Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. február 13., péntek

19.865 - Vasárnaptól tűzszünet Ukrajnában > 2015. február 12., csütörtök > hvg.hu



Vasárnaptól tűzszünet Ukrajnában 
2015. február 12., csütörtök hvg.hu 

Szombaton éjféltől tűzszünet lép érvénybe Ukrajnában, a nehézfegyvereket visszavonják, a foglyokat kicserélik - jelentették be az orosz-ukrán-német-francia részvétellel zajló minszki csúcstalálkozón. 

A délkelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó kontaktcsoport tagjai aláírták csütörtökön Minszkben a szeptemberi megállapodások végrehajtásáról szóló 13 pontos intézkedéscsomagot: a dokumentum rendelkezik egyebek mellett a tűzszünet betartásáról, a nehézfegyverek visszavonásáról, a foglyok teljes cseréjéről, illetve arról is, hogy Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakaszon. 
A minszki tárgyalások második napján Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be elsőként, az elfogadott megállapodás szerint február 15-e nulla órától tűzszünet lép életbe Ukrajnában. 
A négy államfő abban egyezett meg, hogy az ukrán kormányzati erők a jelenlegi frontvonaltól, a délkelet-ukrajnai "felkelők" pedig a tavaly szeptember 19-én Minszkben született megállapodásban rögzített vonaltól vonják vissza a nehézfegyvereket. Egyes források szerint erre két hét áll rendelkezésre. A megegyezés értelmében Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania, figyelembe véve a kelet-ukrajnai lakosság jogait - mondta. 
Petro Porosenko ukrán államfő hangsúlyozta, hogy az intézkedéscsomag nem biztosít autonómiát az oroszbarát szakadárok kezén lévő kelet-ukrajnai területeknek. Fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a dokumentum értelmében Ukrajna helyreállítja az ellenőrzést a teljes orosz-ukrán határszakasz felett; ez a folyamat a helyhatósági választások megtartása után veszi kezdetét, és ez év végéig tart. 

Teljes fogolycsere lesz, a TASZSZ orosz hírügynökség szerint a felek "mindenkit mindenkire" alapon biztosítják a kelet-ukrajnai konfliktusban túszul ejtett és törvénytelenül fogva tartott foglyaikat. A fogolycsere folyamatának legkésőbb a nehézfegyverek visszavonását követő ötödik napon be kell fejeződnie. 
Az ukránok megállapodtak az oroszokkal Nagyija Szavcsenko ukrán pilótanő rövid időn belül történő szabadon engedéséről - ezt Petro Porosenko ukrán elnök jelentette be. Szavcsenko tavaly nyáron esett az oroszbarát Donyec-medencei szakadárok fogságába, akik átadták őt az orosz hatóságoknak. Moszkva orosz újságírók halálában való közreműködéssel vádolta Szavcsenkót. 

 
Fotó: AFP / Andrey Stasevich

Porosenko minden tőle telhetőt megtett, hogy véget vessen a vérontásnak - mondta Angela Merkel német kancellár, aki szerint "most van egy halvány reményünk", de még komoly akadályok állnak előttünk". "Nincsenek illúzióink. Még nagyon-nagyon sok munka szükséges. Mindazonáltal reális esély van arra, hogy a dolgok jobbra forduljanak" - mondta Angela Merkel. 
Olekszandr Zaharcsenko, a Luhanszki Népköztársaság elnöke reményét fejezte ki, hogy a négy államvezető által biztosított garanciák révén olyan megállapodást született, amely remélhetőnek véget vett a harcoknak, és lehetővé teszi a donyecki és a luhanszki köztársaságoknak a "békés építkezést a nép érdekében". "Ezzel a lépéssel magának Ukrajnának is segítünk megváltozni" - mondta Zaharcsenko, és leszögezte, hogy a kontaktcsoport által aláírt dokumentum minden egyes pontja további egyeztetéseket kíván, és "megsértése esetén semmilyen új találkozók és memorandumok nem lesznek". 
Ugyancsak bejelentést tett Francois Hollande francia elnök, aki azt mondta, hogy átfogó politikai megoldást sikerült találniuk a tárgyaló feleknek. 
Csütörtök délelőtt már több mint 16 órája tárgyalt Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán elnök. A négy vezető azért találkozott a fehérorosz fővárosban, hogy megpróbálja előmozdítani a kelet-ukrajnai válság rendezését. 

 
Merkel és Hollande - Fotó: AFP / Kirill Kurdryavtsev

Kapcsolódó: 
   Orbán Viktor: Az események a jó ösvényre kerülhetnek 
   Obama fenyegetésekkel rendezné az ukrán konfliktust 
   Az USA már kidolgozta azt a törvényt, mely alapján fegyvert küldhet Ukrajnába 
   A Nyugat évtizedes propagandával készült az ukrán háborúra 
   Egy civil ukrán nő az igazsággal totálisan megsemmisítette az ukrán junta toborzótisztjét 
   Teljes csőd az ukrajnai sorozás: 20%-os az "eredmény", nyilvánosan égetik el a behívót