Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 11., csütörtök

19.335 - Ukrajna - Nemzetközi civil békekezdeményezés > ​Stockholm-Budapest, 2014. szeptember 11.


Feladó: Szociális Fórum
Dátum: 2014. szeptember 11. 10:44
Tárgy: Ukrajna - Nemzetközi civil békekezdeményezés
Címzett: ​Kutasi József Antal​

Ukrajna - Nemzetközi civil békekezdeményezés
​​
Stockholm-Budapest, 2014. szeptember 11. (MSZF)

     Magyar, svéd, cseh, lengyel, finn, holland és osztrák civil mozgalmak, újságírók és politikusok közös békefelhívással fordultak az európai civil társadalmakhoz az Ukrajnában dúló polgárháború befejezése és a békés politikai rendezés érdekében – adott hírt róla csütörtökön a Magyar Szociális Fórum, melynek szervezője, Simó Endre nevét adta a kezdeményezéshez.
      A békekezdeményezésről szóló nyilatkozatuk szerint a kormányok nem sietik el a háború befejezését, és a válság békés megoldását, ezért társadalmi kiállásra is szükség van. „Fellépünk a békés polgári lakosság lemészárlása és a politikai terror ellen. Elítéljük az ukrán hadsereg úgynevezett terrorista ellenes hadműveletét, és a szembenálló felek felfegyverzését NATO-és orosz fegyverekkel. Elítéljük a fasizmust és a sovinizmust, bármilyen nemzeti tőről fakadjon is – áll a nyilatkozatban.
      Szeptember végére nemzetközi szolidaritási napot hirdettek a donbaszi néppel.  Ennek keretében humanitárius segélyt akarnak eljuttatni a kelet-ukrajnai polgári lakosságnak, háborúellenes koncertet rendeznek a helyszínen a Banda Bassotti rock együttes részvételével, és nemzetközi konferenciát tartanak a békéről.
     Arra kérik a civileket szerte a világon, hogy országaikban álljanak ki a békéért, és gyűlésekkel, demonstrációkkal követeljék a háború befejezését, a társadalmi igazságosság érvényre juttatását.
     Magyarországon szeptember 21-én tartanak nemzetközi békemegmozdulást. Simó Endre, a Békekör szervezője elképzelhetőnek tartja, hogy ezen részt vesznek majd a határainkon kívül élő magyarság, köztük a kárpátaljai magyarok képviselői is. Simó emlékeztetett arra, hogy eddig több tucat kárpátaljai magyart hoztak haza koporsóban a kelet-ukrajnai frontról.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371