Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2014. szeptember 16., kedd

19.366 - EP- Belebuktak a liberálisok a magyarellenes tervükbe 2014. szeptember 15., 18:50


EP- Belebuktak a liberálisok a magyarellenes tervükbe

2014. szeptember 15., 18:50

Leszavazta az Európai Parlament (EP) plénuma hétfő délután Strasbourgban a liberálisok azon javaslatát, hogy szerda délután plenáris vitát tartsanak a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok magyarországi helyzetéről.
Az EP plenáris ülésének napirendjéről döntő testület, az úgynevezett elnökök értekezlete a múlt héten úgy határozott, a bel- és igazságügyi kérdésekkel, továbbá alapjogokkal foglalkozó szakbizottság elé utalja a kérdést.
Sophie in 't Veld holland liberális képviselő a kezdeményezést indokolva aggasztónak nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök közelmúltbéli kijelentéseit és a civil szervezetek elleni hatósági akciókat, ezért kérte a plénum támogatását a javaslathoz, hogy a vitát ne az alapjogi bizottságban, hanem a teljes plénum előtt folytassák le, olvasható itt.
Sophie in 't Veld holland liberális képviselő.

Sophie in 't Veld holland liberális képviselő.

"Helyes volna, ha egy plenáris vitával mutatnánk meg az állampolgároknak, hogy kiállunk a demokrácia, a jogállamiság és az alapjogok védelme mellett" – húzta alá a holland EP-képviselő, a liberális frakció egyik alelnöke. Philippe Lamberts, a zöldek társelnöke közölte: az a benyomásuk, hogy "Vlagyimir Putyin gyermekét vagy unokaöccsét importáltuk" az unióba, ezért támogatják a javaslatot.
Esteban Gonzales Pons néppárti politikus viszont úgy vélte: nincs olyan ok, amely indokolná, hogy a vitát a bizottság helyett a plenáris ülésen folytassák le, ezért az Európai Néppárt frakciója ellenzi a javaslatot.
"Semmilyen új tény nem indokolja, hogy ez az ügy a plenáris elé kerüljön, ha csak az nem, hogy az adott országban hamarosan választást tartanak" – közölte a spanyol politikus, hozzátéve: legyen vita, de a megfelelő helyen, az alapjogi bizottságban.
A javaslatot 138 képviselő támogatta, 186-an szavaztak ellene.
A liberálisok kedden délutánra meghallgatást szerveztek a témában az Európai Parlament strasbourgi épületében.