainak felügyeletét ellátó hatóság létrejöttéről, valamint a január elsejétől életbe lépő módosulásokról.
Harminchét ülést tartott 2013-ban a kormány

Harminchétszer ülésezett 2013-ban a kormány, ebből négy alkalommal vidéken. A tanácskozások során mintegy 1700 törvényjavaslatot, kormányrendeletet és -határozatot tárgyaltak meg a miniszterek, a 2010-es kormányváltás óta a legtöbbet - derül ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak (KIM) az MTI érdeklődésére készített összeállításából.

Ha jogalkalmazással nem megy, jogalkotással kell rendezni az ügyet

Navracsics Tibor szerint a Kúria devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos döntésének legfontosabb megállapítása az, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizahitelügy, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. A miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy szerinte a kormány az elmúlt években jól élt a kétharmados többséggel.

Magyar kulturális intézet nyílt Zágrábban

Horvátország és Magyarország barátságát leginkább a tudományos és kulturális kapcsolatok erősítésén keresztül lehet elmélyíteni, ezt a célt szolgálja az új Zágrábi Magyar Intézet - jelentette ki Navracsics Tibor pénteken a horvát fővárosban az intézmény megnyitó ünnepségén.

Zalaegerszeg felelősen gazdálkodott

Zalaegerszegtől 965 millió forintos fejlesztési hitelt vesz át a központi kormányzat. Ez az összeg csekély más, milliárdos adósságot felhalmozó önkormányzatokéhoz képest, mert a zalai megyeszékhely felelősen gazdálkodott – jelentette ki Navracsics Tibor pénteken Zalaegerszegen.

A régió nemzeteinek együtt kell működniük

Közép-Európa nemzeteinek együtt kell működniük a boldogulásukhoz - többek között erről beszélt Navracsics Tibor Lenti várossá nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából szombaton.

A szabályváltozások növelik a gyermekek jogi garanciáit

Az Országgyűlés a gyermekek érdekeire tekintettel fogadta el azokat a törvényjavaslatokat, amelyek decembertől növelik számukra a jogi garanciákat - mondta a gyermekbarát igazságszolgáltatást célzó jogszabályváltozásokról Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

2014-ben megkezdődnek az első világháborús centenáriumi megemlékezések

A 2014-es évvel megkezdődnek Magyarországon is az első világháború századik évfordulójára történő megemlékezések, a kormány a központi rendezvények mellett a civil szervezetek és az önkormányzatok számára is szeretné megadni a lehetőséget a méltó emlékezésre - mondta közigazgatási tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Egyszerűbb és rövidebb ügyintézés, gyorsuló büntetőeljárások és újabb gyermekbarát intézkedések január elsejétől

Csökken az ügyintézési idő, és több ügyet is el lehet majd intézni a kormányablakokban 2014. január elsejétől. Életbe lép az a szabályozás is, amelynek köszönhetően nem dolgozhatnak gyermekek közelében azok, akik szexuális vagy más brutális bűncselekményt követtek el gyermekekkel szemben. Felgyorsulnak a büntetőeljárások a szakvélemények elkészítésére szabott határidők rövidítésével, valamint soron kívül értékelhető lesz a bírók és ügyészek tevékenysége. Az év első napjától egységessé válik a közszférában adható bankszámla-költségtérítés, és a katonák továbbfoglalkoztathatóak lesznek a közszolgálatban. Emellett a közérdekű bejelentésekről szóló törvény hatályba lépésével tovább bővül a kormány korrupcióellenes intézkedéseinek sora.

Létrejött a közigazgatás elektronikus szolgáltatásait felügyelő hatóság

Lezárult a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium „E-közigazgatási irányítás megújítása a központi közigazgatásban” című (ÁROP 1.2.20.) kiemelt projektje, amely a közigazgatási szervezetek elektronikus szolgáltatásainak felügyeletét ellátó hatóság működési feltételeinek kialakítását biztosította. Az Elektronikus Ügyintézési Felügyelet intézményesíti egy olyan integrált nézőpont és irányítás kialakítását, ami által a szervezetek jobban ki tudják használni a már működő és a jövőbeli információs és kommunikációs technológiai (IKT) eszközeik értékeit.