Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 16., kedd

19.367 - Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették, Lentibe visszatérhettek > 2014. szeptember 15. 9:03

Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették, Lentibe visszatérhettek
2014. szeptember 15. 9:03

Zalaszombatfa és Szijártóháza lakóit kitelepítették vasárnap délután, mert a megáradt környékbeli patakok miatt jelentős mennyiségű víz veszi körbe az ott élőket, míg Lentiben visszatérhetnek házukba azok a kitelepítettek, akiknek még szombat hajnalban kellett elhagyniuk a lendvadedesi tározó elöntése miatt az otthonukat.
Bakondi György a védekezési munkákról a Zala megyei településen tartott sajtótájékoztatón elmondta: Szijártóházán 32, Zalaszombatfán 50 ember él, akiket kihoztak a lakóhelyükről, és Lentiben biztosítanak számukra elhelyezést.
Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja - jelezte Bakondi György.
A legutóbbi adatokat ismertetve elmondta: nem kedvezőek az időjárási előrejelzések, mert további jelentős mennyiségű eső várható, a legtöbb a Duna-Tisza közén, 25-35 milliméter, és ez a kedvezőtlen helyzet még legalább keddig biztosan eltart.
Magyarországon 219 kilométeren van árvízvédelmi készültség, 149 kilométeren első-, több mint 56 kilométeren másod-, 13 kilométernél is hosszabban pedig harmadfokú védekezés folyik. Összesen 64 településen zajlik valamilyen szintű védekezés az áradás miatt, Zalában 18, Vasban 26, Somogyban és Győr-Moson-Sopron megyében 7-7, Baranyában öt, Veszprémben pedig 1 településen.

Vasárnap délig összesen 168 embert telepítettek vagy menekítettek ki, Zalában Lentiből, Murarátkáról és Nemesnépről, de Siófokon, a vasi Csákánydoroszlón és a Győr-Moson-Sopron megyei Kunszigeten is szükség volt kimentésekre. A többség nem igényelte a közösségi elhelyezést, mindössze 24 embernek kellett szállást és ellátást biztosítani - részletezte.
Bakondi György összesítése szerint vasárnap 3126 ember vett részt a védekezési munkálatokban, a katasztrófavédelem több mint ezer munkatársával, több száz önkéntes tűzoltó, rendőr, polgárőr, de nagy számban segítenek civilek, illetve gazdálkodó szervezetek képviselői. A katasztrófavédelemnél a fővárosból és Somogyból vezényeltek erősítést Zalába.
A védekezéshez 446 technikai eszközt vetettek be, többségében teherautókat, szivattyúkat, munkagépeket és autóbuszokat, de éles helyzetben most először alkalmazták a katasztrófavédelem drónját is, amely a legmegközelíthetetlenebb helyekről is tud adatokat, felvételeket szolgáltatni. Országosan eddig több mint 70 ezer homokzsákot és 750 köbméter homokot használtak fel.

Zala megyében négy települést nem lehet megközelíteni közúton, Bödeházát, Szijártóházát, Zalaszombatfát és Gáborjánházát, ahol összesen 220-an élnek. Országszerte 32 út van teljesen lezárva, 24 részlegesen. A zalai Rédics és Csömödér között, valamint a somogyi Bábonymegyernél a vasúti közlekedés is szünetel, mert a töltést alámosta a víz. Körmenden vasárnap délben nehézteherautókkal terhelték le a régi vasúti hidat, nehogy elsodorja azt a Rábán várható áradás.
Baranyában egy halastó kifolyó vize elzárta az Alsómocsoládra vezető utat, ezért a települést nem lehet megközelíteni, de további három településsel együtt összesen 21 ingatlant több ezer homokzsákkal kell védeni. Szolnok megyében 22 lakóházat veszélyeztet a víz, azért ott is homokzsákolással és szivattyúzással védekeznek.
Bakondi György hangsúlyozta: minden szükséges eszköz, létszám, speciális felszerelés, elhelyezési és ellátási feltétel biztosított.
Mint mondta: először fordult elő, hogy külföldről, Szlovénia felől tudták megközelíteni a négy elzárt zalai települést, így most mindenütt rendőr és katasztrófavédelmi tiszt teljesít szolgálatot és segíti a polgármesterek munkáját. Folyamatosan figyelőszolgálat működik a nyolc zalai záportározónál, hogy a telítettségük ne okozzon gondot, többnek a gátját nagy mennyiségű kővel meg is támasztották a biztonság érdekében.

Lentiben visszatérhetnek házukba azok a kitelepítettek, akiknek még szombat hajnalban kellett elhagyniuk a lendvadedesi tározó elöntése miatt az otthonukat - közölte hétfőn a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
A környező vízfolyások csökkenő vízszintjének köszönhetően az áramszolgáltató reggel hat óra után visszakapcsolta az áramot a Lenti üdülőövezetében lévő területen. Az onnan szombaton kitelepített 124 ember számára fél hét után már lehetővé vált a visszaköltözés a katasztrófavédelem és a rendőrség irányításával.

A Szijártóházáról és Zalaszombatfáról vasárnap este kiköltöztetett 82 ember egyelőre nem térhet haza, de napközben visszamehetnek állatot etetni vagy a szükséges holmijaikat elhozni.
A vasárnap éjszakai első információkkal ellentétben mégsem kellett kiköltöztetni Kiscsehiből 30 embert. Ott - a maróci víztározó hatvan méter hosszan megcsúszott gátja miatt - megelőző intézkedésként tervezték a kitelepítést, de erre végül nem kellett sort keríteni.
A gát erősítéséhez éjszaka homokzsákokat töltöttek, reggel pedig megkezdték a gátszerkezet bordás megerősítését mintegy száz ember közreműködésével.

(MTI; Belügyminisztérium)
Szűcs Julianna fényképe.
Szűcs Julianna fényképe.