Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. január 17., péntek

18.357 - Dancsó József, Orosháza jelenlegi polgármestere lesz a Magyar Államkincstár új elnöke

Varga: Ez rögtön világossá vált
2014. január 17., péntek 18:35 , forrás: MTI, szerző: TÁ
Varga: Ez rögtön világossá vált

A kormány az elmúlt években folyamatosan stratégiai partnernek tekintette az önkormányzatokat, és a jövőben is arra koncentrál, hogy a települések fejlesztései ne álljanak le, hanem a tervek szerint megvalósuljanak – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Szolnokon, az önkormányzati adósságkonszolidációról tartott sajtótájékoztatóján.

Amikor 2010-ben a Fidesz átvette az állam irányítását, hamar világossá vált, hogy a felhalmozódott adóssággal valamit kezdeni kell, „mert az ország egyébként nem tud egyről a kettőre jutni” – emlékeztetett a politikus. Ezért indult el az elmúlt három évben egy konszolidáció, amelynek keretében nemcsak az állam adósságának növekedését állították meg és fordították vissza, hanem sikerült segíteni a devizahitel csapdájába került embereknek, és komoly lépések történtek azért is, hogy a településeket megszabadítsák adósságterhüktől – mondta Varga Mihály.
Ők is kiszabadultak az adósságcsapdából
Legutóbb január 15-én érkezett hír az önkormányzati adósságkonszolidációról: Szekszárd teljes, több mint kétmilliárd forintos adósságát átvállalja a kormány – ismertette Hende Csaba szerdán a tolnai megyeszékhelyen. Salgótarján utolsó 1,1 milliárdos tartozásának megszűnéséről Balog Zoltán, míg Esztergom 20,5 milliárd forintos adósságának átvállalásáról Németh Lászlóné beszélt.

A miniszter – miközben felidézte az önkormányzati adósság átvételének lépéseit – jelezte: eddig az 1200 milliárd forintos adóssághalmaz 880 millió forintos részét vették át, és most február végéig a maradékot is rendezik. Ezután jön majd a „hogyan tovább” időszak, mert az nyilván örömteli helyzet, ha az önkormányzatnak nincs adóssága, de ha a fejlesztésekre is kevesebb pénze van, akkor az nehézséget jelent – fogalmazott Varga.
Teljesen megszabadulnak

Ezért 2014-től átszervezik az európai uniós támogatások felhasználását és így a kormány is sokkal közvetlenebbül fog részt venni a pénzek elosztásában. Lehetővé teszik, hogy a megyék is uniós támogatásban részesüljenek, így több olyan operatív program lesz, amelyhez megyei forrásokat társítanak – mondta a miniszter.

Ismertetése szerint az első tervezési szakasz elkészült, és például Jász-Nagykun-Szolnok megye a 2014 és 2020 közötti időszakban 54 milliárd forintos területfejlesztési forráshoz juthat hozzá. Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere bejelentette: a kormányzat a korábbi 13,7 milliárd forintnyi adósság átvállalása után most 6,7 milliárd forintot vállal át az önkormányzattól, amely ezt követően teljesen megszabadul adósságterhétől.
Dancsó került a Magyar Államkincstár élére

Dancsó József, Orosháza jelenlegi polgármestere lesz a Magyar Államkincstár új elnöke – jelentette be Varga Orosházán, az adósságkonszolidációról szóló sajtótájékoztatón. A fideszes országgyűlési képviselőt február elsejével nevezik ki a Magyar Államkincstár elnökének – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga kiemelte: az elmúlt hetekben több alkalommal konzultált Dancsó Józseffel, ezt követően kérte fel a poszt betöltésére. Személyében megfelelő ember áll majd a kincstár élén, jó ismerője a szakterületnek, nemcsak mint polgármester és képviselő foglalkozott ezzel a szakterülettel, szakmai végzettsége, a civil életben betöltött szakmai múltja is a pénzügyi területhez kapcsolódik – mondta a miniszter.