Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 14., vasárnap

19.355 - Országszerte súlyos gondokat okoz a sok csapadék > Forrás: Hír TV > 2014. szeptember 13., szombat 19:03


Országszerte súlyos gondokat okoz a sok csapadék
Forrás: Hír TV
2014. szeptember 13., szombat 19:03

Több mint száz embert telepítettek ki hajnalban Lentiben, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. A strandfürdő közelében félméteres volt a víz, az elárasztott házakból teherautókkal mentették ki az ott élőket. A lakóknak délután 2 óráig kellett elhagyniuk otthonaikat, többen egy helyi iskola kollégiumában kaptak éjszakára szállást. A szakértői vélemények szerint biztonságos a lendvadedesi záportározó gátszerkezete, de a várható újabb esőzés miatt a Lentiben kitelepített családok csak vasárnap térhetnek haza.

A Zala megyei Lenti focipályáján a derékig érő víz miatt az ide tervezett megyei NB I-es meccset is törölték. A városból több mint száz embert telepítettek ki hajnalban, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. Az elárasztott házakból teherautókkal mentették ki az ott élőket.

– Jelen pillanatban a műszaki egyetem szakemberei mérik fel a víztározó falát illetve a gátat, hogy milyen állapotban van, és ha az éjszaka során, az előrejelzéseknek megfelelően nagy mennyiségű csapadék jön, akkor mennyire tud ellenállni ennek a csapadékmennyiségnek. A lakók visszaköltöztetése is annak fejében lesz, hogy milyen eredmények születnek – közölte Cseresnyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.
Elrendelhetik a legmagasabb árvízvédelmi fokozatot

Zala megyében több utat le kellett zárni, egyes települések ezért megközelíthetetlenek. Volt olyan folyó a megyében, ahol több, mint két métert emelkedett a vízszint. Az utóbbi napok esőzései Vas megyében is gondokat okoztak. A Rába felső szakaszán a legmagasabb árvízvédelmi fokozat elrendelésére is szükség lehet. A Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság közlése szerint, a folyó vízszintje másfél métert emelkedett az elmúlt pár órában. Szombathelyen utcákat öntött el a felgyülemlett nagy mennyiségű esővíz.

Szentgotthárd öt külső városrészén pedig homokzsákokkal védik a házakat. „A város egyik részben a patakmedret átívelő vasbetonhidat is elvitt a víz. Itt három ház el van zárva a külvilágtól. Gyalogosan természetesen meg lehet közelíteni, de az autókat nem tudjuk pillanatnyilag ezekből a házakból kihozni" – mondta a Hír TV-nek Huszár Gábor polgármester.

A vas megyei Szakonyfalu felé közben már ismét lehet közlekedni. A települést korábban vízátfolyás miatt kellett lezárni. A lakosság ellátását traktorral oldották meg. A település polgármestere, Rogán Valéria a Hír Televíziónak azt mondta: felkészültek a további esőzésekre is. „Szerencsére már apad a patak, de óvintézkedésként 200 farab homokzsákot megmertünk, illetve most még az utómunkálatok folynak, azaz a mellékutakat tisztítjuk meg a lehordott hordaléktól. Az árkokat, átereszeket megtisztítottuk az iszaptól" – számolt be a településvezető.

Pest megyében is kiöntéssel fenyeget több kisebb patak. A katasztrófavédelem az érintett települések közelében homokzsákokat helyezett készenlétbe a védekezéshez. Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon van első fokú árvízvédelmi készültség az országban.
Még nincs vége

Az esőzés várhatóan folytatódik. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész országban felhőszakadásra figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tizennégy megyében elsőfokú, négy – Bács-kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest – megyében, illetve Budapesten másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. A zivatarokat sok helyen viharos szél is kísérheti.

Országszerte súlyos gondokat okoz a sok csapadék  Forrás: Hír TV  2014. szeptember 13., szombat 19:03  Több mint száz embert telepítettek ki hajnalban Lentiben, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. A strandfürdő közelében félméteres volt a víz, az elárasztott házakból teherautókkal mentették ki az ott élőket. A lakóknak délután 2 óráig kellett elhagyniuk otthonaikat, többen egy helyi iskola kollégiumában kaptak éjszakára szállást. A szakértői vélemények szerint biztonságos a lendvadedesi záportározó gátszerkezete, de a várható újabb esőzés miatt a Lentiben kitelepített családok csak vasárnap térhetnek haza.    A Zala megyei Lenti focipályáján a derékig érő víz miatt az ide tervezett megyei NB I-es meccset is törölték. A városból több mint száz embert telepítettek ki hajnalban, miután a Lendvadedesi-víztározóból átbukott a víz, és elöntötte a város alacsonyabban fekvő területeit. Az elárasztott házakból teherautókkal mentették ki az ott élőket.    – Jelen pillanatban a műszaki egyetem szakemberei mérik fel a víztározó falát illetve a gátat, hogy milyen állapotban van, és ha az éjszaka során, az előrejelzéseknek megfelelően nagy mennyiségű csapadék jön, akkor mennyire tud ellenállni ennek a csapadékmennyiségnek. A lakók visszaköltöztetése is annak fejében lesz, hogy milyen eredmények születnek – közölte Cseresnyés Dániel, a Zala Megyei Katasztrófavédelem szóvivője.  Elrendelhetik a legmagasabb árvízvédelmi fokozatot    Zala megyében több utat le kellett zárni, egyes települések ezért megközelíthetetlenek. Volt olyan folyó a megyében, ahol több, mint két métert emelkedett a vízszint. Az utóbbi napok esőzései Vas megyében is gondokat okoztak. A Rába felső szakaszán a legmagasabb árvízvédelmi fokozat elrendelésére is szükség lehet. A Nyugat-dunántúli vízügyi igazgatóság közlése szerint, a folyó vízszintje másfél métert emelkedett az elmúlt pár órában. Szombathelyen utcákat öntött el a felgyülemlett nagy mennyiségű esővíz.    Szentgotthárd öt külső városrészén pedig homokzsákokkal védik a házakat. „A város egyik részben a patakmedret átívelő vasbetonhidat is elvitt a víz. Itt három ház el van zárva a külvilágtól. Gyalogosan természetesen meg lehet közelíteni, de az autókat nem tudjuk pillanatnyilag ezekből a házakból kihozni