Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. január 17., péntek

18.354 - Csákó Attila - 2014. január 16.> Oroszok építik a két új paksi erőművi blokkot - miután megállapodás született erről Oroszország és Magyarország között.

A kutya ugat

Oroszok építik a két új paksi erőművi blokkot – miután megállapodás született erről Oroszország és Magyarország között.

Az ellenzék máris megkongatta a vészharangot: Mesterházy Attila MSZP-elnök és frakcióvezető szerint Orbán Viktor puccsot hajtott végre saját népe ellen a megállapodással. A szocialisták közölték, ha kormányra kerülnek, felülvizsgálják a vállalt kötelezettséget. Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint fennáll a veszélye, hogy „Orbán Viktor eladja az oroszoknak Magyarországot”.

Jávor Benedek, az Együtt-PM független képviselője szerint Orbán Viktornak nem volt joga megállapodást kötni a bővítés legfontosabb paramétereiről. Szerinte az egyezség nem a magyar társadalom, hanem az Orbán-kormány és a fideszes gazdasági holdudvar érdekeit szolgálja. Azt már elfelejtette hozzátenni, hogy „főnöke”, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője még miniszterelnökként úgy vélte, a blokkok megújítása nagyban hozzájárul az ország energiabiztonságához. Tegnap aztán szinte egymásra licitálva hangzottak el újabb és újabb ötletek parlamenti vitanapról, népszavazásról.

Ezek hallatán egy régi mondás jut az eszembe: a kutya ugat, a karaván halad!

Úgyhogy inkább nézzük meg, mit is hoz nekünk a beruházás: a paksi atomerőmű a legnagyobb magyarországi villamosenergia-termelő egység, részesedése a termelésből negyven százalék. A hazai erőművek közül a legalacsonyabb áron termel áramot. Mivel a gazdaságnak több energiára lesz szüksége a következő évtizedekben, nem mindegy, hogy ezt milyen áron kapják majd meg a vállalkozók. És természetesen az emberek.

Az új reaktorokkal megnő az erőmű teljesítménye, s ezzel növelhető Magyarország energetikai függetlensége. A paksi projekt is része annak a nemzeti energiapolitikának, amely során – a függőség csökkentése érdekében – a kormány visszavásárolta az oroszoktól a Mol 21,2 százalékát, a németektől az E.On gázüzletágát, s jelenleg is tárgyalnak közműcégek visszavételéről.

A paksi bővítéssel csökkenhet az ország gázfüggősége, kevesebb importra lesz szükség, ami e nyersanyag magas ára miatt nem mellékes. Másfelől az üzlet fejében akár a gázszállítási szerződések kialkudása során – bár cáfolták, hogy ez szóba került a tárgyalásokon – engedékenyebb lehet majd az orosz partner. A korábbi tervekkel ellentétben a magyar beszállítók részesedése pedig nem harminc-, hanem negyvenszázalékos lesz, ezzel újabb munkahelyek jöhetnek létre. A beruházás teljes becsült értéke az alkalmazott technológiától függően akár négy-ötezer milliárd forint is lehet. Így a bővítés hozzájárul a beruházások növekedéséhez és ezáltal a GDP bővüléséhez.

A két új blokkot az orosz Roszatom – nem mellesleg húsz külföldi reaktorblokk építésére van megbízása, és tárgyal még negyven továbbiról, a nukleáris iparág teljes spektrumát lefedi – állami konszern építi meg, a 10-12 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít. A költségek négyötöde származik az oroszokkal kötendő pénzügyi megállapodásból, a maradék egyötöd magyar önerő. A harmincéves futamidejű kölcsönt vélhetően a piaci kamat alatt kapjuk, ez pedig javítja a projekt megtérülési mutatóit. A nukleáris energia környezetvédelmi szempontból is jó választás, mert az atomerőművek nem bocsátanak ki káros gázokat. És a biztonság is garantálható, hiszen a fukusimai baleset nyomán elrendelték az erőművek teljes átvilágítását Európában, s egy reaktort sem kellett leállítani szakmai okokból.

És, hogy miért az oroszok építik?

Mert értenek hozzá, és anno Paksot is ők „húzták” fel, így mondhatni, hazajönnek.

Az pedig nem igaz, hogy önkényes a megállapodás, hiszen még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ja, hogy ott biztos átmegy a kétharmad miatt – tetszettek volna kormányozni nyolc éven át, nem csak hazudni reggel, éjjel, meg este, s akkor most nem lenne kétharmada a kormánypártoknak.

Amúgy az egyezségnek az ellenzék is örülhetne, hiszen, ha hatalomra kerülnek 2030-ban, akkor sem lesz mindegy, mibe kerül majd az energia, s addigra már vígan üzemelnek az új blokkok.

Csákó Attila - 2014. január 16. Álláspont