Kattintani > FELADAT ÉS CÉL - AUFGABE UND ZIEL - MISSION AND GOAL
Kattintani > Az összes bejegyzés tartalomjegyzéke 2007. szeptember 10.-től

2015. október 17., szombat

20.570 - INDEX.HU Zrt. Rendhagyó, politikamentes temetése lesz Göncz Árpádnak

 INDEX.HU Zrt.

Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András búcsúztatják Göncz Árpádot

2015.10.16. 14:27


Ahogy azt két napja megírtuk, a 94 éves korában elhunyt Göncz Árpádot kívánságának megfelelően nem az állami protokollnak megfelelően temetik el.

A volt államfő a végakaratában rendelkezett arról, hogy ne a Fiumei úti Nemzet Sírkertben, hanem Óbudán temessék el, és a szertartáson ne mondjanak beszédet a kormány és az Országgyűlés jelenlegi vezetői, és Áder János jelenlegi köztársasági elnök sem. Azt kérte továbbá, hogy a temetésen ne legyenek ott közintézmények, és hivatalos minőségben magyar vagy külföldi politikusok. Továbbá nem kért a katonai tiszteletadásból és díszsortűzből sem, ami egyébként járt volna neki, mint volt hadsereg-főparancsnoknak.

A végrendelet temetésre vonatkozó része valószínűleg Göncz utolsó bírálata volt a kormányzat felé, a volt köztársasági elnök holtában is szeretett volna biztos távolságot tartani a jelenlegi kormánytól. 

A pénteken a család és a Göncz Árpád Alapítvány által közreadott gyászjelentés szerint a volt államfő temetésére mindenkit elvárnak, aki tisztelettel kíván adózni Göncz Árpád emlékének. A temetés november 6-án, pénteken 15 órakor kezdődik az Óbudai temető 16-os parcellájánál, '56-os barátain, Bibó István, Litván György és Vásárhelyi Miklós végső nyughelyéhez közel.

A ravatalnál Göncz egykori rabtársa, Mécs Imre mond búcsúbeszédet, és Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát vesz végső búcsút tőle római katolikus szertartás keretében. A temetésen közreműködik Koncz Zsuzsa, Bródy János és Bálint András.

A család azt kéri, hogy a búcsúzók csak egy-egy szál virággal róják le kegyeletüket, a koszorúra szánt összeggel pedig a Kézenfogva Alapítványt támogassák.