Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. május 5., szombat

23.016 - A Magyarnóta Ünnepnapja ​budapesti Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, ​június 14-én


Feladó: MVSZ Sajtószolgálat
Dátum: 2018. május 4. 13:52
Tárgy: A Magyarnóta Ünnepnapja
Címzett: 
​jozsef@kutasi.eu​


Kedves MAGYARNÓTA KEDVELŐ! 

 

A magyar kultúra sok pilléren áll – ezek közül egy nagyon összetartó erő, műfaj a "népies műdal", azaz a magyarnóta! Évszázadokat és generációkat köt össze a világ minden táján élő magyarok közös dalainak szerves része. A magyar nóta szerzői között irodalmi és zenei nagyságok is vannak – ahogy olasz rokonainál, a nápolyi daloknál. Az elmúlt évben a magyarnóta megkapta a megtisztelő HUNGARICUM elismerést is! Ezzel együtt még mindig nem tartozik a támogatott műfajok közé – bár van már (részben) rádiója is, a Dankó Rádió.

A magyarnóta szerzői és előadói, valamint az ezt a zenét megszólaltató zenészek (többnyire muzsikus cigányok) nagy lelkesedéssel rendeznek kisebb-nagyobb előadásokat, azonban mind ezidáig nem volt hivatalos ünnepnapja a magyar nótának, nem volt szakavatottak által odaítélt Életmű-díj sem, amivel az évtizedek óta színvonalasan működő művészeket, prímásokat, zenei szólistákat, és a műfaj népszerűsítéséért sokat tevő személyeket évente díjazták volna. A tavalyi első próbálkozás után az idén végre az EEMI szakmai támogatásával létrejön a MAGYARNÓTA ÜNNEPNAPJA, amit a legnagyobb nótaszerző ikon, DANKÓ PISTA születése napján, ezentúl minden évben

​​
június 14-én tartanak. Az idén a nagyszabású programot június 16-án, szombaton délután 4 órától tartják az új, lágymányosi TÜSKECSARNOK-ban. 


A Magyarnóta Ünnepnapját Éliás Tibor énekes, zeneszerző alapította meg a MUSICA HUNGARICA PRODUKCIÓ keretében. Ő így fogalmaz (aki civilben az Országos Trianon Társaság Művészeti Igazgatója):

– Jónéhányan azt gondoltuk, segítünk a magyar nóta népszerűsítésében, elismerésében, a fiatalokkal történő megkedveltetésben, ha idén is megrendezzük ezt a szép hagyománynak induló rendezvényt. Ráadásul idén van a nagy szerző 160. születésnapja, és a RAJKÓ zenekar 65. születésnapja! 

Úgy gondoljuk, egy ilyen, nagyszabású nótaünnep fontos a műfaj és az azt művelők, no meg a nótakedvelők szempontjából – hosszú távon is! Ezért a tavalyinál is nagyobb közreműködő gárdával és táncegyüttessel, nótakörrel kiegészítve kínálunk minőségi műsort.

A már jól ismert nagy nevek mellett meghívtunk fiatal tehetséges művészeket is! Bemutatunk három kiemelkedően nagyszerű művészt, akik nagyon szeretik a magyarnótát, ám igazán más műfajban lettek nagyok, de mind a hárman kapcsolódnak a magyarnótához: Bangó Margit Kossuth-díjas is énekel magyarnótát, ahogy Sass József is, nem is akárhogyan…, és Nyári Károly erre az alkalomra írt Dankó Pista zongoraátiratát mutatja be!

Az idén is átadjuk a műfajért évtizedek óta magas szinten sokat tevő énekes művészek, (3-3 hölgy és férfi), 2 prímás, 2 szólista zenész és 2 szervező részére a DANKÓ PISTA Életmű-díjat a dísz-oklevéllel. Az idén a tavalyi 30 kitüntetett személyt kérjük fel, javasoljanak két-két személyt ezekben a kategóriákban az Életmű szakmai díjra.

A díjazottaknak az EMMI egyik vezető munkatársa és egy-egy prominens személyiség adja át az elismeréseket. 

Éliás Tibor nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a produkció sok mindenben újszerűséget vonultat fel. A műsor belépti díját úgy állapítottuk meg, hogy mindenki megengedhesse magának a részvételt, egy mozijegy áránál is kevesebb, 2.000 Ft-tól indul, és amennyiben nyereség maradna, azt az összeget a Rajkó zenekar fenntartására, a zenész utánpótlás nevelésére szeretnénk átadni.

Óriási feladatot végzünk (támogatók nélkül és teljesen haszon és más segítség nélkül), de azt remélem, a kedves nótarajongók örülni fognak egy ilyen műsornak, a művészek és közreműködők pedig a szakmai elismerésnek! Ügyes szervezők tudomásom szerint autóbuszokat szerveznek a Magyarnóta Ünnepnap megtekintésére az ország különböző részeiből, Nyíregyházától Péteriig, de tudok Felvidéki, sőt Szerbiából érkező buszos látogató csoportokról is – amit persze Budapest megtekintésével kötnek egybe, így lehet egy kerek szép napot eltölteni a Gála műsorral együtt akár 5 ezer forintért! Még van annyi idő, hogy aki teheti, szervezzen hasonló buszos, vagy vonatos látogatást erre a minden szempontból különleges és élvezetes programra! Mindenben segítünk annak, aki szervezni szeretne, és ha megkeres bennünket ezen a telefonszámon: 06/70-3882244. Különlegesség, hogy aki segít másoknak is eljönni a műsorra és minimum 6 jegyet vesz egyszerre, az gyönyörű, zenés- műsoros CD-t kap ajándékba! Aki csoportos utat szervez hozzánk, annak egyéb kedvezményeket bizosítunk!

https://www.youtube.com/watch?v=aDjDvQIWxe8

A jegyek a www.jegy.hun és ezen a telefonszámon rendelhetők: 06/70 388 2244, vidékre utánvéttel szállítunk, a csoportos rendelésre nagy kedvezményt adunk! (Egyébként a 65 év fölötti nyugdíjasok gyakorlatilag ingyen utaznak a tömegközlekedésen – vonat, busz, metró, villamos... de még a dunai kishajón is!

 

Csináljon egy felejthetetlen családi programot, a Magyarnóta Ünnepnapján, 2018. június 16-án, szombaton 16 órától (várhatóan 20 óráig) a Budapest- Lágymányosi új TÜSKECSARNOKBAN, és akár előtte egy jó kis budapesti városnézést, hajókázást a Dunán, vagy egyéb programot! Fogjunk össze, tegyük a legjobbat A MAGYARNÓTA  DICSÉRETÉRE, FENNMARADÁSÁÉRT...!


Szintén szeretnénk ajánlani a

(R)ÉGI - ÉGI KEDVENCEINK 

KOVÁCS ERZSI & ARADSZKY LÁSZLÓ

EMLÉKKONCERT-et,

ami 2018. május 18-án, pénteken 18-órától lesz a

​​
budapesti Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban.

A közreműködők neve és egyéb információ a mellékletben is található. Ez a műsor a két rendkívül népszerű énekesünk emlékére készült – a legnagyobb slágereiket KÜLÖNLEGES MÓDON felidézve! A látványos műsorban DOBOS ATTILA hatalmas slágereiből maga a szerző-énekes ad elő, de vendég énekes TILINGER ATTILA, TOLNAI ANDRÁS és több nagyszerű énekes!

Jegyek 2., 3., 4 ezer Ft-os áron kaphatók a szervezőknél: Tel: 70/388-2244 és a www.jegy.hu

Őszinte hálás köszönettel 

és tisztelettel:

Támogass

Éliás Tibor

a szervezők és közreműködők nevében

06/70/388-2244, vagy 06/1-486-0336

Továbbította az MVSZ Sajtószolgálat

9592/180504