Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 11., vasárnap

20.528 - Magyarországon élő szír vezető a menekültekkel való bánásmódról és a szíriai orosz katonai beavatkozásról > ​Budapest, 2015. október 11. vasárnap (MSZF)


Feladó:
​​
Fórum Magyar Szociális

Dátum: 2015. október 11. 16:12
Tárgy: Magyarországon élő szír vezető a menekültekkel való bánásmódról és a szíriai orosz katonai beavatkozásról
Címzett:


Magyarországon élő szír vezető a menekültekkel való bánásmódról és a szíriai orosz katonai beavatkozásról

​​
Budapest, 2015. október 11. vasárnap (MSZF)

 

     Jó bánásmódot kért a magyar hatóságoktól a szír bevándorlókkal szemben a Magyarországon élő szír közösség egyik vezetője vasárnap, egy előadását követő budapesti beszélgetésen a Magyar Békekörben – jelentette a Békekört szervező Magyar Szociális Fórum.

     Dr. Bchara Joul, a magyarországi Fórum Szíriáért Egyesület elnöke természetesnek nevezte a magyar kormány kezdeti reagálását a migrációra, de azt mondta, később túlzottá vált. „Nincs igazi alapja a félelemnek – vélekedett -, Magyarország biztonsága érdekében is fontos, hogy a magyar hatóságok túlkapásaikkal ne taszítsák a terroristák karjaiba azokat a migránsokat, akik békés szándékkal érkeznek az országba". A szír bevándorlóknak legfeljebb 10 százaléka akar Kelet-Európában maradni, Magyarországon pedig hétszáz és kétezer között mozog a menekültjogot kérő szírek száma.

    Bchara szerint a menekültek tömegét Törökország eresztette Európára azért, mert megelégelte, hogy az Egyesült Államok nem hagyja, hogy annektálja Szíria egy részét. Az USA saját ellenőrzése alatt akarta tartani Szíriát. Válaszul Erdogan elnök és kormánya arra biztatta a török menekült-táborokban összegyűlt több millió embert, hogy menjen Európába. Ankara útlevélgyártásba fogott, GPS berendezésekkel látta el őket, és amerikai alapokból pénzelték is a bevándorlókat.

    A magyar állampolgárságú szír elmondta, hogy a menekültek között sok orvos, mérnök, jogász, és technikus van. „Ki kell szűrni azokat, akik nem jogosultak a menekült státusra, és integrálni kell a többieket" – fűzte hozzá. Véleménye szerint a szíriai helyzet normalizálása esetén a menekültek 40 százaléka hazatérne.

    Úgy vélte, jó időben jött az orosz katonai beavatkozás. Néhány nap alatt többet értek el az orosz légi csapásokkal, mint az USA beavatkozásának egy éve alatt. A szíriai hadsereg és az orosz légierő közös akcióinak eredményeként egyre több terület szabadul fel az Iszlám Állam és az Al-Nuszra terrorszervezet rémuralma alól. Tudatta, hogy 3 ezer fős iráni és iraki önkéntes egység segít Aszad elnöknek a szent helyek védelmében. Sikeresnek bizonyult a szíriai-iráni-iraki-hezbollah szövetség. De szárazföldi erők bevetése nélkül nem szabadítható fel az ország a terrorszervezetek uralma alól. Ennek alapjául a szíriai-orosz katonai együttműködést nevezte.

    Kérdésekre válaszolva a Fórum Szíriáért Egyesület elnöke azt mondta, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet a CIA kreálta, ezért sem fűződik az Egyesült Államoknak érdeke a katonai összefogáshoz Oroszországgal.

    Bchara Joul végül azt mondta, hogy Magyarország elhamarkodottan szakította meg diplomáciai kapcsolatát Szíriával. Úgy vélte, hogy mindkét ország javára válna, ha a kapcsolatokat helyreállítanák.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu