Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. május 5., szombat

23.017 - ​Dr. Békefy Lajos: ​HÁROM ELNÖKI ​ ​VÁLASZ ​ ​MA​ ​ A​ ​ NEMZETI​ IMANAPON ​ ​ÉS​ ​ A​ ​ MAGYAR ​ ​SAJTÓ?


Feladó: Dr Bekefy L
Dátum: 2018. május 3. 22:12
Tárgy: NAGYON RÁNK FÉRNE EGY NEMZETI IMANAP - AVAGY MI TETTE NAGGYÁ AMERIKÁT? 
Címzett: 

NAGYON RÁNK FÉRNE EGY NEMZETI
​ ​
IMANAP - AVAGY MI TETTE NAGGYÁ  AMERIKÁT? 

​​
HÁROM ELNÖKI
​ ​
VÁLASZ
​ ​
MA
​ ​
A
​ ​
NEMZETI
​  
IMANAPON 
​ ​
ÉS
​ ​
A
​ ​
MAGYAR
​ ​
SAJTÓ?


A világhálónak köszönhetően egy kattintással ott lehetett bárki a washingtoni Fehér Ház Rózsa-kertjében és részese lehetett egyenes adásban vagy visszajátszható videó felvételen a Nemzeti Imanap nyitó ünnepségének. Az Úristen valóban gyönyörű reggelt ajándékozott Washingtonnak, a Fehér Háznak és Amerika jó részének, amint első szavaiban Donald Trump elnök reflektált az időjárásra. Mert mégiscsak angolosan illik kezdeni a beszédet, nem? Közvetlen, kötetlen, jó kedvvel mondott szavai előtt Mike Pence elnökhelyettes vezette fel a reggeli alkalmat és az országos megnyitót. Őt követően különféle felekezetek és vallások közismert képviselői imádkoztak: Billy Graham leányunokája, egy buddhista szerzetes, presbiteriánus hölgy, a hadsereg magas rangú iszlám tisztje, a zsidóságot képviselő főrabbi és egy katolikus kardinális. Mindnyájan a nemzet jólétéért is fohászkodtak. Meg egységért, békéért, igazságosságért, átláthatóságért... Donald Trump elnök emlékeztetett Billy Grahamre, aki 1952-ben Truman elnöktől kérte az addig hosszú időn át szüneteltetett Nemzeti Imanap újra indítását. Az elnök rendeletében ezt meghagyta minden utódának. Sok mindent lehetne írni Trump elnök beszédének közvetlenségéről, de nem elemzést szeretnék írni hosszan, mint ahogyan az elnök is szokatlanul rövidre fogta mondandóját. Ahogyan az imában mi sem beszélünk hosszan. Ha egyáltalán imádkozunk! 

Csak egy valamit szeretnék kiemelni. Ami nagyon fontos üzenet. Trump elnök a jelenlévőket személyesen megcélzó szavait egy-egy vendégre rámutató kézmozdulattal is kísérte, mintha csak családi körben lenne. Biztosan úgy is érezte magát. A nemzet egy nagy családdá válhat az ima idejére is. Alázatban és tiszteletadásban – amint ez a szó többször is elhangzott. Istent és embert tisztelő magatartásformát jelölt mindig. Még az ünnepélyes pillanatok is közvetlenek voltak, oldott légkörű protokollal, amikor hatalmas kézírásos betűivel az elnök aláírta a mai napra szóló ünnepélyes proklamációt a nemzethez. De hogy csak a leginkább kifejező szavakat idézzem, s ennél többet jelen soraimban nem is kívánok közölni, tovább adni, mint ennyit: Mi tette naggyá Amerikát? Erre a maga által feltett kérdésre az elnök három rövid mondattal válaszolt: 1. a kemény munka, 2. az intelligencia, a szellemi találékonyság, 3. és az ima. A fizikai, a szellemi és a lelki komponenseit fogalmazta meg egyszerűen és fejezte ki így Donald Trump a nagy titoknak: egy nemzet felemelkedése hajtóerejének.


Kemény munka.

​ ​
Intelligencia, szellemi találékonyság.
​ ​
Ima.

Ahol ezek az értékek működnek, ahol ezeket az értékeket megbecsülik, ott csúcsteljesítmények születnek. Magyarként nem csak érdemes, de nagyon is szükséges elgondolkodnunk azon, hogy nálunk mi van jelen ezekből, s mi hiányzik nemzetünk, népünk életéből a folyamatos csúcsteljesítményekhez. Mitől és miért nem vagyunk - Amerika? Mit kellene másként tennünk? Hogy a kemény munka helyére ne a rafinált ügyeskedés, kiskapus hazárdjáték, egyéni és családi korrupciós hajlandóság lépjen. Hogy a szellemi találékonyságot ne gáncsolhassák el csoportérdekek, fojtsák el, még kevésbé ne lopják el feltalálóink csúcsproduktumait, s ne folytatódjék az, hogy más égtájak kapják fel és ki közülünk a legtehetségesebbeket. S szakadjon végre meg az a pusztító folyamat, melynek során az ima helyett szennyzuhatagok törnek át minden emberi határt, s válnak a közbeszéd mértékegységévé szitkok és gyűlöletszavak pörgő forgatagában. Már messze nem az ima "tisztítja" meg az emberi beszédet és indulatokat kis hazánkban, s ez óriási baj. Ha nem akarunk nagyon leszakadni más nemzetektől, és potenciálisan tehetséges önmagunktól, akkor be kellene húzni a vészfékeket. És át kellene gondolni nemzeti méretben, Parlamentben, fentről lejjebbig és vissza: mit lehet és életbevágóan szükséges is megtennünk ez ellen, s az amerikai értékrend halvány közelítéséért? A hazánkat emelő kemény munkáért? Szellemi találmányaink itthoni alkalmazásáért? Újra megtanult imákért? Az is döbbenetes, vagy éppen ilyen jellegű „elmaradottságunk" fokmérője, hogy a hazai tájékoztatásban május 3-án alig vagy egyáltalán nem esett szó az USA Nemzeti Imanapjáról. Meg tudja ezt valaki indokolni?! Valami nagyon nincs rendben nálunk! Bizony, egy kis nemzeti imanap ráférne a magyar nemzetre, népünkre, hazánkra, országunkra. Nagyon. A 24. órában járunk…


​​
Dr. Békefy Lajos

Kapcsolódó anyagok az utóbbi időből