Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 20., kedd

20.587 - Kritikus a helyzet! Újra Magyarország felé törhetnek ki a menekültek > 2015-10-19 18:31:12

L

Kritikus a helyzet! Újra Magyarország felé törhetnek ki a menekültek

2015-10-19 18:31:12
Ljubljana—Zágráb — Drámai helyzet alakult ki hétfő hajnalban a szlovén–horvát határon, ahol bőrig ázott, a hidegben reszkető menekültek várták, hogy beeresszék őket Szlovéniá­ba.
A több ezer fős tömeg azonban hiába számított a rendőrök jóindulatára, Szlovénia tegnapra virradóra kordonnal zárta el az átkelőket, s a túloldalról hangosbemondón csak annyit kiabáltak hangosan: „It's not your land, go back!", azaz: „Ez nem a ti hazátok, menjetek vissza!". 

Válaszul hétfő délelőtt a horvát kormány bejelentette, hogy bevetik a hadsereget a menekültáradat megállítására, a szerb–horvát zöldhatárra vezényelték a katonákat. – Horvátországnak nincs más választása, ha nem akar gyűjtőközponttá válni, mint hogy lezárja zöldhatárát, és lassítsa a migránsáradatot – mondta a horvát külügyminiszter.

Több ezer menekült torlódott fel tegnap a horvát–szlovén határon, miután a szlovének feltartóztatták őket
/Fo­tók: MTI
Szlovénia belügy­minisz­te­­re, Vesna Györkös Znidar jelezte horvát kollégájának, Ranko Ostojicnak, hogy Szlovénia képtelen több menekültet fogadni, utolsóként még elindult egy 1800 főt szállító vonat Tovarnikból a szlovén határ felé, ahova hajnali két órakor érkezett meg a szerelvény. A horvát hatóságok ezek után gyakorlatilag szélnek eresztették a többi menekültet a határátkelők felé. Annyit utasítást adtak a migránsoknak, hogy megpróbálkozhatnak átjutni a határon, de ott készenléti rendőrök, kutyák és drótkerítés várja őket. 

A fagyoskodó bevándorlók tüzet gyújtotta
Így viszont máris több ezer menekült torlódott fel mindkét déli szomszédunknál, s ezen felül máris tízezer ember érkezett Szerbiá­ba, akik hasonló útvonalon akarnak továbbjutni, sőt tegnap már Macedóniába is újabb tízezer migráns érkezett. Szinte bizonyosan nem adják fel céljukat, hogy Ausztrián keresztül Németországba vagy valamelyik skandináv államba vonuljanak. 

Drámai helyzet alakult ki hétfő hajnalban a szlovén–horvát határon, ahol bőrig ázott, a hidegben reszkető menekültek várták, hogy beeresszék őket Szlovéniá­ba
– A menekültek megtalálják a réseket. Ha nincs rés, csinálnak – mondta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, aki szerint Magyarország csak addig nem lesz célpont a migránsok számára, míg zökkenőmentesen működik a Horvátország–Szlovénia–Ausztria–Németország tengely.
– Ha ez az útvonal megmarad, akkor Magyarország megúszhatja, ha viszont nem, akkor bármi megtörténhet. A kerítés és a szigorú határvédelem nem az okokat szünteti meg, az akaratot csak egy időre szünteti meg – tette hozzá a szakértő. 
A kék jelzés mutatja, merre igyekeznek a Macedónia felől érkezők. A piros jelzi, hogy Magyarország felé is kerülhetnek 
/Grafika: Séra Tamás
Ezt erősíti, hogy sok menekült még késő este is a horvát részen várakozott, bőrig ázva, dideregve. Voltak, akik a közeli patakon próbáltak meg átúszni, valamint egy körülbelül háromszáz fős csoportnak a rendőröket kijátszva mégis sikerült bejutnia Szlovéniába.

A szakadó eső ellen a kerítésekre felhúzott ponyvákkal védekeznek a családok
 
 A törökök beintettek

– Törökország nem koncentrációs tábor, és nem lesz hajlandó hosszú távon elszállásolni azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió nem fogad be – jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő azután, hogy Angela Merkel német kancellárral tárgyalt a kérdésről.
A miniszterelnök nem fogadta el az EU azon ajánlatát, hogy pénzért cserébe tartsa vissza  a menekülteket.