Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2018. május 24., csütörtök

23.055/2 - ​Európa a haját tépi, az új olasz kormány mindent felboríthat. < Javítva! > 2018. május 24., 02:36


Feladó:
​​
Georg Engel
Dátum:
​​
2018. május 23. 17:39
Tárgy: Ámokfutásra készül Olaszország - Néhány óra és olyan döntés születik, amibe beleremeghet egész Európa
Címzett: 
jozsef@kutasi.eu​ > Javítva!
​ > 
 2018. május 24., 02:36

Ámokfutásra készül Olaszország - Néhány óra és olyan döntés születik, amibe beleremeghet egész Európa
Olaszország is ringbe száll Brüsszel ellen

„Vigyázó szemetek Rómára vessétek!" – gondolhatják Brüsszelben, ahol most biztos nagy az aggodalom amiatt, hogy mit fog lépni Olaszország azután, hogy körvonalazódni látszik az az irányvonal, amit a rebellis, bevándorlásellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a szintén bevándorlásellenes jobboldali Liga koalíciója nemrég kijelölt. Annyi biztos, hogy Sergio Mattarella államfő még ki sem nevezte az M5S és a Liga közös kormány
​ ​
főjelöltjét, Giuseppe Contét, máris beindult a pánikkeltés, hiszen Itália lehet az első EU-s alapító tagállam, amelynek kormánya nyíltan eur
​ó​
szkeptikus.


A márciusi parlamenti választások eredménye sokak számára meghökkentő, üzenete azonban egyértelmű:
az olaszok nemet mondtak a migrációra, Brüsszelre és a majd egy évtizede húzódó, országot sújtó gazdasági kilátástalanságra.

A most születendő bevándorlásellenes, eur
​ó​
szkeptikus kormány merőben más választ adhat az országot sújtó problémákra. 
Az M5S például a megszorítások helyett egyértelműen a népjóléti intézkedéseket erőlteti a kormányprogramban (hiszen szavazóik többsége is a szegényebb, a munkanélküliség által sújtott déli régiókból jött), a Liga pedig a belügyi tárcákra pályázik, hiszen véget akarnak vetni a migráns
​ ​
simogatásnak, indításként pedig félmillió illegális bevándorlót akarnak kipakolni Olaszországból. Az is unikális jelenség lenne az EU történetében, hogy egy tagállam azzal a kéréssel fordulna az Európai Központi Bankhoz, hogy engedjék el az adósságuk jelentős részét. Pedig erre minden esély megvan.

Európa a haját tépi, az új olasz kormány mindent felboríthat.

Sokan tartották elképzelhetetlennek azt, ami hétfőn Olaszországban megtörtént. Ekkor kereste fel a radikális jobboldali Liga vezetője, Matteo Salvini és a populista Öt Csillag első embere, Luigi Di Maio közösen Sergio Mattarella elnököt, hogy bemutassák miniszterelnök-jelöltjüket és a támogatását kérjék, hogy koalíciós kormányt alakíthassanak. 

Olaszországban március eleje óta tart a bizonytalanság, hogy ki vezeti majd az országot, mert a választáson senki nem szerzett egyértelmű többséget.
Tárgyalások hosszú hetei után viszont most úgy tűnik, két keményen mainstream-ellenes erő szövetsége kerülhet kormányra. 
A kormányfő pedig nem a két pártvezető egyike lehet - a korábban alig ismert firenzei jogászprofesszor, Giuseppe Conte személyében állapodtak meg. A jelölt személyét az elnök még mérlegelheti, ahogy azt is, felhatalmazást ad-e ennek a koalíciónak. 
Ha megteszi,
​ ​
egy olyan kormány alakulhat meg, ami nagyobb felfordulást okozhat az EU-ban, mint a Brexit óta bármi.

Migráció: „Kitakarítani" Olaszországot"
A választási kampány egyik  témája a migráció volt, és ugyan a Liga ütötte meg a keményebb hangot, az Öt csillag sem volt kifejezetten puha ebben az ügyben. A Liga konkrétan Olaszország „kitakarítását" tűzte a zászlajára, 500 ezer illegális bevándorlót utasítanának ki az országból. (Az Öt csillag pedig a kampányban arról beszélt, a Földközi-tengeren dolgozó NGO-k tengeri taxikként muködnek.) 

Matteo Salvini azért is akarja magának a belügy miniszteri posztot, hogy a kiutasításokat
​ö​
k végezhessék.
Olaszországot érintette az egyik legsúlyosabban az Afrikából érkező migráció, közben az olaszok azt tapasztalták, az EU-tól nem kapnak érdemi segítséget a válság kezelésében. A kiemelkedően magas munkanélküliséggel együtt pedig az üzenet sokakat megérintett: az olasz állam ne bevándorlókra költse egyébként sem bőséges forrásait.

Az olasz politika újabb fordulatai pedig jó példái annak is, hogy önmagában a korrupt mainstream elsöprésének ígérete semmire sem garancia: maga Silvio Berlusconi is populista üzenettel került hatalomra 1994-ben az olasz politikai osztályt szétrobbantó botrány után, hogy aztán évekkel később 
​ö ​
maga legyen a korrupt elit szimbóluma.


A Bloombergen megjelent értékelés szerint egyébként nemhogy a Brexit óta ez a legnagyobb válság az EU-ban, de sokkal súlyosabb is lehet, mint a brit kiválás - pont azért, mert az olaszok nem akarnak kiválni, és az EU szívéből, annak alapító országaként sokkal súlyosabb károkat okozhatnak az uniónak.

​Szerző: Ismeretlen​
Javítva k
üldi: Kutasi József Antal​